دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

صله رحم

امام باقر(ع): بهترین چیزی که متوسلان (به خدا) بدان چنگ زده اند، ایمان به خدا و صله رحم است.
صله رحم
صله رحم

امام باقر(ع) می فرماید: «افضل ما توسل به المتوسلون الایمان بالله و صلة الرحم، (بحارالانوار، ج ۶۹، ص۳۸۶) بهترین چیزی که متوسلان (به خدا) بدان چنگ زده اند، ایمان به خدا و صله رحم است.

صله رحم
صله رحم یکی از اصول اخلاقی فردی و اجتماعی است که باعث رونق زندگی و موجب طراوت معنوی انسان میگردد، و از حسناتی است که در دل خویش بسیاری از زیبایی های اخلاقی را جای داده است. این صفت زیبا سراپای آدمی را سرشار از خوبی ها می کند و فرد را به بالاترین قله های انسانیت سوق می دهد. منشاء بسیاری از محسنات اخلاق در صله رحم نهفته است، و در همین عمل اجتماعی بسیاری از خلق وخویهای فردی به تعالی می رسد، پس اولین منفعت این صفت برای خود فرد بوده و در ادامه بعد اجتماعی مییابد. در همین رابطه امام باقر(ع) می فرماید: وصلة الاڑحام تُحسن الخلق و تُسمح الكفة وتطيّب النفس...
پیوند با خویشاوندان، اخلاق را نیکو، دست را بخشنده و جان را با صفا می کند.
این گوشه ای از دلایل عظمت صله رحم و جای گرفتن آن در کنار ایمان به خداوند متعال است. این عمل یکی از مسائل بسیار مهم و از عبادات پر قیمت است؛ زیرا لازم است انسان قسمتی از اوقات خود را وقف دیدن پدر و مادر و برادر و خواهر و اقوام دور و نزدیک کند، و گاه گاهی ; دلجویی نموده و مشکلات ایشان را حل نماید. خداوند متعال در این مورد می فرماید: «و انقوا الله الذی تسائلون به و الأرحامه" خدایی را که به نام او از یکدیگر درخواست می کنید، بپرهیزید و درباره ار حام کوتاهی ننمایید.
ترغیب فوق العاده اسلام به صله رحم نه فقط برای دیدن آنان است که البته همین امر نیز بسیار مورد تأکید قرار گرفته و دارای ارج و قرب می باشد، اما بیشترین علت
این توصیه برای رفع حوائج و حل سختیها و درمان دردهای خویشان است، و حتی نباید از آنهایی که با انسان قطع رحم کرده فاصله گرفت. عبدالله بن سنان میگوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: پسر عمویی دارم که هر چه با او رابطه برقرار می سازم، او قطع رابطه می کند، اجازه می دهی، من هم با او قطع رابطه کنم؟» (امام اجازه نداد) و فرمود: «اگر تو به رابطه ات ادامه دهی، خداوند پیوندتان را برقرار می کند، ولی اگر تو هم قطع رابطه کنی، خداوند پیوندتان را قطع خواهد کرد."
در عیادت رفتن تو فایده است فایده آن باز با تو عایده است
پس صله یاران ره لازم شمار هر که باشد گر پیاده گر سوار و رعد و باشد همین احسان نکوست که به احسان بس عدو گشتست دوست
این عیادت از برای این صیله است وین صله از صد محبت حامله است
مرز صله رحم
سنت الهی صله رحم، وظیفه ای اخلاقی است که نه تنها با خویشاوندان مؤمن، بلکه حتی با آنان که اهل گناهند نیز واجب است. چه بسا به برکت رفت و آمدهای بستگان صالح، دیگران نیز راه صلاح پیش گیرند و تأثیر بپذیرند. گاهی ترک بازدیدهای خانوادگی سبب می شود که بستگان ناصالح، بر کجی هایشان افزوده شود، در حالی که حفظ رابطه خویشاوندی، ابزار خوبی برای بازداشتن آنها از انحراف بیشتر خواهد بود. یکی از شیعیان از امام صادق (علیه السلام) میپرسد: برخی خویشاوندانم خط و تفکر دیگری دارند، غیر از فکر و مرامی که من دارم. آیا آنان بر من حقی دارند؟ حضرت فرمود: آری، حق قرابت و خویشاوندی را چیزی قطع نمی کند. اگر با تو همفکر و هم عقیده باشند، دو حق بر تو دارند: یکی حق خویشاوندی، دوم حق اسلام و مسلمانی".
صله وحجم و طول عمر
مقابل این صفت پسندیده، قطع رحم است که به گفته تمام علما از گناهان کبیره است، و علاوه بر آثار اخروی چیزی که بر کسی پوشیده نیست، آثار دنیوی قطع رحم است که در کوتاهی عمر و تهیدستی آشکار میگردد. حضرت صادق به میسر فرمودند: من یقین دارم اهل صله رحم هستی. میسر گفت: آری جانم به فدایت، من در جوانی در بازار کار می کردم و مزدم دو در هم بود، یک درهمش را به عمویم و در هم دیگرش را به دائی ام میپرداختم. حضرت فرمود: به خدا سوگند دو بار مرگت فرا رسید، هر کدام را کمک به عمو و دائیات به تأخیر انداخت.

کلینی، محمدبن یعقوب، اصول کافی، ج ۲، ص ۱۵۲.
انصاریان، حسین، عرفان اسلامی، ج۶، ص ۴۰۳. ..Y نیسور ۵ نساء، آیه y
کلینی، محمدبن یعقوب، اصول کافی، ج ۲، ص ۱۵۶.
فاضلی ، قادر، فرهنگ موضوعی مشئویی معنوی» ص ۵۰۰.
میزان الحکمهٔ を* ص ۸۳
کشی، رجال، ص ۲۱۱.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

دو اسم جامع خداوند

دو اسم جامع خداوند

در فرهنگ قرآنی، الله و رحمن دو اسم جامع الهی است که در بردارنده دیگر اسمای الهی است.
خاطره‌ای بسیار آموزنده و جذاب از رهبر انقلاب درباره اثرات نیکی به پدر و مادر

خاطره‌ای بسیار آموزنده و جذاب از رهبر انقلاب درباره اثرات نیکی به پدر و مادر

من به شما عرض کنم که رعایت حق والدین علاوه بر آثار الهی و اخروی توفیقاتی را هم در زندگی نصیب انسان می‌کند.
چرا امام جعفرصادق(ع) قیام نکرد؟

چرا امام جعفرصادق(ع) قیام نکرد؟

چرا امام صادق(ع) با وجود 4000 شاگرد می‌فرمودند اگر فقط 40 یار می‌داشتم قیام می‌کردم؟
رابطه علم و صبر

رابطه علم و صبر

صبرهای سه گانه، یعنی صبر بر طاعت و صبر از معصیت و صبر بر مصیبت که در روایات آمده، زمانی تحقق می‌یابد که شرایطی فراهم آید.
رابطه ذره با نامتناهی

رابطه ذره با نامتناهی

اول چیزی که انسان در این نشئه دنیا بعد از بلوغ عقلی متوجه آن می‌شود این است که با ذاتی بسیار بسیار لایتناهی و غیر قابل‌وصف و بزرگ سر و کار دارد.

پر بازدیدترین ها

خاطره‌ای بسیار آموزنده و جذاب از رهبر انقلاب درباره اثرات نیکی به پدر و مادر

خاطره‌ای بسیار آموزنده و جذاب از رهبر انقلاب درباره اثرات نیکی به پدر و مادر

من به شما عرض کنم که رعایت حق والدین علاوه بر آثار الهی و اخروی توفیقاتی را هم در زندگی نصیب انسان می‌کند.
«اکراه و اجبار» در چه پرونده هايي و در کدام محاکم پذيرفته مي شود؟

«اکراه و اجبار» در چه پرونده هايي و در کدام محاکم پذيرفته مي شود؟

مطمئناً در دنياي پرتلاطم امروزي، يکي از موضوعاتي که مي تواند جوامع بشري را از اختلافات شخصي و جمعي در امان بدارد، «آشنايي با حقوق متقابل افراد با يکديگر و قانون» است که مهمترين اثر اين آشنايي و آگاهي را مي توان در پيشگيري از وقوع بسياري از مشکلات حقوقي دانست؛ بنابراين، امروز تلاش داريم تا موضوع «اکراه و اجبار» را بررسي کنيم.
حيات طيبه که يک زندگي مطلوب و ايده‌آل قرآني است چگونه براي انسان حاصل مي‌شود؟

حيات طيبه که يک زندگي مطلوب و ايده‌آل قرآني است چگونه براي انسان حاصل مي‌شود؟

حيات طيبه که يک زندگي مطلوب و ايده‌آل قرآني است چگونه براي انسان حاصل مي‌شود؟
محبوب‌ترين کارها در پيشگاه خدا

محبوب‌ترين کارها در پيشگاه خدا

در آيات و روايات مصاديقي از محبوب‌ترين کارها در پيشگاه خداوند مطرح شده است که در مطلب پيش رو برخي از آنها بررسي شده است.
عوامل حرص و آزمندي در انسان

عوامل حرص و آزمندي در انسان

چرا آدمي نسبت به چيزي طمع مي‌ورزد و حرص و آز دارد؟ اين خواستن شديد که گاه به جنون نيز مي‌کشد و ديوانه‌وار آدمي را به هر سويي مي‌کشاند، از چه خاستگاه و ريشه‌اي برخوردار است؟
Powered by TayaCMS