دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سلوك عارفانه: حيای سالك

No image
سلوك عارفانه: حيای سالك

(بدان اي سالک عزيز!) حال گرفتگي و قبضي که از ارتکاب اعمال قبيح به سالک دست می‌دهد و سالک در مقام سرزنش خود برمي آيد و به ملامت نفس برمي خيزد آن حال را حال حيا گويند. مرحوم فيض کاشاني مي نويسد: حيا از جمله احوال مقربان است. يعني حياي بيشتر، زيادت قرب الهي را به همراه دارد. هرکس که هنوز حال حيا را به دست نياورده است، يعني هنوز هيچ مرتبه از مراتب قرب را نيافته است. حيا آن است که باطن بنده از هيبت اطلاع خداوندي شديداً متأثر گردد. همان گونه که خداوند در سوره علق آيه 14 مي فرمايد: آيا انسان ندانست به اينکه خدا او را مي بيند؟ همچنين امام صادق(ع) در اصول کافي می‌فرمايد: حيا از ايمان است آن را که حيا نيست ايمان نيست. «لاايمان لمن لاحياء له»(1)

    _______________________

    1- مقامات معنوی، محسن بينا، ج2، ص53

   

   

            روزنامه كيهان، شماره 21122 به تاريخ 13/5/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

وفای به عهد

وفای به عهد

امام علی(ع): هيچ‏ يك‏ از فرائض‏ و دستورات خداوند عزّوجلّ، همچون ارج نهادن به وفاي عهد نيست كه مردم- با تمام اختلافاتي كه در خواسته‏ها و عقائدشان مي‏باشد- در رعايت آن متّفق و هم آواز باشند
نفاق

نفاق

اميرالمؤمنين علي (ع):«از نفاق دوري كن، به درستي كه فرد دو رو نزد خداوند متعال داراي جايگاه و منزلت نيست.»
مشورت کردن

مشورت کردن

حضرت علي (ع) فرمودند: بر خردمند لازم است كه نظر خردمندان را بر نظر خويش بيفزايد و دانش‏هاي‏ حكيمان را نيز به دانش خود ضميمه كند
مدارا

مدارا

امام علی(ع): بدان كه بس از ایمان به خدای بزرگ، رأس خردمندی مدارا کردن با مردم است و کسی که با مردم به نیکی معاشرت نکند، خیری در او نیست.
گریه بر سیدالشهداء

گریه بر سیدالشهداء

امام رضا(ع): گریه کنندگان باید بر کسی همچون حسین علیه السلام گریه کنند، چرا که گریستن برای او، گناهان بزرگ را فرو میریزد

پر بازدیدترین ها

انتظار فرج

انتظار فرج

امام علی(ع): در انتظار گشایش باشید و از رحمت خداوند ناامید نشوید؛ زیرا دوست داشتنیترین کارها نزد خداوند انتظار گشایش است.
گریه بر سیدالشهداء

گریه بر سیدالشهداء

امام رضا(ع): گریه کنندگان باید بر کسی همچون حسین علیه السلام گریه کنند، چرا که گریستن برای او، گناهان بزرگ را فرو میریزد
خشم

خشم

امام علی(ع): عقلي كه در زنجير خشم و شهوت باشد، از حكمت سودي نمي‏برد
حرص و آزمندی

حرص و آزمندی

امام باقر(ع): مثل حریص به دنیا مانند کرم ابریشم است؛ هرچه بر دور خود ببافد، راه بیرون رفتن برایش تنگ تر میگردد تا آن که از غم و گرفتاری بمیرد.
حیا

حیا

پیامبر اکرم(ص): حیا و ایمان قرین یکدیگرند، وقتی یکی را گرفتند، دیگری همراه آن میرود
Powered by TayaCMS