دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خشم

امام علی(ع): عقلي كه در زنجير خشم و شهوت باشد، از حكمت سودي نمي‏برد
خشم
خشم

قال علي(ع): «غير منتفع بالحكمة، عقل مغلول بالغضب و الشّهوة»
حضرت علي (ع) فرمودند: «عقلي كه در زنجير خشم و شهوت باشد، از حكمت سودي نمي‏برد.» (الحياة، ترجمه احمد آرام، ج‏1، ص305)

منظور حدیث اين است كه عقل و خردی كه بيمار به خشم و خواهش آن باشد، علم او سودی ندارد، بلكه ضرر و زيان دارد، چنان‌كه مؤاخذه عالم بر گناه و عصيان بیشتر از مؤاخذه جاهل نادان است.
غضب حالتی در نفس است كه كارهای معمولی يا غير منتظره آن را به‌وجود می‏آورد و باعث می‏شود عقل از حالت تعادل خود بيرون آيد. انسان خشمناك راه درست را نمی‏شناسد و بر فكر و اراده خود تسلط ندارد و در نتيجه، ذهن مختل می‏شود و اعضای بدن‏ برای خراب‌كاری و انتقام آماده می‏شود.[1]
بقراط که از پزشکان و فیلسوفان مشهور یونان باستان بود، در مورد خشم می‌‌گوید: "من از کشتی‌ای که دچار طوفان‌های سخت شده امیدوارترم تا شخص غضبناک؛ زیرا کشتی را ناخدایان با لطایف‌الحیل نجات می‌دهند، اما نفس وقتی غضبش شعله‌ور گردید، امید حیله بر او نیست."[2]

فواید خشم
حد اعتدال خشم مطلوب است، بلکه حقیقتاً غضب نیست؛ اگر این قوه در آدمی نبود، در برابر ناملایمات طبیعت دفاع نمی‌کرد و از بسیاری کمالات باز می‌ماند. بنابراین آن‌ها که گمان می کنند نابود کردن کلی قوه خشم و غضب از کمالات نفس است، این خود خطایی بزرگ است. جهاد با دشمنان دین و حفظ نظام و جان مال و ناموس و جهاد با نفس که بزرگ‌ترین دشمن انسان است، صورت نمی‌گیرد جز به‌واسطه قوه غضب.[3]
امام علی (ع) فرمودند:
«پیامبر اکرم به‌خاطر دنیا به خشم نمی‌آمد، اما هرگاه برای حق غضبناک می‌شد، احدی را نمی‌شناخت و غضب او تسکین نمی‌یافت تا یاری حق نمی‌کرد.»[4]

خشونت‌هاي مثبت‏[5]
در برابر ظلم‏، كفر، شرك‏، انحراف، بي‌تفاوتي و تن‌پروري، فساد و در برابر منافقين.
افراط در خشم
همان‌طور که بارها گفته شده، مرز صحیح در هر چیزی اعتدال و میانه‌روی در آن و دوری کردن از افراط و تفریط است، همان‌گونه که تفریط در قوه غضب منجر به آسیب است، افراط نیز آن را به نابودی سوق می‌دهد.
پیامبر اکرم در باب افراط در خشم می‌فرماید:
«الْغَضَبُ‏ يُفْسِدُ الْإِيمَانَ كَمَا يُفْسِدُ الْخَلُّ الْعَسَلَ»
خشم، ايمان را تباه می‏سازد، چنان كه سركه، عسل را تباه می‏گرداند.»[6]
و لم ار في الاعداء حين اختبرتهم‏
عدوّا لعقل المرء اعدی من الغضب[7]
يعنی در ميان دشمنان پس از امتحانی كه كردم، دشمنی سرسخت‏تر از خشم نديدم.

اسباب غضب
مهم‌ترين عوامل غضب وراثت و بيماري‌هاست، چيزهايی كه زمينه آن را فراهم می‏كند، بسيار است؛ از جمله مزاج عصبی و حالت‌هايی كه از خوردن غذاهای تند به‌وجود می‏آيد، هم‌چنين محيط و تربيت تأثير فراوانی در تشديد غضب دارد.[8] هم‌چنین حب نفس که از آن حب مال و جاه و شرف تولید می‌شود. این موارد چون در قلب فرد بزرگ است، اگر مانعی بر سر راه رسیدن به این‌ها ایجاد شود، فرد را خشمگین می‌کند.[9]

راه غلبه بر خشم
علمای اخلاق برای چاره غضب دو راه علمی و عملی ذكر كرده‏اند. راه علمي آن است كه بنده خدا در آيات و اخباری كه در مذمت غضب و خشم‏ و ستايش عفو و حلم و كظم غيظ وارد شده است تفكر كند و راه عملي آن است كه چون خشمگين شود، «اعوذ باللَّه من الشيطان الرجيم» بگويد و با آب سرد وضو بگيرد يا غسل كند و اگر ايستاده است بنشيند و اگر نشسته دراز كشد.[10]

[1]. مستغفرى، جعفربن محمد؛ مراغى، يعقوب و خليلى، محمد، روش تندرستى در اسلام/ترجمه طبّ‌النبي وطب‌الصادق عليهما‌السلام، 1جلد، مومنين، قم، چاپ سوم، 1381ش، صص156ـ157.
[2]. امام خمینی(ره) چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم نشر آثار امام، سال 1386، چاپ 39، ص134 به نقل از: ابن مسکویه، تهذیب‌الاخلاق و تطهیرالاعراق، چاپ مصر، ص162.
[3]. امام خمینی(ره) چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم نشر آثار امام، سال 1386، چاپ 39، صص134ـ135.
[4] نراقی، ملا احمد، معراج‎السعاده، قم، انتشارات قائم آل محمد، چاپ هفتم، ص187.
[5]. قرائتی، محسن، مجموعه فیش‌های تبلیغاتی 3، صص2-3
[6] شعيري، محمدبن محمد، جامع‌الأخبار (للشعيري)، 1جلد، مطبعة حيدرية، نجف، چاپ اول، بى‌تا، ص160.
[7] . مستغفرى، جعفربن محمد؛ مراغى، يعقوب و خليلى، محمد، روش تندرستى در اسلام/ترجمه طبّ‌النبي وطب‌الصادق عليهما‌السلام، 1جلد، مؤمنين، قم، چاپ سوم، 1381 ش، ص157.
[8]. مستغفرى، جعفربن محمد؛ مراغى، يعقوب و خليلى، محمد، روش تندرستى در اسلام/ترجمه طبّ‌النبي وطب‌الصادق عليهما‌السلام، 1جلد، مومنين، قم، چاپ سوم، 1381ش، ص157.
[9]. امام خمینی(ره) چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم نشر آثار امام، سال 1386، چاپ 39، صص142ـ143.
[10]. كلينى، محمدبن يعقوب، مصطفوى، سيدجواد، أصول الكافي/ترجمه مصطفوى، 4جلد، كتاب فروشى علميه اسلاميه، تهران، چاپ اول، 1369ش، ج‏3، ص412.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS