دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حجاب مستور

چنین نیست که می‌پندارند، بلکه آنها در آن روز از پروردگارشان محجوبند! (برگرفته از مبادی اخلاق در قرآن : آیت الله جوادی آملی )
حجاب مستور
حجاب مستور

قال الله تعالی"…اِنِّهم عن ربّهم یومئذ لمحجوبون[1]"

ترجمه :

چنین نیست که مى‌پندارند، بلکه آنها در آن روز از پروردگارشان محجوبند! (برگرفته از مبادی اخلاق در قرآن : آیت الله جوادی آملی )

توضیح

حجاب مستور

گاهی حجاب موجود مادی است ،‌وگاهی خود حجاب مانند گناه ،‌مستور است؛یعنی خود گناه ،‌حجاب است ونمی گذارد انسان تبهکار جایی را ببیند ،‌ولی حجاب بودن این گناه ،‌مستور است وکسی هم آن را نمی فهمد .

برای اینکه ما به چنین حجابی مبتلا نشویم وبین ما ورسول خدا ونیز بین ما وکلام خدا وخود خدا هیچ حجابی نباشد ، باید گناه نکنیم ؛زیرا اولین قدم در تهذیب روح ، انجام واجب وترک حرام است. کسانی که این حجاب را برطرف نکرده ومبتلا به آن شده اند ،‌نه تنها دردنیا به لقای حق ، موفق نیستند ، بلکه در آخرت نیز که ذات اقدس اله ، ظهور بیشتری داردمحجوبند: چنانکه می فرماید؛

اِنِّهم عن ربّهم یومئذ لمحجوبون

بدترین کیفر وتلخترین عقاب برای تبهکاران این است که روزی که خدا یِ نورالسموات والارض با آن نور ظهور می کند وهمگان خدا را با چشم دل می بینند ،‌این گروه تبهکاراز شهود جلال وجمال حق محروم ومحجوبند .

اصل اینکه گناه حجاب است ودربیانات نورانی امام سجاد علیه السلام در دعای ابوحمزه ثمالی ودعای امام هفتم علیه السلام که در روز مبعث خوانده می شود ،‌آمده که به خدا عرض می کنند

… و أنّ الرّاحل الیک قریب المسأفة وأنّک لاتحتجب عن خلقک إلا أن تحجبهم الاعمال دونک [2]

پروردگارا ! اگر کسی اهل سیروسلوک باشد وبخواهد به سوی تو سفرکند ،‌راه وی به تو ، نزدیک است وتنها چیزی که نمی گذارد انسان ،راه نزدیک را طی کند همان عمل بد بندگان است .

امیرالمؤمنین علیه السلام می فرماید:

‌بینکم وبین الموعظة حجابٌ من الغرّة[3]

علت اینکه موعظه در شما اثر نمی کند مغرور بودن شماست . انسانی که با بیماری جزیی از پا رد می آید وبا حادثه ای زمینگیر می شود باز مغرور است ! این غروز ،‌حجاب او است ونمی گذارد انسان، متّعِظ شود . پس غرور وغفلت وسایر رذایل اخلاقی حجابند ونمی گذارند انسان،‌حق را بیابد . به همین جهت انسان عمری به بیراهه میرود وهر دری رامی زند سرشکسته برمی گردد.

    منبع :برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی صص201-202
    پی نوشت:
  • [1] - سوره مطففین ،‌آیه 15
  • [2] - از فقرات دعای ابوحمزه ثمالی
  • [3] - نهج البلاغه ، حکمت 282

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS