دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تخییل

No image
تخییل

كلمات كليدي : تخییل، معانی تخییل، مراحل تخییل، چیستی تخییل

در لغت به معنی به خیال انداختن یا خیال‌انگیزی است و در اصطلاح ادب و بلاغت، گونه‌ای خاص یا هر گونه تصرفات خیالی و شاعرانه در معانی است که نتیجه آن برانگیختن خیال خوانندگان و شنوندگان است.

معانی تخییل

1- معنای خاص: براساس این دیدگاه برخی از صنایع بدیهی؛ مثل ایهام و حسن تعلیل و برخی از صنایع بیانی؛ مثل استعارۀ تخییلیه عوامل خیال انگیزی به شمار می‌آیند و به همین سبب از آنها به تخییل نیز تعبیر می‌شود.

شاعر بر بنیاد تصور برخی از اوصاف یک پدیده برای مثال تصور اوصاف ستون ساختمان و بار دادن پادشاه،‌ امری را تصور یا تخییل می‌کند که معقول نیست و جنبه خیالی و شاعرانه دارد؛ مثل برافراختگی ستون یا بر یک پای ایستادن آن در برابر پادشاه،‌ به نشانه اظهار بندگی و حلقه به گوشی، آن‌سان که شاعر تصور و تخیل کرده‌است:

چو در پیــش سـتون شــه بار داده

ستون، پیشش به یک پای ایستاده

2- معنای عام: بر اساس این دیدگاه،‌ گذشته از نقش وزن، لفظ و معنی در تخییل، ‌صنایع گوناگون بیانی و بدیعی و تمام شگرد‌ها و شیو‌ه‌های شاعرانه، به نسبت‌های مختلف،‌ در امر انتقال خیال یا عمل تخییل نقش آفرین‌ هستند. این نقش آفرینی به سه صنعت ایهام،‌ حسن تعلیل و استعاره تخییلیه محدود نمی‌شود؛ زیرا خیال‌انگیزی معلول تصرّفات شاعرانه در معانی است و این تصرفات، در پرتو صنایع مختلف و متنوع ادبی، اعم از صنایع بدیعی و بیانی پدید می‌آید.

مراحل تخییل:

1- تخیٌل: مرحله ذهنی کردن یا خیالی کردن واقعیات‌های عینی با دخل و تصرف کردن در آنها، ‌به مدد قوه متخیله است. قوه‌ای که به تعبیر حکما صور و معنای را به هم می‌پیوندد یا از هم می‌گسلد و به اصطلاح ترکیب و تفصیل می‌کند. همین ترکیب و تفصیل که همانا دخل و تصرف کردن در واقعیت‌هاست، موجب می‌شود تا انگاره‌های ذهنی یا تصورات برآمده از واقعیت‌ها نسبت به وضع واقعی و عینی آنها دگرگون گردند. در جریان این تقلید هنرمندانه و تخیلات شاعرانه است که قد و قامت معشوق به سرو مانند می‌شود (=تشبیه) یا به سرو بدل می‌گردد (= استعاره).

2- محاکات: مرحله بازگویی و بازنمایی واقعیت‌های ذهنی یا تخیلاتی است که در پی تصرف در واقعیات عینی، ‌ذهنیت یافته‌اند و هنرمند نخست، ‌آنها را در دنیای ذهن خود باز می‌نماید و به نمایش می‌گذارد.

این امر شامل دو مرحله ذهنی و عینی است، چنان‌که ‌در هنر شعر بر اساس اصل «اول اندیشه وانگهی گفتار» هر کلام، از جمله کلام شاعرانه،‌ نخست،‌در هیئت کلام ذهنی شکل می‌گیرد و سپس به صورت کلام عینی و کلام لفظی پدیدار می‌گردد و به وسیله واژه‌ها به نمایش در می‌آید.

3- مرحله تخییل: مرحله انتقال خیال یا انتقال تخیل هنرمندانه ـ شاعرانه به ذهن شنوندگان،‌ خوانندگان و بینندگان اثر هنری،‌ از طریق محاکات است.

بدین معنا که در جریان انتقال خیال یا تخیل هنرمند به ذهن مخاطبان هنر، ‌تصویر و نمای یک چیز که در جریان تخیل هنرمندانه دگرگون شده‌ است،‌ در ذهن آنان خلق می‌شود و بدین ترتیب عمل تخییل صورت می‌گیرد.

بر این اساس است که امر نامحسوس از طریق تشبیه به امر محسوس که از آن به تشبیه معقول به محسوس تعبیر می‌شود، قابل مشاهده می‌گردد و ظهور آن ممکن انگاشته می‌شود،‌چنان که به دنبال تشبیه اجل به حیوان درنده و کاربرد چنگال اجل، امر نادیدنی مرگ،‌ در هیئتی وحشت‌انگیز و تکان دهنده پیش چشم می‌آید.

چیستی تخییل:

در تخییل سه عامل قابل طرح است:

1- عوامل شکل گیری تخییل: تخییل از عواملی چند فراهم می‌آید:

الف ـ وزن، اعم از وزن عروضی و غیر عروضی، ‌و این از آن روست که وزن در خیال‌انگیزی (=تخییل) نقشی ویژه ایفا می‌کند.

ب - لفظ شیوای استوار؛ ‌مثل بسیاری از ابیات فردوسی و سعدی، ‌از جمله مثل بیت:

چـو فــردا برآید بلــند آفــتاب

من و گرز و میدان افراسیاب

و نیز مثل بیت:

بیا که وقت بهار است تا من و تو به هم

به دیگــران بگـــذاریم و باغ و صــحرا را

ج - معنی غریب؛ یعنی معنی بدیع و تازه،‌ یا معنی تازه همراه با صنایع معنوی، مثل بیت حافظ:

در چـمن باد بـهاری ز کـنار گل و سـرو

به هواداری آن عارض و قامت برخاست

که در آن به مدد تبیین شاعرانه، وزش باد بهاری بر بنیاد صنعت حسن تعلیل همراه با صنعت ایهام در تعبیر هواداری و به کارگیری تشبیه مضمر و تفضیل عارض و قامت به گل و سرو معنایی بدیع و خیال انگیز شکل گرفته‌است.

2- عامل انتقال

عبارت است از انتقال خیال شاعرانه از ذهن شاعر به ذهن مخاطب. به این شکل که مخاطب تخیلات شاعرانه شاعر را چنان‌که در ذهن وی شکل گرفته،‌ و در هیئت واژه‌ها و بیان شاعرانه عینیت یافته است،‌دریابد و به این‌سان تخیلات شاعرانه از ذهن شاعر به ذهن مخاطب منتقل شود یا در ذهن وی آفرینش دوباره یابد.

3- عامل نتیجه

آن آثار ذهنی و عینی یا درونی و بیرونی است که در پی انتقال خیال شاعرانه به مخاطب به ظهور می‌رسد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS