دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حجّی Haggai

No image
حجّی Haggai

كلمات كليدي : حجّي، كتاب مقدس، عهد قديم، بازسازي هيكل

نویسنده : هادی جهانگشای

لفظ حجی یعنی مسرور[1] است که برخی آنرا جشن معنی کرده‌اند. وی که یکی از انبیای بنی‌اسرائیل بود، در سنت آمده است که در بابل در اسارت متولد شد.[2] معنی اسم این نبی نشان می‌دهد، که در طی یکی از سه جشن مذهبی سال به دنیا آمده است؛ فطیر، پنطیکاست، و یا خیمه‌ها.[3] دربارۀ وی نوشته‌اند که احتمال دارد در بازگشت اول بنی‌اسرائیل از بابل، به همراهی “زروبابل” مراجعت نمود و در سال 520 قبل از میلاد مسیح، مطابق با سال دوم سلطنت "داریوش هستس پیس"، نبوت‌(پیش گویی) می‌نمود و هم‌قومی‌های خود را به بازسازی هیکل ترغیب می‌نمود. مدت چهارده سال بود که تعمیر و بازسازی هیکل به تعویق افتاده بود؛ بلکه تماماً متروک شده بود. یهودیان هم در بنای هیکل بی‌میل شده بودند و 70 سال بود که در تعمیر آن بهانه‌جویی و تعلل می‌کردند. اما ملامت حجی آنها را بیدار و تنبه کرد؛ با اینکه به زودی خسته و مأیوس شدند.[4] در این صورت او باید در هنگام خدمت خود 70 یا 80 ساله بوده باشد.[5]

بعد از کتاب عوبدیا کتاب حجی کوتاه‌ترین کتاب است. این کتاب سی ‌و هفتمین کتاب از سری کتب، کتاب مقدس به شمار می‌رود؛ که در ردیف کتاب‌های عهد عتیق قرار گرفته است و طبق نسخ عبری از کتاب مقدس و تقسیم‌بندی سنت یهودی، این کتاب تحت عنوان کتاب‌های انبیاء قرار دارد. قابل ذکر است این کتاب دارای دو باب می‌باشد.

 

نویسنده و تاریخ نگارش

نظریه سنتی بر این است که این کتاب را حجی نبی، در حدود 520 ق.م نوشته است.[6] به ادعای برخی، پیغام حجی در یک دوره چهار ماهه در سال 520 قبل از میلاد، در سال دوم پادشاهی داریوش ارایه گردید. اولین پیغام حجی در اولین روز از ماه ششم(29 آگوست) و آخرین پیغام او در روز 24 از ماه نهم (18 دسامبر) بیان گردید.[7] بنابر ادعای منابع معتبر مسیحی چنانکه اشاره شد، نگارش این کتاب در زمان بازگشت یهودیان از تبعید بابل، به سرزمین خود و زمانیکه در اورشلیم مشغول بازسازی خانه خدا بود، انجام گرفته است. اما پیش از آنکه بازسازی خانه خدا تکمیل شود، مردم آنرا نیمه‌کاره رها کردند و به مسایل دیگر پرداختند. همسایگان بداندیش یهودیان نیز با سخنان دروغ خود، سعی می‌کنند آنان را دلسرد کنند و بترسانند. از طرف دیگر اردشیر پادشاه نیز دستور می‌دهد تا بازسازی خانه خدا متوقف شود؛ چون بنی‌اسرائیل به فکر ساختن خانه‌های زیبا برای خود می‌افتند و ساختمان خانه خدا را نیمه‌کاره می‌گذارند. در نتیجه، خداوند خشک‌سالی می‌فرستد و محصول زمین‌های آنان را از بین می‌برد مردم فقیر می‌شوند. در این زمان حجی نبی با پیامی از جانب خداوند ظاهر می‌شود و یهودیان را ترغیب و تشویق می‌کند تا کار بازسازی هیکل را دوباره شروع کنند.[8]

 

محتوا

کتاب با دعوت حجی به بازسازی هیکل آغاز می‌گردد؛ که با عذر غیر موجه قوم روبرو می‌شود. این قوم می‌گویند: «وقت آمدن ما یعنی وقت بنا نمودن خانه خداوند نرسیده است».[9] در نتیجه این عدم توجه به بازسازی هیکل، قوم، گرفتار عذاب و فقر می‌شوند. در ادامه خداوند، دلایل لعنت خویش را در مورد قوم بیان می‌کند. تا اینکه سخنان حجی در آنها تأثیر می‌گذارد و متاثر می‌شوند و شروع به بازسازی هیکل می‌نمایند و به کسانیکه سخنان خدا را گوش فرا دهند وعده سلامتی و پیروزی می‌دهد. آیات 15 تا 17 می‌گویند، خداوند به دلیل نااطاعتی و نافرمانی، نعمت و محصول ناچیزی را به بنی‌اسرائیل عطا می‌کند؛ اما بعد از بازسازی هیکل به آنان نعمت فراوان می‌دهد. «از روزی که بنیاد هیکل خداوند نهاده شد ... برکت خواهم داد».[10]

مقاله

نویسنده حبیب محمدزاده
جایگاه در درختواره ادیان ابراهیمی - مسیحیت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS