دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خاطرات شیطانی

شیطان شما را(هنگام انفاق) وعده فقر و تهی دستی می دهد ؛وبه زشتیها امر می کند. (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
خاطرات شیطانی
خاطرات شیطانی

قال الله تعالی :

الشّیطان یَعِدُکُم الفقر وَیَأمُرُکُم بالفحشاء…

(سوره بقره آیه 268)

ترجمه:

شیطان شما را(هنگام انفاق) وعده فقر و تهی دستی می دهد ؛وبه زشتیها امر می کند.

(برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)

توضیح :

خاطرات شیطانی

قرآن برای تهذیب جان آدمی خاطرات روح را تحلیل و راه افول و غروب، صدق و کذب و سود و زیان آنها را بازگو و نیز راه درمان آنها را ارائه داده کسانی را که درمان شده‌اند و کسانی را که بر بیماری خود افزوده و علاج نشده‌اند معرفی می‌کند تا انسانها راه تهذیب روح را بشناسند و آن را بپیمایند.

یکی از خاطراتی که انسانها با آن روبرو هستند «وعده» و «وعید» است. انسان به بعضی وعده‌ها دل می‌بندد و از برخی وعیدها هراسناک و نگران می‌شود.

مرعوب بودن انسان از چیزی که هراس و رعب آور است و امیدوار بودن او به چیزی که زمینه رفاه را فراهم می‌کند، در هر کسی هست ولی همین امید و ترس یا وعده و وعید، به دو قسم تقسیم می‌شود: وعده‌ها و وعیدهای دروغ، وعده‌ها و وعیدهای راست. اولی، سراب گونه انسان را به سوی خود فرا می‌خواند و دومی، مانند چشمه‌ای زلال، انسان را به سمت خود دعوت می‌کند. در قرآن کریم از هر دو قسم سخن به میان آمده است. شیطان از بیرون و نفس امّاره که ابزار دست شیطان است از درون، انسان را به اموری سراب گونه وعده می‌دهند و از اموری که واقعیت ندارد می‌ترسانند؛ اما ذات اقدس خداوند از راه وحی، رسالت انبیا، فرشته‌ها و نیز از راه عقل، وعده‌ها وعیدهای درست را فراسوی انسان سالک نصب می‌کند.

قرآن کریم درباره وعید دروغین شیطان، می‌فرماید: ﴿الشّیطان یَعِدُکُم الفقر وَیَأمُرُکُم بالفحشاء﴾[1]؛ شیطان شما را از تنگدستی می‌ترساند و تهدید می‌کند که اگر در راه خدا انفاق کنید خود نیازمند خواهید شد. از سوی دیگر، ذات اقدس اله وعده می‌دهد که: ﴿یمحق الله الرّبا ویُرْبی الصّدقات﴾[2]؛ خداوند ربا را در محاق قرار داده و آن را محو می‌کند و صدقه را می‌پروراند یا می‌فرماید: ﴿وما اتیتُم مِن زَکوةٍ تُریدونَ وَجهَ الله فأُولئک هم المضعفون﴾[3]؛ به صدقات، خیرات و نفقاتی که منظورتان از آن، تقرّب به خداست دو چندان پاداش داده می‌شود.
بنابراین، در باره انفاق، تعاون، انجام کار خیر و ارائه خدمات به امّت اسلامی، دو پیام در گوش انسان، طنین انداز است: پیام دروغین شیطان که می‌گوید: اگر انفاق کنید، خود، فقیر می‌شوید و پیام راستین احسان از ذات اقدس خداوند که می‌فرماید: اگر با انفاق مشکل دیگران را بگشایید خود، دو چندان استفاده می‌کنید. قرآن کریم درباره وعده‌های دروغین شیطان، از زبان‌وی می‌گوید: ﴿ولا‌ضلنّهم ولا‌مَنّیَنَّهُم﴾[4]؛ من آنها را از راه تمنّی و آرزو فریب‌می‌دهم. بنابراین، آنچه را که شیطان به عنوان وعده، به انسان ارائه می‌کند نیرنگی بیش نیست و آنچه را که ذات اقدس اله وعده می‌دهد واقعیّتی مصون از هرگونه دروغ است. چون: ﴿وَ مَن أصدَقُ مِنَ الله قیلاً﴾[5]: چه کسی از خدا راستگوتر است؟
در قیامت، که ظرف ظهور همه حقایق است، شیطان می‌گوید: ﴿إنَّ الله وَعَدکُم وَعْدَ الحقّ وَ وَعدتُکُم فَأخلَفتُکُم﴾[6]؛ خدا به شما وعده داد و خلف وعده نکرد، ولی من به شما وعده دادم و خلف وعده کردم. بنابراین، اگر کسی خواست از امر هراسناکی بترسد باید ببیند آیا عقل و وحی آن را به عنوان منشأ مرعوب شدن می‌پذیرند یا نه؟

قرآن کریم و روایات اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) به ما می‌گویند: از گناهتان بترسید، و عقل می‌گوید: نافرمانی در برابر حق، قهراً کیفری دارد؛ زیرا محکمه و حسابرسی خدا حقّ است و از این حسابرسی باید هراسناک بود؛ ولی می‌بینیم انسان تبهکار، گناهش را فراموش می‌کند و ترسی از آن ندارد؛ امّا نسبت به وعیدهای دروغین شیطان در هراس است.

امیرالمؤمنین (علیه السلام) می‌فرماید: «رحم الله امرءً راقَبَ رَبَّهُ وَخاف ذَنبَه»[7]؛ رحمت الهی و حیات طیّب بهره انسانی است که مراقب پروردگار خود باشد و از گناه خود بترسد.

منبع : برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی ج 11/صص114- 115

    پی نوشت :
  • [1] ـ سوره بقره، آیه 268.
  • [2] ـ سوره بقره، آیه 276.
  • [3]ـ سوره روم، آیه 39.
  • [4] - سوره نساء، آیه 119.
  • [5] - سوره نساء، آیه 122.
  • [6] - سوره ابراهیم، آیه 22.
  • [7] - نهج‌البلاغه، خطبه 76.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

ولادت امام مهدی (ع)ازدیدگاه اهل سنٌت

اصل مسئله مهدویّت در اسلام مانند مسئله امامت، یک مسئله اتفاقی بین همه مذاهب کلامی و فقهی اسلام است. اما در موضوع ولادت حضرت مهدی علیه‌السلام ، اختلاف نظر وجود دارد..طبق اعتقاد علمای شیعه، تولّد حضرت مهدی (ع) مورد اجماع بوده و...
No image

نسب حضرت مهدی (عج) در منابع اهل سنٌت

مهدویّت، اصلی اساسی و انکار ناپذیر در میان امت اسلام است که شیعه و سنی آن را یکی از مسائل مهم اسلامی به شمار می آورند تاجایی که اهل سنت اعتقاد به مهدویٌت را واجب و منکر آن را کافر می‌دانند.
No image

کتاب شناسی مهدویٌت در اهل سنٌت

اهل‌سنٌت و شیعه در طی قرنها بر این موضوع معتقدند که در آخرالزمان یک نفر از فرزندان پیامبر اسلام (ص) و فرزندان علی و فاطمه علیهم السلام که ویژگیها و علاماتش در احادیث فراوان ذکر شده است در هنگامی که دنیا پر از ظلم و جور شده باشد،ظهور می‌کند...
No image

صحابه نزد شیعه

عدالت صحابه یکی از مهمترین مسائلی است که بین مکتب تشیع با اهل‌سنت اختلافات جدی وجود دارد و سوالاتی که شیعه در این رابطه از اهل سنت دارد، این اعتقاد را به تناقض کشانده ‌است. در این مقاله باید نظر شیعه را نسبت به صحابه روشن ساخت تا علاوه بر شناخت دیدگاه تشیع نسبت به صحابه، به اعتراضات بدون دلیل دیگران به عقیده شیعه پاسخ داده شود.
No image

مصحف فاطمه(س)

از جمله فضائل فاطمه زهراء(س) که اهل‌بیت (ع) نیز آن را بارها مورد توجه و اشاره قرار داده‌اند و از سوئی فضیلت و منشأ علم و دلیل امامت برای اهل‌بیت(ع) نیز محسوب می‌شود، وجود مکتوبی به نام مصحف فاطمه(س) است که در این مقاله به معرفی آن بواسطه روایاتی که در مورد آن وارد شده، می‌پردازیم.

پر بازدیدترین ها

No image

نفس زکیه

No image

مصحف فاطمه(س)

از جمله فضائل فاطمه زهراء(س) که اهل‌بیت (ع) نیز آن را بارها مورد توجه و اشاره قرار داده‌اند و از سوئی فضیلت و منشأ علم و دلیل امامت برای اهل‌بیت(ع) نیز محسوب می‌شود، وجود مکتوبی به نام مصحف فاطمه(س) است که در این مقاله به معرفی آن بواسطه روایاتی که در مورد آن وارد شده، می‌پردازیم.
No image

بزرگداشت commemoyation

No image

خروج یمانی

No image

غدیر از منظر قرآن

Powered by TayaCMS