دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خوف و رجای متعادل

No image
خوف و رجای متعادل

جرعه های معرفت - شرح حديث معصومين (ع) در كلام رهبر انقلاب

عَن اَبِي حَمزَةً الثِّمالِي قالْ قالَ الصّادِقُ جَعفَرُ بنُ محمدٍ (عليهماالسلام): اُرْجُ اللهَ رَجاءً لَا يُجَرِّئُکَ عَلَي مَعَاصِيه (۱)

[به خداوند اميد داشته باش؛ اميدي که تو را بر نافرماني خداوند جرأت نبخشد.] پس اولاً رجاء لازم است. اميد به رحمت الهي، به مغفرت الهي، به عون الهي، اينها لازم است؛ تا جايي که يکي از گناهان کبيره را «يأس عن روح الله»(۲) دانسته اند.

پس رجاء را بايد هميشه داشت؛ يعني اين ارتباط بين دل شما و خداي شما هميشه بايد برقرار باشد؛ بدانيد که مي توانيد از او جلب رحمت کنيد، جلب تفضل کنيد، اين بايد باشد. منتها اين رجاء و اميد به نحوي نباشد که ما را گستاخ کند بر انجام معصيت.

وَ خَفِ اللهَ خَوْفاً لَا يُوْيِسُکَ مِنْ رَحمَتِه

[و از خداوند بيم داشته باش، بيمي که تو را از رحمت خداوند نااميد نگرداند.]

از آن طرف هم خوف لازم است. خوف از خداي متعال لازم است، که اين خوف لازمه معرفت است. کسي که معرفت [به خداوند] داشته باشد، خوف [از او هم] پيدا مي کند. هر چه معرفت انسان بيشتر باشد، خوف او بيشتر است.

۱) الامالی شيخ صدوق، ص .۶۵

[امام صادق (ع) فرمود: اَرج الله رَجاءَ لايجرّئک عَلي مَعَاصِيه و خَف اللهَ خوفاً لا يويسُک مِن رَحمته. به خداوند اميدوار باش، اميدي که تو را بر انجام معصيتش جرأت نبخشد و از خداوند بيم داشته باش بيمي که تو را از رحمتش نااميد نگرداند.]

۲) «نااميد شدن از مشمول رحمت الهي قرار گرفتن» از گناهان کبيره است و در آيه ۸۷ از سوره يوسف تأکيد شده است که: وَ لاَ تَيْاَسُواْ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِنَّهُ لاَ يَيْاَسُ مِن رَّوْحِ اللّهِ إِلاَّ الْقَوْمُ الْکَافِرُونَ؛ و از رحمت خدا نوميد نشويد، که از رحمت خداوند جز کافران نوميد نمي شوند.

* شرح حديث در ابتدای درس خارج، 14/2/94

*پايگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب

روزنامه كيهان، شماره 21740 به تاريخ 16/7/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

حمایت از مالکیت معنوی در نظام کیفری ایران /بخش سوم و پایانی

حمایت از مالکیت معنوی در نظام کیفری ایران /بخش سوم و پایانی

اشاره: «حمایت از مالکیت معنوی در نظام کیفری ایران » عنوان مقاله‌ای است که بخش دوم آن در شماره قبلی صفحه حقوقی اطلاعات چاپ شد. بخش سوم وآخر این مقاله را می‌خوانیم.
راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم

راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم

آن گونه که واضح است امنیت اقتصادی و اجتماعی از مباحث عمده در زندگی امروزین می‌باشد.
نحوه اقامه دعوی کیفری

نحوه اقامه دعوی کیفری

پس از وقوع جرم و مشخص شدن دادگاه یا دادسرای صلاحیت دار برای رسیدگی باید تعقیب جرم، متهم یا متهمان نیز آغاز شود ولی شروع تعقیب و تحقیقات مستلزم تحقق شرایطی است.
No image

حمله خیال به مرزهای واقعیت

قدرت تخیل مثل همه نعمت‌های خداوند اعجاب آور است.
امنیت مهمترین شرط بقای یک جامعه سالم

امنیت مهمترین شرط بقای یک جامعه سالم

تغییرات و تحولات اجتماعی در هر عصر و زمانی (صرف نظر از جغرافیای وقوع) علی رغم خصوصیاتی متفاوت و گاهی حتی متضاد، با برخورداری از یک خصیصه مشترک شرایطی ویژه و فوق العاده در جامعه ایجاد می‌کنند که در نگاه متفکرین علوم انسانی در ردیف بحران‌های اجتماعی قرار می‌گیرند.

پر بازدیدترین ها

راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم

راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم

آن گونه که واضح است امنیت اقتصادی و اجتماعی از مباحث عمده در زندگی امروزین می‌باشد.
No image

احساس مسئولیت جمعی

در مقاله حاضر نویسنده با بررسی اهمیت فریضه امر به معروف و نهی از منکر، مراحل اجرای آن را تشریح کرده و تاثیر آن را بر جامعه مورد ارزیابی و کنکاش قرار داده است.
No image

اخلاق و آداب کارکردن

تبلیغ چهره به چهره

تبلیغ چهره به چهره

نوجوانی که روزگاری پای درس‌های آقای قرائتی حاضر می‌شد و در هیچ شرایطی این جلسات را از دست نمی‌داد؛ حتی فکرش را هم نمی‌کرد که روزی داماد استادش خواهد شد و تهیه‌کنندگی برنامه‌ی درس‌های قرآنی او را در سطحی وسیع بر عهده خواهد گرفت.
No image

اينقدر خجالتی نباش

Powered by TayaCMS