دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کانون canon

No image
کانون canon

كلمات كليدي : کتاب مقدس، عهد قدیم، عهد جدید، کانون، شیوه ارجاع

نویسنده : هادی جهانگشای

کلمه کانون "canon" از لغت یونانی "kanon" به معنای عصا یا میله که برای اندازه‌گیری به کار می‌رفته، گرفته شده است. و در ارتباط با کتاب مقدس به مجموعه‌ایی از کتب که از نظر اعتبار و موثق بودن امتحان خود را پس داده و محک زده شده‌اند، و نیز کتبی که ملاک و معیار ایمان و زندگی مسیحیان است، اطلاق می‌گردد.[1]

کتاب مقدس عنوان مجموعه نوشته‌هایی است که مسیحیان آنها را مقدس می‌شمارند.[2] در زبان انگلیسی مجموعه رسالات عهد عتیق و عهد جدید را "bible"(کتاب) و گاه "Scripture"(نوشته) می‌نامند. بایبل حاوی معتقدات و اصول مذهبی مسیحیان است که کانون "canon"(میزان و مقیاس) نامیده می‌شود.[3]

عهدین

کتاب مقدس از دو قسمت عمده تشکیل شده است. بخش نخست مشتمل بر کتب مقدسی است که قبل از میلاد مسیح نوشته شده و به عهد عتیق شهرت یافته است. بخش دوم مشتمل بر اناجیل و کتب مقدسی است که پس از مسیح نوشته شده و به عهد جدید مشهور است.[4] عنوان عهدین[5] هم به این اعتقاد مسیحیان اشاره دارد که خدا دو عهد و پیمان(Testament) با انسان بسته است: یکی «عهد قدیم» که در آن خدا از انسان پیمان گرفته که بر شریعت الهی گردن نهاده و آن را انجام بدهد. این عهد و پیمان که نماد آن ختنه کردن است، ابتدا با حضرت ابراهیم(ع) بسته و سپس در دوران حضرت موسی(ع) تجدید و تحکیم شد. با ظهور حضرت عیسی(ع) دوران این عهد و پیمان پایان یافته و خدا عهد دیگری با انسان بسته است. «عهد جدید»، پیمان بر سر محبت خدا و عیسی مسیح است.

بنابراین مسیحیان متناظر با دو دوره و عصر(دوره عهد قدیم و عهد جدید)، کتابهای مربوط به دوره اول را عهد قدیم و دوره دوم را عهد جدید می‌خوانند و هر دو قسمت را مقدس و معتبر می‌شمرند؛ اما یهودیان تنها به یک پیمان معتقدند و آن همان پیمان «شریعت» است. بر این اساس آنها تنها بخش عهد قدیم را که «عهد» می‌نامند قبول دارند.

بخشهای مختلف عهدین

"عهد عتیق"[6] به زبان عبری و اندکی بعد از آن به زبان کلدانی نوشته شده است. این دو زبان مانند عربی از زبان‌های سامی هستند. یهودیان این کتاب را «تنخ» می‌نامند. مسیحیان با تقدیم ناسخ بر منسوخ به هر دو کتاب اعتقاد دارند(عهد عتیق را قبول دارند اما به احکام آن عمل نمی‌کنند) پس اگر در تورات[7]، گوشت‌هایی مانند گوشت خوک حرام شده است و یهودیان از آن پرهیز می‌کنند در عهد جدید همه گوشت‌ها حلال[8] شده است.[9]

این مجموعه به سه بخش مهم تقسیم می‌شود:

1- بخش تاریخی(مشتمل بر 17 کتاب اول)

2- حکمت، شعر، مناجات(مشتمل بر 5 کتاب سوم)

3- پیش‌گویی‌های انبیاء(مشتمل بر 17 کتاب آخر).[10]

"عهد جدید"[11] نیز مشتمل بر کتاب‌ها و رسالات متنوع و مطالب گوناگونی است. عهد جدید به زبان یونانی نوشته شده و این در حالی است که حضرت عیسی و حواریان او به زبان آرامی(که لهجه‌ایی از زبان عبری است) سخن می‌گفتند. علت این امر، آن است که با کشورگشایی اسکندر و ایجاد یک امپراطوی بزرگ، زبان و فرهنگ یونانی در بسیاری از مناطق تبلیغ شد و زبان یونانی به عنوان زبان علمی و زبان دوم مورد توجه قرار گرفت. عهد جدید به طور کلی به چهار بخش تقسیم می‌شود:

1- زندگی‌نامه و سخنان حضرت عیسی(ع)؛ (مشتمل بر چهار انجیل متی، لوقا، مرقس و یوحنا)؛

2- تبلیغات و مسافرت‌های تبلیغی مبلغان مسیحی؛ (در این قسمت تنها یک کتاب به نام اعمال رسولان وجود دارد).

3- نامه‌ها؛ (مجموعاً 21 نامه از حواریان و رسولان مسیحی صدر اول، به شهرها و افراد گوناگون)؛

4- رویا و مکاشفه؛ (در این بخش نیز تنها یک کتاب منسوب به یوحنا وجود دارد که در پایان عهد جدید واقع شده است).[12]

علاوه بر مجموعه کتاب‌های عهد جدید، اناجیل، رساله‌ها، اعمال و مکاشفات دیگری نیز وجود داشته‌اند که تعداد اندکی از آنها سالم باقی مانده و یا تنها نامی از آنها در کتاب‌های دیگر به چشم می‌خورد. این مجموعه که اپوکریفای عهد جدید خوانده می‌شود در دو قرن نخست نگاشته شده‌اند.

بین سالهای 150- 200 م کلیسای اکثریت مسیحی، از میان کتاب‌های موجود تنها این 27 عدد را رسمی و قانونی اعلام کرده و بقیه را بی‌اعتبار دانسته است. مسیحیان همانطوری که معتقدند نویسندگان این مجموعه را با تائید روح‌القدس نگاشته‌اند، معتقدند پدران صدر اول کلیسا با تائید روح‌القدس اینان را برگزیده‌اند.

البته انجیل برنابا که اسناد زیادی در مورد اعتبار و سندیت آن وجود دارد، از نظر مسیحیان جعلی و ساختگی بوده، حتی اعتبار اپوکریفایی هم ندارد.

شیوه ارجاع

با وجود چاپ‌ها و نسخ فراوان و متعدد کتاب مقدس، امکان ارجاع‌دهی با شماره صفحه ممکن نبوده و برای ارجاع به این مجموعه، از شماره بابها و آیه‌ها استفاده می‌شود. برای مثال برای ارجاع به آیه دوم از باب پانزدهم سفر پیدایش می‌نویسیم: پیدایش(2: 15).

تنها کتاب مزامیر عنوان باب ندارد و به جای آن مزمور به کار رفته است؛ ولی باز شیوه ارجاع به همان صورت است. گفته می‌شود مزامیر(3: 12) و مقصود «مزامیر، مزمور سوم آیه 12» است.

مقاله

نویسنده هادی جهانگشای
جایگاه در درختواره ادیان ابراهیمی - مسیحیت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS