دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اخلاص در نیت

نزدیکی بنده به خداوند با خلوص نیّت به دست می آید.
اخلاص در نیت
اخلاص در نیت

اخلاص در نیت

قال علی (ع):« تقرّب العبد الی الله سبحانه باخلاص نیّته » (تصنیف غررالحکم ودررالکلم /حدیث1617)

اخلاص در کارها یعنی خالص کردن نیت از شائبه ها، این همان چیزی است که در همه شوون زندگی از ما خواسته شده است.اخلاص در کارها باعث می شود انسان به سعادت و رستگاری برسد. ریا و عدم خلوص نیت، موجب خسران خواهد بود و انسان را از سعادت محروم می‌سازد.[1] در آیات زیادی از قرآن به مسأله اخلاص در عمل اشاره شده است خداوند در قرآن می‌فرماید:

« وما امروا الا لیعبدوا الله مخلصین له الدین»[2]

وامر نشدند مگر اینکه خدا را خالصانه عبادت کنند.

البته اخلاص دارای درجاتی است که حضرت علی(ع) در نهج البلاغه به آن اشاره فرموده اند

حضرت میفرمایند: گروهی خدا را به امید بخشش پرستش کرده،که این عبادت بازرگانان و تجار است.وگروهی او را از روی ترس عبادت کرده که این عبادت بردگان است وگروهی خدا را از روی شکر و سپاسگزاری گرستیدند که این عبادت و پرستش ابرار و آزادگان است.[3]

اساس و پایه هر عملی را نیت آن عمل شکل می‌دهد و بر همین اساس انسان پاداش می بیند. بعد از پیروزی امیرالمومنین در جنگ جمل یکی از یاران امام گفت: دوست داشتم برادرم با ما بود و می‌‌‌دید که چگونه خداوند تو را بر دشمنانت پیروز کرد. امام پرسید آیا فکر و دل برادرت با ما بود؟ گفت: آری. امام فرمود: پس او در این جنگ با ما بود بلکه با ما در این جنگ همراهند کسانی که حضور ندارند، در صلب پدران ورحم مادران می باشند ولی با ما همم عقیده و آرمانند، به زودی متولد می‌‌شوند و دین و ایمان به وسیله آنها تقویت می‌گردد.[4]

    پی نوشت:
  • [1] - سید عبد الله شبّر،اخلاق،ترجمه محمد رضا جباران،انتشارات هجرت،چاپ پنجم،1379هش،ص44
  • [2] - بینه/ 5
  • [3] - نهج البلاغه، محمد دشتی، نشر لقمان،چاپ سوم،1379هش،حکمت237
  • [4] - همان،خطبه 12

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هویت زنانه در تندباد تاریخ

هویت زنانه در تندباد تاریخ

✍️ سعید احمدی
سگ کی؟

سگ کی؟

✍️ سعید احمدی 
کارهای کثیف

کارهای کثیف

✍️ سعید احمدی 
الهیات جنگ...

الهیات جنگ...

یادداشت

پر بازدیدترین ها

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

قال رسول الله (ص): «اِثْنانِ لا یَنْظُرُ اللهُ اِلَیْهِمْ یَوْمَ القِیامَةِ: قاطِعُ الرَّحِمِ وَجارُ السُّوءِ»

پیامبر خدا (ص) فرمودند: «دو کس را خداوند روز قیامت به نظر رحمت نمی‌نگرد: آنکه از خویشان ببُرد و آنکه با همسایه بدی کند.» (الفردوس:1/414/1674)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
Powered by TayaCMS