دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تجمّل

تجمل در لغت به معنای خود را زینت‌دادن و آراستن است و به صورت اسمی به معنای وسایل آرایش و آن‌چه موجب نشان دادن شأن و شکوه باشد، به کار می‌رود.
تجمّل
تجمّل

تجمّل

تجمل در لغت به معنای خود را زینت‌دادن و آراستن است و به صورت اسمی به معنای وسایل آرایش و آن‌چه موجب نشان دادن شأن و شکوه باشد، به کار می‌رود.

در قرآن به بلامانع بودن استفاده از زینت تصریح شده است و به زینت کردن هنگام عبادت توصیه شده است. همان‌طور ‌که به جلال و شکوه تجمل‌آمیز و آراستگی برخی پیامبران نیز اشاره شده است.

سیرۀ پیامبر اکرم و ائمه (علیهم السلام) نیز مؤید این است که تجمل به خودی خود ناپسند نیست و حتی ممدوح است. پیامبر اکرم همیشه عطر می‌زد، به طوری که از بوی خوشش شناخته می‌شد و در سفر، شانه و آینه و روغن برای موی سر و مسواک و سرمه به همراه داشت، انگشتر نقره به دست می‌کرد و عبای خز و لباس‌های نقش‌دار و زیبا می‌پوشید.

از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که خداوند تجمل را و این‌که انسان خود را زیبا نشان دهد، دوست دارد و زندگی نکبت‌بار و آشفته را دشمن می‌دارد، زیرا خداوند وقتی به بنده‌اش نعمتی عطا می‌کند، دوست دارد که اثر آن را در زندگی او ببیند.

امام صادق (علیه السلام) دربارۀ چگونگی تجمل، به لباس پاکیزه و بوی خوش و خانۀ زیبا و تمیز اشاره کرده‌اند. هم‌چنین وقتی شخصی از ایشان دربارۀ کسی پرسید که لباس‌های فاخر زیادی دارد و خود را با آنها می‌آراید، حضرت او را مسرف ندانست و آیۀ 7 سوره طلاق را تلاوت فرمود.

ائمه (علیهم السلام) در هنگام عبادت زینت می‌کرده‌اند و لباس‌های خوب می‌پوشیده‌اند. توصیه‌های ائمۀ معصومین به تجمل در کتب روایی، تحت عناوین مختلفی نظیر «الزّی و التجمل»، «اظهار التجمل و کراهة التَّباؤس»، «التجمل و اظهار النعمة» و نیز «التّطیب و التنظیف» و «الطهارة» آمده است.

در احادیث آمده است که تجمل، حزن و اندوه را از بین می‌برد و سبب ذلت دشمن و قطع طمع از مسلمانان می‌شود.

موارد مؤکد تجمل

  • 1- تجمل زن و شوهر برای یکدیگر
  • 2- تجمل در وقت عبادت به جزء زمان حج که باید بدون تشریفات بود.
  • 3- تجمل برای برادر دینی خود
  • 4- تجمل در مقابل دشمنان

موارد نهی از تجمل

  • 1- تجمل از راه حرام
  • 2- تجمل نامتناسب و ناهماهنگ با وضع اجتماعی و اقتصادی زمان
  • 3- تجملی که سبب شهرت شود.
  • 4- تجملی که منجر به اسراف گردد.
  • 5- تجمل هنگام مصیبت
  • 6- تجملی که سبب تشبّه مردان به زنان یا برعکس و نیز تشبّه به کفار شود.
  • 7- تجملی که متناسب وضع مالی شخص نباشد.
    منبع:
  • دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر غلام‌علی حداد عادل، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، چاپ اوّل، 1380، ج6، ص595

قرآن

شماره آیه 7
نام سوره طلاق

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS