دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اوج عزاداری در غمکده حسینی

No image
اوج عزاداری در غمکده حسینی

اوج عزاداري در غمكده حسيني

در متون دعا و حدیث عزای حسین بن علی‌بن‌ابی طالب، بزرگترین روز عزا است و تمامی انبیا و ائمه هدی در صدر نام خاتم انبیاء مردم را به عزاداری حسین سفارش و تاکید فرموده‌اند. ام سلمه همسر پیامبر(ص) در روز عاشورا وقتی دید تربتی که پیامبر به او داده خونین شده، با صدا و شیون به عزاداری پرداخت و به همگان اعلام کرد حسین(ع) را اکنون در کربلا کشتند و چند روز بعد که رسماً این خبر اعلام شد سرتاسر مدینه غمکده حزن امام حسین(ع) شد.

عاشورا متن و اوج عزاداری و مغموم بودن در غمکده حسین بن علی(ع) است. عبدالله بن فضل هاشمی گوید از امام صادق(ع) پرسیدم چرا روز عاشورا روز ماتم و اندوه و بی تابی است به حدی که عزاداری در آن بیش از ماتم در روز رحلت دیگر بزرگان معصوم است؟ امام فرمودند: یوم الحسین (ع) مصیبتی بزرگتر از دیگر روزها دارد. این از آن روست که اصحاب کسا که گرامی‌ترین مردمان در پیشگاه خدای متعالند پنج تن بودند. وقتی پیامبر(ص) از میان آنان رفت امیرمومنان(ع)، فاطمه(س) و حسن(ع) و حسین(ع) بودند و آنها برای مردم مایه تسلیت و دلخوشی بودند. نیز هنگامی که فاطمه(س) درگذشت مردم با دلداری و تسلی حسن(ع) و حسین(ع) آرامش و تسکین می‌یافتند. نیز وقتی حسن(ع) درگذشت حسین(ع) برای مردم مایه دلداری و تسلی بود ولی زمانی که حسین(ع) کشته شد هیچ کس از اصحاب کسا باقی نبود که مردم با او دلداری و تسکین پیدا کنند. بنابراین رفتن حسین(ع) به مثابه رفتن همه آنها بود همانگونه که بودن ایشان به مثابه بودن همه آنها بود. به این جهت روز کشته شدن حسین(ع) بزرگترین مصیبت بود. گفتم: ای پسر پیامبر خدا! پس چگونه عامه مردم روز عاشورا را روز برکت دانستند؟ ایشان گریست و فرمود وقتی حسین(ع) کشته شد مردم شام با جعل اخبار به یزید تقرب جستند و برای آن از اموال عمومی جایزه دریافت نمودند و از جمله چیزهایی که برایش جعل کردند روز عاشورا بود که آن را روزی مبارک معرفی کردند تا مردم در آن به جای زاری و گریه و ماتم و اندوه، شادی و خوشحالی و خجستگی و آمادگی نشاط داشته باشند. خداوند میان آنان و ما داوری کند!

مالک جهنی از امام باقر(ع) نقل می‌کند که حضرت فرمودند: روز عاشورا برکت از همه چیز برداشته می‌شود پس در این روز کارها را تعطیل کنید و به دنبال چیزی نروید که یا برآورده نمی‌شود که اگر مهیا هم شود برکت ندارد. مالک در این روز برای خانه‌ات چیزی نخر که برکتی در آن نمی‌باشد. همچنین حسن بن فضال از امام هشتم علی بن موسی الرضا(ع) روایت می‌کند: هر کس روز عاشورا تلاش و کوشش برای برآوردن نیازهایش را رها کند خداوند نیازهای دنیایی و آخرتی او را بر می‌آورد و هر کس عاشورا روز ماتم و اندوه و گریه‌اش باشد خداوند قیامت را روز شادی و خوشحالی‌اش قرار می‌دهد و چشمش در بهشت به ما روشن می‌شود. امام باقر(ع) فرمود: هر کس در روز عاشورا حسین(ع) را زیارت کند و در کنار قبرش گریان باشد خداوند را در قیامت با دو هزار هزار ثواب حج دو هزار هزار ثواب عمره و دو هزار هزار ثواب جهاد دیدار می‌کند که ثواب هر حج و عمره و جهادی همانند ثواب حج گزار و عمره گزار و جهادگر همراه با پیامبر(ص) و امامان راستین است. گفتم فدایت گردم برای آن کسی که در شهرها و مناطق دوردست است و نمی‌تواند به زیارت بیاید چه هست؟ فرمود وقتی روز عاشورا می‌شود به بیابان برود یا روی بلندی خانه‌اش با اشاره به امام حسین (ع) سلام کند و با جدیت بر قاتلش نفرین کند و پس از آن دو رکعت نماز بگزارد این کار را نزدیک ظهر قبل از اذان انجام دهد. آنگاه بر حسین(ع) مرثیه بسراید و بگرید و سفارش کند کسانی که در خانه‌اش هستند بر حسین(ع) گریه کنند و با ناله کردن بر حسین(ع) در خانه‌اش ماتم برپا کند و با هم برای گریستن هم صدا شوند. من برای آنان از طرف خدا ضمانت می‌کنم که اگر این کار را انجام دهند همه این ثواب‌ها را به دست می‌آورند. گفتم فدایت گردم هرگاه آنان آن کارها را انجام دادند شما این ثواب‌ها را برعهده می‌گیری و تضمین می‌کنی؟ فرمود من این را برایشان تضمین می‌کنم و چنان ثواب هایی را برای هر کسی که این کارها را انجام دهد برعهده می‌گیرم... هر کس چنین سوگواری کند برایش ثواب هزار هزار حج، ثواب هزار هزار عمره و ثواب هزار هزار جهاد نوشته می‌شود که همه شان همراه با پیامبر(ص) بوده است و برایش ثواب مصیبت هر پیامبر و فرستاده و صدیق و شهیدی که از زمانی که خدا عالم را آفریده تا برپایی رستاخیز مرده و یا کشته شده نوشته می‌شود. امام صادق(ع) فرمود: ای عبدالله بن سنان! بهترین کاری که در این روز انجام می‌دهی این است که در پی جامه تمیز باشی و آن را بپوشی و تسلب کنی. گفتم تسلب کردن یعنی چه؟ فرمود: باز گذاشتن دکمه‌ها. سپس به شکل انسان عزادار آستین‌هایت را باز می‌کنی. بعد به بیابان کویری یا جایی که کسی تو را نبیند یا به خانه‌ای که خالی باشد یا جایی خلوت می‌روی در زمانی که روز بالا آمده باشد. آنگاه چهار رکعت نماز با رکوع و سجده خوب و با خشوع می‌خوانی و در هر دو رکعت سلام می‌دهی. در رکعت اول سوره حمد و قل یا ایهاالکافرون و در رکعت دوم سوره حمد و قل هو الله احد را می‌خوانی سپس دو رکعت دوم را به جا می‌آوری و در آن در رکعت اول سوره حمد و سوره احزاب و در رکعت دوم سوره حمد و اذا جاءک المنافقون یا هر چقدر از قرآن که توانستی بخوانی می‌خوانی آنگاه سلام می‌دهی و صورتت را به سمت قبر حسین (ع) و آرامگاهش بر می‌گردانی و جایگاه به زمین افتادنش را در نظرت مجسم می‌کنی و برایشان و هر که از فرزندان و خانواده با ایشان بوده سلام و درود می‌فرستی و کشندگان ایشان را لعن می‌کنی و از کارهایشان بیزاری می‌جویی. خداوند با این درجات تو را در بهشت بالامی برد و گناهانت را می‌ریزد.

آن گاه تلاش می‌کنی در آنجایی که هستی در بیابان یا فضای باز یا هر جایی که هست گام هایی برداری و در این هنگام می‌گویی: «انالله و انا الیه راجعون همه از خداییم و به سوی او بازمی گردیم.» رضی بقضاء الله و تسلیما لامره. خشنود به قضای خدا و تسلیم فرمانش هستیم. در این حال باید حالت غم و اندوه داشته باشی. در چنین روزی خدای سبحان را بسیار یاد کرده و استرجاع کن (انا لله و انا الیه راجعون). در روایت است که امام باقر(ع) فرمود در این روز به یکدیگر با این جملات تسلیت بگویید: «عظم الله اجورنا بمصابنا بالحسین و جعلنا و ایاکم من الطالبین بثاره مع ولیه الامام المهدی من آل محمد(ص) (خداوند پاداش‌های ما را بر سوگواری حسین(ع) بزرگ گرداند و ما و شما را همراه با ولی خودش مهدی خاندان محمد(ص) از خونخواهان حسین(ع) قرار دهد.) یکی از رازهای اینگونه تسلیت به یکدیگر شاید این نکته باشد که در این روز همگان ظهور منتقمش مهدی آل محمد را از خدا طلب کنند. درباره دیگر آداب روز عاشورا از روایات وارده استفاده می‌شود که در این روز باید کم خورد و کم نوشید و بیشتر ناله و عزا داشت و روزه در این روز مکروه اعلام شده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS