دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

استغفار فرشتگان برای مؤمنان

No image
استغفار فرشتگان برای مؤمنان

 

بر اساس آيات قرآن فرشتگان، امور جهان را به اذن الهي انجام مي دهند. از جمله کارهاي آنان غير از تدبير عالم به عنوان مدبرات امر، تسبيح، تحميد و تقديس، استغفار براي مؤمنان است. خداوند بصراحت در آيه 7 سوره غافر مي فرمايد: وَ يَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذينَ آمَنُوا؛ آنان براي کساني که ايمان آورده اند، استغفار مي کنند.

البته در آيه 5 سوره شوري آمده است: وَيَسْتَغْفِرُونَ لِمَنْ فِي الْاَرْضِ؛ براي همه کساني که در زمين هستند استغفار مي کنند. ظاهر آيه نشان مي دهد که فرشتگان براي کافران نيز استغفار مي کنند، در حالي که چنين نيست؛ زيرا آنان اصولاً کافران را نمي بينند تا براي آنان استغفار کنند، چون کافران گرفتار انواع ظلمات و تاريکي هستند: ظُلُماتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ(نور، آيه 40) پس همان طوري که خداوند به آنان نمي نگرد و با آنان سخن نمي گويد: لايُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لايَنْظُرُ إِلَيْهِمْ(آل عمران، آيه 77)؛ فرشتگان نيز نمي بيند و نمي نگرند. بلکه فرشتگان تنها مؤمنان را مي بينند و به آنها نظر مي کنند و بر مؤمنان نازل مي شوند: الَّذينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِکَةُ(فصلت، آيه 30)

از سوي ديگر، خداوند بصراحت در آيه 87 سوره آل عمران مي فرمايد: اُولئِکَ جَزَاوُهُمْ اَنَّ عَلَيْهِمْ لَعْنَةَ اللَّهِ وَ الْمَلاَئِکَةِ وَ النَّاسِ اَجْمَعِينَ؛ آنان کيفرشان اين است که خداوند و فرشتگان و مردمان همگي بر آنان لعنت مي کنند.

پس اگر گروهي را فرشتگان لعنت مي کنند، معنا ندارد بگوييم که همه کساني که در زمين هستند از سوي فرشتگان مورد استغفار قرار مي گيرند.

لذا ثابت مي شود که فرشتگان براي هر کسي که در کُره زمين باشد استغفار نمي کنند، فرشته ها براي کساني که آنها را لعنت مي کنند، استغفار نمي کنند؛ بلکه استغفار آنها تنها شامل مؤمنان مي شود.

البته استغفار آنان تکليفي نيست ،بلکه عنايتي از سوي آنها براي نزول غفران الهي و رحمت رحماني حق نسبت به مؤمنان است، در حالي که استغفار، بهترين تکليف و عمل عبادي بشر است، چنانکه در روايت است: «خَيْرُ الْعِبَادَةِ الِاسْتِغْفَارُ؛ استغفار برترين و بهترين عبادت است».( الکافي، ج2، ص517).

 

روزنامه كيهان، شماره 21118 به تاريخ 8/5/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
زندگینامه افلاطون

زندگینامه افلاطون

افلاطون احتمالا 427 سال پیش از میلاد مسیح در آتن بدنیا آمد. تولد او مصادف با دورانی بود که یونان باستان به اوج عظمت خود رسیده و شاید اندکی هم از قله عظمت گذشته در نشیب انحطاط افتاده بود.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS