دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وجوب تفکر و تعقل در دین

خداوند از آنجا که به قدرت تفکر و نیروی عقل، بخشید، بر ما واجب کرد که درباره آفریده های او بیندیشیم،
وجوب تفکر و تعقل در دین
وجوب تفکر و تعقل در دین
نویسنده: آیدین تبریزی

خداوند از آنجا که به قدرت تفکر و نیروی عقل، بخشید، بر ما واجب کرد که درباره آفریده های او بیندیشیم، به دستگاه آفرینش، جهان هستی، موجودات و مخلوقات او اندیشه و در فلسفه و علل وجودی آنها تفکر نماییم، و با دقت کامل به نشانه های خلقت او بنگریم و حکمت و استواری تدبیرش را در جهان آفرینش و در ساختمان وجود خودمان تحت مطالعه قرار دهیم،این مسئله ای است که در آیات قرآن نیز بیان گشته است، چنان که خداوند در قرآن می‌فرماید: «سنریهم آیاتنا فی الافاق و فی انفسهم حتّی یتبین لهم انّه الحقّ» ما بزودی نشانه‌های (عظمت) خود را در خلقت جهان و آفرینش خودشان (انسان‌ها) نشان دهیم، تا روشن شود که خداوند حق است. ‌

در مورد دیگر، خداوند آنان را که پدران و گذشتگان خود تقلید می‌کنند سرزنش کرده می‌فرماید: «قالو بل نتبع ما الفینا علیه آبائنا او لو کان آبائهم لایعقلون شیئاً» گفتند: ما پیروی می‌کنیم از روشی که پدران خود را در آن یافته‌ایم، آیا گر چه پدرانشان چیزی را نفهمند (قابل پیروی هستند.) همان گونه که خداوند در مورد دیگر قرآن کسانی را که پیروی از گمان و حدش های غیر روشن می‌کنند مذمت کرده، و می‌فرماید: «ان یتبعون الّا الظّنّ».

(گمراهان و مشرکان) تنها از گمان پیروی می‌کنند.‌

بسیاری از آیات قرآن انسان ها را به تفکر، تعقل در امور جهان دعوت نموده است. در حقیقت این اعتقاد، فرمان عقل انسان است که او را موظف می‌کند تا درباره جهان خلقت بیندیشد و از این مسیر آفریدگار خلقت را بشناسیم. همان گونه که به انسان فرمان می‌دهد درباره دعوت کسی که اداعای پیامبری می‌کند دقت کنیم و معجزات او را تحت مطالعه و اندیشه قرار دهیم.

برای انسان تقلید از دیگران در این مسائل درست نیست، گرچه آنها دارای مقامی بسیار ارجمند باشند.‌

آنچه در قرآن تحریص و تشویق به تفکر و پیروی از علم و معرفت، شده در واقع بیان همین آزادی و استقلال فکری است که همه خردمندان بر آن متفقند. در حقیقت قرآن، ارواح ما را به همین استعداد فطری برای شناختن حقایق و تفکر درباره آنها آگاه و ارشاد می‌کند و ذهن ها را بیدار نموده آنها را به آنچه که اقتضای فطری خرد است، رهنمون می‌نماید.‌

بنابراین درست نیست که انسان در امور اعتقادی، بی تفاوت بوده و راهی را انتخاب نکند و یا از مربیان یا از هر شخصی تقلید نماید، بلکه طبق ندای فطرت عقلی که به آیات صریح قرآن تایید شده، بر او واجب است که بررسی و تفکر کند و به مطالعه و دقت نظر در اصول عقاید که به «اصول دین» معروف شده اند بپردازد که مهمترین آنها عبارتند از: توحید، عدل، نبوت، امامت و معاد.‌

کسی که در این اصول از پدران یا از افراد دیگر تقلید کند، حتماً دچار لغزش و اشتباه شده و از راه صحیح و درست، منحرف گشته است و هرگز، معذور نخواهد بود.

باید پیرامون اصول عقایدی و دینی خود اندیشیده و با تفکر و تعقل آنها را بپذیرد تا ایمانی راسخ و صادق داشته باشد.‌

خلاصه عقیده در این دو مورد مطلب است: تفکر و تدبر در شناختن اصول عقاید واجب است و در این مورد برای احدی تقلید از دیگران جایز نیست.

شناسایی اصول عقاید از راه تفکر و تدبر، پیش از آنکه از ناحیه شرع واجب باشد، طبق فرمان عقل واجب است. به عبارت روشن تر دلیل بر وجوب شناخت اصول عقاید، مدارک و روایات دینی نیست، گرچه آن مدارک و روایات دلیل عقل را تایید و امضاء می‌کنند. معنای وجوب شناختن اصول عقاید از نظر عقل، ضرورت شناختن اصول عقاید و لزوم تفکر و تدبر و بررسی در این مورد را آشکارا درک می‌کند.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS