25 آذر 1396, 3:23
پرسش:
در آموزههای اهل بیت(ع) به ویژه ائمهاطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است. سؤال اصلی این است که چگونه میتوان به ندای «هل من ناصر ینصرنی» آن ذوات مقدسه لبیک گفت و یاران واقعی آنان بود؟
در دو بخش قبلی پاسخ به این سؤال به ندای یاری طلبیدن امامان معصوم(ع) و چگونگی دستیابی به خصلتهای چهارگانه مانند ورع و اجتهاد پرداختیم. اینک در ادامه دنباله مطلب را پی میگیریم.
آلودگیهایی که به پاکسازی نیاز دارند دوگونه هستند:
1- آلودگیهایی که از شبهات فراهم میشود 2- آلودگیهایی که از شهوات نشأت میگیرد.
امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه دعای 25 میفرماید: یتعرض لنا بالشهوات، وینصب لنا بالشبهات» (شیطان) همواره از طریق شهوات متعرض ما میگردد و پیوسته شبهات را نصبالعین ما قرار میدهد. آری شیطان با آلودهسازی از طریق شهوات تمامی ابزار ادراکات را از صحت عمل و ادراکات صحیح و سالم بازمیدارد و انحراف در حوزه ادراکات و معارف را بسترسازی میکند و شبهات را مطرح و نهادینهسازی مینماید. آلودگی شهوات را باید با موارد زیرکنترل کرد.
1- با عشقی بزرگتر: انسان همیشه کمها را فدای زیادتر میکند. زمانی که میفهمد غیر از خدا همه نقصان هستند، از غیر او جدا میشود و به او میپیوندد و کسانی که این عشق بزرگ را یافتهاند بیشترین و شدیدترین عشق را برای او میگذارند. در مناجات شعبانیه میخوانیم: الهی لمیکن لی حول فانتقل به عن معصیتک الا فی وقت ایقظتنی لمحبتک» خدایا من توان گذشت و انتقال از معاصی و کششهای آلوده را ندارم، مگر آنکه تو من را با عشق بزرگتر خودت بیدارم سازی.
2- پاسخ مناسب به نیازها: انسانها باید با تأمین مناسب به نیازهای خویش پاسخی مناسب دهند. پاسخ باید در حد برطرف شدن نیاز باشد که امری طبیعی، معقول و شرعی است. زیرا پس از نیاز دو مرحله میل و هوس نیز وجود دارد که خارج از حد نیاز طبیعی، داخل دو میل و هوس میشود که بسیار خطرناک و سرآغاز سقوط و هلاکت آدمی است.
3- با اشتغال کامل: فرصتهای خالی و بیکاری کانون فساد و فرصتی برای شیطان به شمار میآید. در روایات آمده است: «المؤمن مشغول» مؤمن همیشه مشغول کاری است. همچنین در برخی روایات تأکید شده است که فکر را مشغول کن بیش از آنکه شما را مشغول سازد. بنابراین انسان نمیتواند در حالت خلأ زندگی کند. اگر به کار درست مشغول نشود، درگیر کارهای نادرست خواهد شد. قرآن کریم نیز میفرماید: «فاذا فرغت فانصب» پس چون فراغت و آسایش یافتی بکوش و آرام نگیر (شرح- 7)
4- با ایجاد فراموشی و برکناری از صحنهها و فضاهای تحریککننده: صحنهها و محیطهای آلوده در ایجاد آلودگیها بسیار مؤثرند. در داستان حضرت یوسف(ع) مشاهده میکنیم که ایشان دو کار را با هم انجام داد 1- فرمود: معاذالله و به خدا پناه برد 2- از صحنه و فضای آلوده گریخت. از همینروست که شارع مقدس از خلوت دو نامحرم منع کرده است.
5- با یادآوری از کسانی که مؤثر، محترم و دلنشیناند: یاد بزرگانی که در عرصه جهاد اکبر قهرمانانه پیروز میدان بودهاند، به غیرت و همت آدمی جانی دوباره میبخشد و گامهای سست و خمود او را به راه سلوک میکشاند. همچنین دل سپردن به سخنان واعظان عامل و رهرو دلنشین و اثربخش است و از آلودگیها مصونیت بخشیده و او را به راه میکشاند.
تاریخ انتشار: چهارشنبه 3 آبان ماه 1396
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان