دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگاهی بر وظایف و اختیارات امام در فلسفه سیاسی شیعه

No image
نگاهی بر وظایف و اختیارات امام در فلسفه سیاسی شیعه

وظايف، امام، سياست، قانون

حجت الله كریمی

متکلمان شیعه و فقهای مذهب حقه تشیع همواره به درستی تاکید و تصریح داشته‌اند که در قلمرو اختیارات شرعی پیامبر و امام هیچ تفاوتی وجود ندارد؛ آنان به وضوح بیان داشته‌اند که امام با نبی تنها از این جهت متفاوت است که به او وحی نمی‌شود. با تکیه بر همین عقیده می توان اظهار داشت که در تلقی فلسفه سیاسی شیعه وظایف امام همان وظایف پیامبر و زمان حیات اوست. با اعتقاد به این معنی می‌توان با نگاهی به متون کلامی و فقهی شیعه و نیز دقت در سیره عملی پیامبر و نگرش به شکل حکومت حضرت علی (ع) مهم‌ترین وظایف امام در فلسفه سیاسی تشیع را بر شناخت، که ذیلا به یک مورد از وظایف مذکور که ریاست عالیه دولت اسلامی و فرماندهی نیرو‌های نظامی است پرداخته می‌شود.

نیازمندی قانون اسلامی به اجرا و تحقق خارجی، ضرورت اداره و تنظیم داخل تشکیلات اداری و سیاسی جامعه اسلامی و نیز احتیاج غیر قابل انکار قوای نظامی به فرماندهی هم در زمان جنگ و هم در دوران صلح، ضرورت وجود ریاست عالیه‌ای برای دولت اسلامی و فرماندهی نیرو های نظامی را قطعی و مسلم می‌کند.

شالوده‌های عقلی و شرعی چنین ضرورتی، همان بنیان های ضرورت نصب امام است و طبعا تکرار آنها ضرورت ندارد. ناگفته پیداست که طبق قاعده حسن و قبح عقی و شرعی نصب امام مفضول با وجود فاضل ناگزیر باید در همه احوال ریاست عالیه مذکور با امام باشد و این مسئولیت در شمار بدیهی‌ترین و نخستین وظایف امام در فلسفه سیاسی تشیع است.

باید این واقعیت را مد نظر قرار داد که پیامبر اسلام تنها مبلغ وحی الهی نبود وی درست در شرایطی که امکان اجرای گسترده احکام اجتماعی اسلام با تکوین اولین دولت اسلامی در مدینه فراهم شد، شخصاً ریاست عالیه دولت و فرماندهی نیرو‌های نظامی را عهده دار گردید از آنجا که در فلسفه سیاسی شیعه امام کلیه وظایف شرعی و سیاسی و اجتماعی رسول خدا را پس از ایشان به عهده دارد بنابراین به طور طبیعی ریاست عالیه مورد بحث را نیز دارا خواهد بود.

عقیده به انتقال قهری وظایف نبی به جانشین وی امری نیست که اختصاص به شیعیان داشته باشد. بلکه کلیه فرقه های اسلامی که به ضرورت نصب امام اعتقاد داشتند همین عقیده را نیز در باب انتقال وظایف شرعی و سیاسی پیامبر به امام یا خلیفه را دارند.

با مطالعه و مداقه در اندیشه‌ها و آرای شیخ مفید از بزرگترین فقهای شیعه به صراحت این معنی مشخص می‌گردد که امام به عنوان جانشین پیامبر، قطعا عهده دار وظایف اداری، قضائی و نظامی پیامبر نیز می‌باشد و عین عبارات شیخ در این‌باره به این شرح است: «امامان جایگزینان پیامبران (ص) در روان کردن احکام و بر پا داشتن حدود الهی و پاسداری از شرایع و تربیت کردن نوع بشرند» با این تعریف امام نه تنها رئیس اداری و قضائی و نظامی امت اسلامی است، بلکه معلم پر قدرت توده مردم نیز می باشد.

توجه به جایگاه حضرت علی (ع) در دوره حکومت و نگرش به سیره سیاسی آن حضرت، همین جایگاه مورد بحث برای امام را مسلم می‌دارد. زیرا سیره آن حضرت به خوبی مبین این مطلب می‌باشد که ایشان ریاست عالیه دولت و فرماندهی نیرو های نظامی را مستقیما و شخصا عهده دار بودند، همین معنا در مورد امام حسن نیز جریان داشت. ایشان نیز در همان دوره کوتاه حکومت بر جامعه اسلامی، شخصا عالی‌ترین مقام سیاسی مملکت اسلامی و فرماندهی نظامی را عهده دار بودند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS