9 فروردین 1397, 17:14
قال علی(ع):«تَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ فَإِنَّهُ قَدْ تَکَفَّلَ بِکِفَایَةِ الْمُتَوَکِّلِینَ عَلَیْهِ»(تصنیف غرر الحکم،حدیث 386)
قرآن کریم برای توکل انسان مؤمن بر خدا آثار فراوانی بر میشمارد از جمله اینکه:
1- متوکل محبوب خدا است.
کسی که در تمام کارها به خداوند توکل میکند، مورد مهر و محبت خداوند قرار میگیرد و خداوند چنین کسی را دوست میدارد. خداوند در قرآن میفرماید:
«إنّ الله یحب المتوکّلین»
خداوند کسانی را که به او توکل میکنند، دوست میدارد.
2- خداوند امور متوکّلین را کفایت میکند.
چون خداوند محبّ و محبوب خود را رها نمیکند و آثار هر محبوب به دست محبّ او ظهور میکند خداوند امور متوکلان را کفایت میکند. خداوند در قرآن میفرماید:
«و من یتوکل علی الله فهو حسبه»[1]
کسی که به خداوند توکل کند، خداوند او را کفایت میکند.
«وکفی بالله وکیلا»[2]
تنها خداوند به عنوان وکیل کافی است.
و لذا چون خداوند وکیلی نفوذ ناپذیر و سنجیده کار است.[3] پس او بهترین وکیل است.[4] توکل بر خدا باعث میشود که همه ابزارها از کارائی لازم برخوردار شوند و اگر کمبودی و کاستیای نیز وجود دارد به خوبی ترمیم و جبران شود. قرآن درباره جنگ احد میفرماید: با این که رزمندگان مسلمان مجروح بودند عدّه و عُدّه آنها نیز کم بود و گروهی فرار کرده و گروهی نیز کشته شده بودند، اما چون بر خدا، توکل کردند بر اثر امداد غیبی زمینهای فراهم شد تا آسیب نبینند و با خوشنامی و سرفرازی برگردند و کفار را نیز بترسانند.[5] البته این بدین معنی نیست که انسان در زندگی از خود هیچ گونه حرکت و تلاشی نشان ندهد؛ ولی اگر انسان در زندگی در سایه تلاش و حرکت، واقعاً به خدا توکل کند و به او امید داشته باشد خداوند امور او را کفایت میکند. حضرت لقمان(ع) در نصیحت و اندرزی به فرزندش میفرمایند:
فرزندم! به خداوند عزّوجلّ اعتماد کن و آنگاه در میان مردم پرس و جو کن [ببین] آیا کسى هست که به خدا اعتماد کرده باشد و خداوند او را نجات نداده باشد؟! فرزندم! به خدا توکّل کن و سپس در میان مردم پرسش کن که: کیست که به خدا توکّل کرده و خداوند کفایتش نکرده باشد؟![6]
اگر انسان به راستی و واقعا به خداوند توکل کند خداوند نیز او را نا امید نمیکند. پیامبر اکرم(ص) میفرمایند:
«لَو أنَّکُم تَتَوکَّلونَ علَى اللّه حَقَّ تَوَکُّلِهِ لَرَزقَکُم کما یَرزُقُ الطَّیرَ ، تَغدو خِماصا و تَرُوحُ بِطانا»
اگر شما، چنان که باید، به خدا توکّل کنید، خداوند همان گونه که پرنده را روزى مىدهد؛ با شکم خالى مىرود و با شکم پر بر مىگردد، شما را نیز روزى مىدهد.[7]
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان