دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تجمّل

تجمل در لغت به معنای خود را زینت‌دادن و آراستن است و به صورت اسمی به معنای وسایل آرایش و آن‌چه موجب نشان دادن شأن و شکوه باشد، به کار می‌رود.
تجمّل
تجمّل

تجمّل

تجمل در لغت به معنای خود را زینت‌دادن و آراستن است و به صورت اسمی به معنای وسایل آرایش و آن‌چه موجب نشان دادن شأن و شکوه باشد، به کار می‌رود.

در قرآن به بلامانع بودن استفاده از زینت تصریح شده است و به زینت کردن هنگام عبادت توصیه شده است. همان‌طور ‌که به جلال و شکوه تجمل‌آمیز و آراستگی برخی پیامبران نیز اشاره شده است.

سیرۀ پیامبر اکرم و ائمه (علیهم السلام) نیز مؤید این است که تجمل به خودی خود ناپسند نیست و حتی ممدوح است. پیامبر اکرم همیشه عطر می‌زد، به طوری که از بوی خوشش شناخته می‌شد و در سفر، شانه و آینه و روغن برای موی سر و مسواک و سرمه به همراه داشت، انگشتر نقره به دست می‌کرد و عبای خز و لباس‌های نقش‌دار و زیبا می‌پوشید.

از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که خداوند تجمل را و این‌که انسان خود را زیبا نشان دهد، دوست دارد و زندگی نکبت‌بار و آشفته را دشمن می‌دارد، زیرا خداوند وقتی به بنده‌اش نعمتی عطا می‌کند، دوست دارد که اثر آن را در زندگی او ببیند.

امام صادق (علیه السلام) دربارۀ چگونگی تجمل، به لباس پاکیزه و بوی خوش و خانۀ زیبا و تمیز اشاره کرده‌اند. هم‌چنین وقتی شخصی از ایشان دربارۀ کسی پرسید که لباس‌های فاخر زیادی دارد و خود را با آنها می‌آراید، حضرت او را مسرف ندانست و آیۀ 7 سوره طلاق را تلاوت فرمود.

ائمه (علیهم السلام) در هنگام عبادت زینت می‌کرده‌اند و لباس‌های خوب می‌پوشیده‌اند. توصیه‌های ائمۀ معصومین به تجمل در کتب روایی، تحت عناوین مختلفی نظیر «الزّی و التجمل»، «اظهار التجمل و کراهة التَّباؤس»، «التجمل و اظهار النعمة» و نیز «التّطیب و التنظیف» و «الطهارة» آمده است.

در احادیث آمده است که تجمل، حزن و اندوه را از بین می‌برد و سبب ذلت دشمن و قطع طمع از مسلمانان می‌شود.

موارد مؤکد تجمل

  • 1- تجمل زن و شوهر برای یکدیگر
  • 2- تجمل در وقت عبادت به جزء زمان حج که باید بدون تشریفات بود.
  • 3- تجمل برای برادر دینی خود
  • 4- تجمل در مقابل دشمنان

موارد نهی از تجمل

  • 1- تجمل از راه حرام
  • 2- تجمل نامتناسب و ناهماهنگ با وضع اجتماعی و اقتصادی زمان
  • 3- تجملی که سبب شهرت شود.
  • 4- تجملی که منجر به اسراف گردد.
  • 5- تجمل هنگام مصیبت
  • 6- تجملی که سبب تشبّه مردان به زنان یا برعکس و نیز تشبّه به کفار شود.
  • 7- تجملی که متناسب وضع مالی شخص نباشد.
    منبع:
  • دانشنامه جهان اسلام، زیر نظر غلام‌علی حداد عادل، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، چاپ اوّل، 1380، ج6، ص595

قرآن

شماره آیه 7
نام سوره طلاق

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

ارائه 70 مقاله پاسخ به شبهات الحادی

ارائه 70 مقاله پاسخ به شبهات الحادی

در پروژۀ گفتمان های الحادی ....
No image

آماده سازی کتاب فرهنگ تاریخ ادوار مسیحیت

فاز اول پروژۀ مسیحیت شناسی، در قالب معرفی تفصیلی تاریخ ادوار مسیحیت مشتمل بر 50 مدخل که به بررسی تاریخی مسیحیت از قبل از میلاد مسیح تا قرن اخیر پرداخته است،
درگذشت علامه فضل الله

درگذشت علامه فضل الله

علامه "سید‌محمد حسین فضل‌الله " مرجع عالی شیعیان در لبنان که بر اثر خونریزی شدید معده، امروز دار فانی را وداع گفت، در سال 1935م (1354ق) در نجف اشرف در خانواده روحانی دیده به جهان گشود.
تأثیر بعثت نبوی بر فرهنگ و تمدن بشری

تأثیر بعثت نبوی بر فرهنگ و تمدن بشری

عنصر محوری این گردهمایی وزین ارزیابی رهاورد وحی و نبوت از یک سو، بررسی یافته‌های بشری از سوی دیگر و مقدور و کیفیت تأثیر داده‌های آسمانی در داشته‌های زمینی از سوی سوم است تا در تلو این تحقیق مُضلّع نوآوری و شکوفایی تمدن انسانی که عصاره تلفیق عقل و نقل است، روشن شود.

پر بازدیدترین ها

حرکت مسلم بن عقیل(ع) به سوی کوفه

حرکت مسلم بن عقیل(ع) به سوی کوفه

سال 60 هجری قمری: حرکت مسلم بن عقیل(ع) به سوی کوفه پس از آن که اهالی کوفه، به ویژه شیعیان این شهر از حضور امام حسین(ع) در مکه معظمه و امتناع وی از بیعت با یزید بن معاویه باخبر شده و جنبش بزرگی در کوفه ایجاد نمودند
قرآن و روزه از نگاه مهاتما گاندی

قرآن و روزه از نگاه مهاتما گاندی

" موهنداس کرمچند گاندهی " ، مشهور به " مهاتما گاندی " (1948-1869) رهبر بزرگ استقلال هند از یوغ استعمار انگلیس، از معدود رهبرانی بود که از روشهای معمول در مبارزات آزادیبخش استفاده نکرد، بلکه با سلاح عشق و ایمان و اهرم مبارزه منفی توانست به سلطه بی چون و چرای استعمار در کشورش پایان بخشد.
No image

تظاهرات مردم تهران علیه رژیم پهلوی پس از اقامه نماز عید فطر به امامت شهید آیه الله مفتح

در روز 22 بهمن 1357، انقلاب اسلامی ایران پس از سالها مجاهدت، ایثار، فداکاری و مقاومت در راه رضای الهی با رهبری بی نظیر حضرت امام خمینی و به همت مردم سرافراز ایران به پیروزی نهایی رسید
Powered by TayaCMS