دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فوزیه

No image
فوزیه

كلمات كليدي : فوزيه ، محمد رضا شاه ، ملك فاروق

نویسنده : نفیسه شکور

فوزیه

فوزیه، اولین همسر محمدرضا پهلوی؛ فرزند ملک فواد پادشاه اسبق مصر ، در 5 ربیع الاول 1340ه ق در قاهره متولد و تحت تربیت مربیان درباری رشد کرد.

26 سال اختلاف سن بین پدر و مادرش روابط عاطفی سردی را به همراه بی تفاوتی نسبت به ارزش های اخلاقی برمحیط خانواده، تبعیض بین او و برادرش فاروق از فوزیه دختری درون گرا، منزوی، مطیع و بدون اعتماد به نفس ساخت.

وی در پی خواستگاری دربار ایران و بنا به صلاحدید برادرش ملک فاروق در24 اسفند 1317ه.ش با ولیعهد ایران محمدرضا پهلوی ازدواج کرد و راهی ایران شد. این ازدواج سیاسی که با دلالی انگلیسی ها انجام شد به دو منظور صورت گرفت:

-خاندان بی اصل و نسب پهلوی از طریق پیوند با خاندان فرمانروایی مصر، که 150 سال سلطنت را پشت سر داشت، برای خود کسب اعتبار کند.

-ملک فاروق به پیشوایی مطلق العنان جهان اسلام دست یابد. ودراین میان استعمار انگلیس نیز هردو کشور را به واسطه یکدیگر کنترل نماید .

تنها مانع این ازدواج عدم تابعیت ایرانی فوزیه بود که با فرمان رضا خان مبنی بر بخشیدن صفت ایرانی به والا حضرت فوزیه برطرف گردید .

گرچه فوزیه خود به لحاظ شهرت تاریخی و نیز امنیت و ارتش مسلح آن و اصلاحات غربی در ایران از این ازدواج راضی بود و ایران را وطن دوم خود خواند، اما محیط پر از نفاق دربار ایران، جاسوسه‌ها، کنترل تلفن و نامه‌ها، حسادت و دشمنی دیگران به ویژه خواهران شاه و بالاخص اشرف، باعث شد تا فوزیه پس از چند ماه اقامت در تهران خود را درسرزمینی دور افتاده و منزوی احساس کند. در حقیقت فوزیه نه مصر را دوست داشت و نه ایران را پسندید. او که مدتی در سوئیس اقامت و بعدها سفرهایی نیز به اروپا کرده بود؛ عاشق فرهنگ و ادب فرانسه و دنیای مغرب زمین بود، به سیاست علاقه‌ای نداشت ودر مراسم‌ها و مسایل اجتماعی نیز شرکت نمی‌کرد، حتی آشنایی با ماری لمبتون برای او صرفاً رابطه با یک دختر انگلیسی دوست داشتنی بود که توانایی بحث درباره هر موضوعی را داشت با این حال چوب تمام مشکلات در روابط دو کشور مصر و ایران بر سر او فرود می‌آمد.

از سوی دیگر تولد شهناز به جای فرزند پسری که بتواند ولیعهد ایران باشد و نیز خوش گذرانی و زن بارگی‌ شاه، روابط ایشان را روز به روز سرد کرد ؛ تا جایی که فوزیه به تلافی هرزگی‌های شاه ، با تقی امامی رابطه برقرار کرد.

بالاخره در پی دعوت های مکرر ملک فاروق، فوزیه در خرداد 1326عازم مصر شد و علی‌رغم پی‌گیری‌های متعدد دربار پهلوی هرگز به ایران بازنگشت. علت برنگشتن فوزیه را باید در شکستش در ماجرای تقی امامی، نفرت او از دربار ایران، و بوالهوسی‌های شاه و البته تحریکات و تلقینات برادرش ملک فاروق دانست. برخی از اسناد بر این امر گواهی می دهند که ملک فاروق چون در رسیدن به خلافت مطلق جهان اسلام ناکام مانده و از سر خوشگذرانی و هوسبازی درصدد طلاق دادن همسرش فریده بود در حقیقت می‌خواست با فراهم آوردن مقدمات طلاق شاه و فوزیه برجدایی خود و فریده که نزد مردم مصر محبوبیت فراوانی داشت، سرپوش بگذارد، لذا با تلقینات خود خواهر را به امر طلاق راضی نمود و سرانجام در 24 مهر1327 آن‌را محقق ساخت.

طلاق فوزیه با جنگ فلسطین و اسراییل مصادف شد و ملکه مطلقه با درجه فرمانده عالی سوپر کماندو مدتی سوژه رسانه‌ها گردید .

فوزیه در 8 فروردین 1328 با اسماعیل شیرین بیگ( وزیر دفاع اسبق مصر) ازدواج کرد و بعد از سقوط ملک فاروق و پیروزی رژیم جمهوری و مصادره اموالش، در قاهره خانه‌ای خرید و با شوهرش زندگی ساده‌ای را پیش گرفت. چندی قبل شاهزاده خانمی مصری به نام فوزیه در یکی از بیمارستان‌های سوئیس درگذشت، و بدین ترتیب از جانب بعضی رسانه ها خبر فوت اولین همسر محمدرضا پهلوی اعلام شد . اما مدتی بعد برخی دیگر اعلام داشتند که فوزیه فوت شده دختر ملک فاروق بوده است و نخستین همسر شاه سابق ایران ، با86 سال سن کماکان در قید حیات است و در مصر روزگار می گذراند .

مقاله

نویسنده نفیسه شکور
جایگاه در درختواره تاریخ ایران بعد از اسلام

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

ولادت امام مهدی (ع)ازدیدگاه اهل سنٌت

اصل مسئله مهدویّت در اسلام مانند مسئله امامت، یک مسئله اتفاقی بین همه مذاهب کلامی و فقهی اسلام است. اما در موضوع ولادت حضرت مهدی علیه‌السلام ، اختلاف نظر وجود دارد..طبق اعتقاد علمای شیعه، تولّد حضرت مهدی (ع) مورد اجماع بوده و...
No image

نسب حضرت مهدی (عج) در منابع اهل سنٌت

مهدویّت، اصلی اساسی و انکار ناپذیر در میان امت اسلام است که شیعه و سنی آن را یکی از مسائل مهم اسلامی به شمار می آورند تاجایی که اهل سنت اعتقاد به مهدویٌت را واجب و منکر آن را کافر می‌دانند.
No image

کتاب شناسی مهدویٌت در اهل سنٌت

اهل‌سنٌت و شیعه در طی قرنها بر این موضوع معتقدند که در آخرالزمان یک نفر از فرزندان پیامبر اسلام (ص) و فرزندان علی و فاطمه علیهم السلام که ویژگیها و علاماتش در احادیث فراوان ذکر شده است در هنگامی که دنیا پر از ظلم و جور شده باشد،ظهور می‌کند...
No image

صحابه نزد شیعه

عدالت صحابه یکی از مهمترین مسائلی است که بین مکتب تشیع با اهل‌سنت اختلافات جدی وجود دارد و سوالاتی که شیعه در این رابطه از اهل سنت دارد، این اعتقاد را به تناقض کشانده ‌است. در این مقاله باید نظر شیعه را نسبت به صحابه روشن ساخت تا علاوه بر شناخت دیدگاه تشیع نسبت به صحابه، به اعتراضات بدون دلیل دیگران به عقیده شیعه پاسخ داده شود.
No image

مصحف فاطمه(س)

از جمله فضائل فاطمه زهراء(س) که اهل‌بیت (ع) نیز آن را بارها مورد توجه و اشاره قرار داده‌اند و از سوئی فضیلت و منشأ علم و دلیل امامت برای اهل‌بیت(ع) نیز محسوب می‌شود، وجود مکتوبی به نام مصحف فاطمه(س) است که در این مقاله به معرفی آن بواسطه روایاتی که در مورد آن وارد شده، می‌پردازیم.

پر بازدیدترین ها

No image

نفس زکیه

No image

مصحف فاطمه(س)

از جمله فضائل فاطمه زهراء(س) که اهل‌بیت (ع) نیز آن را بارها مورد توجه و اشاره قرار داده‌اند و از سوئی فضیلت و منشأ علم و دلیل امامت برای اهل‌بیت(ع) نیز محسوب می‌شود، وجود مکتوبی به نام مصحف فاطمه(س) است که در این مقاله به معرفی آن بواسطه روایاتی که در مورد آن وارد شده، می‌پردازیم.
No image

خسف بیداء khsf byda

No image

خروج یمانی

Powered by TayaCMS