دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خلوت و شب زنده داری

به یقین نماز و عبادت شبانه گامی استوارتر و گفتاری پایدارتر است. زیرا تو در روز تلاش مستمر و طولانی خواهی داشت (و عیادت شبانه به تو نیرو می بخشد.) (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
خلوت و شب زنده داری
خلوت و شب زنده داری

خلوت و شب زنده داری

خدای سبحان می‌فرماید: شب زنده داری را فراموش نکنید؛ زیرا شما در روز، کارِ فراوان دارید و مشاغل زیاد، شما را به خود جذب می‌کند و در نتیجه تنهایی و خلوت ندارید: ﴿ إنّ ناشئة الّیل هی أشدّ وطأً وأقوم قیلاً ٭ إنّ لک فی النّهار سبحاً طویلاً ﴾[1]؛ انسان در کارهای فراوان روزانه، شناور است و تو، به منزله سبّاح و غوّاصی هستی که در مسائل اجتماعی، شنا می‌کنی و شناوری در کثرت، با تنهایی سازگار نیست. برای شناوری که خود در حال عبور از این دریای ناپیدا کرانه است و همراهانی را نیز به همراه خود می‌برد و «جهد می‌کند که بگیرد غریق را»، طبیعی است که این سباحت و شناوری شاغل فکری است. حاصل آن که معنای آیه شریفه این است که تو در روز کارهای فراوانی داری، ولی شب هنگام، مزاحمی نداری و کسب پایگاه محکم و سخن مستحکم تنها در سحر میسّر است.

انسان وقتی سخن متکلم را خوب دریافت می‌کند که خود حرف نزند و آرام بوده، مستمع خوبی باشد، و وقتی مستمع خوبی است که در برابر کلام خدا، حرفی از غیر او، خواه از درون و خواه از بیرون، نشنود. بنابراین، قرآن کریم، سکوت و تنهایی را به عنوان مرحله‌ای از مراحل سیر و سلوک، لازم می داند.

اگر چه بدن در شب بهتر می‌آرمد و خوابیدن بدن، نعمت است و خداوند آن را به عنوان آیت خود، ذکر می‌کند: ﴿ وجعلنا نومکم سباتاً ٭ وجعلنا الّیل لباساً ﴾[2]؛ اما «سُبات»، آرامش و خواب، برای عقل و فکر، نقمت است و از این رو حضرت علی (صلوات الله علیه) می فرماید: «نعوذ بالله من سُبات العقل»[3]؛ از خواب عقل به خدا پناه می‌بریم. بنابراین، شب برای خوابیدن و آرامش بدن و بیدار شدن عقل است. از این رو رؤیاهای صادق و صالح در خواب، نصیب کسانی می‌شود که بدنشان می‌خوابد، نه جانشان و همین گروه هستند که در سحرها برمی‌خیزند و شب زنده‌داری و عبادت می‌کنند.

از آیه کریمه ﴿ إنّ لک فی النهار سبحاً طویلاً ﴾ دو مطلب استفاده می‌شود: یکی لزوم شرکت در مجامع و و کارهای اجتماعی و دیگر لزوم شرکت در آن به صورت شناگری. کسی که وارد استخری می‌شود گاهی در گوشه‌ای از آن می‌آرمد و در این صورت او تنها خودش را خنک می‌کند؛ ولی اگر شنا کند، دیگران را هم از غرق نجات می‌دهد.

ذات اقدس خداوند به رسول اکرم ‌(صلّی الله علیه وآله وسلّم) می‌فرماید: تو در روز کارهای فراوان داری؛ زیرا آن حضرت ص، مأمور است به پرسشهای مردم پاسخ دهد و به مشکلاتشان رسیدگی کند؛ همان گونه که قرآن کریم می‌فرماید: ﴿ یتلوا علیهم ایاته ویزکیهم ویعلمهم الکتاب والحکمة ﴾[4] یا می‌فرماید: ﴿ فاحکم بین الناس بالحق ﴾[5] و همه اینها جزو برنامه‌های رسمی و روزانه رسول اکرم ‌(صلّی الله علیه وآله وسلّم) بود؛ اما شب، آن هم آخر شب، مناسبترین فرصت برای خلوت با خداست؛ زیرا انسان متهجد در آن حال، بدون مزاحمت می‌تواند فیض را از خدا دریافت کند.

در سوره مبارکه «اسراء» از شب زنده‌داری به عظمت یاد شده است؛ چنانکه می‌فرماید: ﴿ ومن اللیل فتهجّد به نافلة لک عسی أن یبعثک ربک مقاماً محموداً ﴾[6]. انسان وقتی به «مقام محمود» می‌رسد که در کمال آرامش با خدا سخن بگوید. بنابراین، اثر شب زنده داری که در حقیقت، خلوت با خداست نیل به مقام محمود است.

    منبع :
  • برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی ج11/ صص 260-261
    پی نوشت:
  • سوره مزمل، آیات 6- 7.[1]
  • سوره نبأ، آیات 9 - 10.[2]
  • نهج‌البلاغه، خطبه 224، بند 12.[3]
  • سوره آل عمران، آیه 164..[4]
  • سوره ص، آیه 26.[5]
  • سوره اسراء، آیه 79..[6]

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS