دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حجب نوريه و ظلمانيه سالك

No image
حجب نوريه و ظلمانيه سالك

(بدان اي سالک راه حق!) پيامبر اکرم(ص) فرمود: «براي خداوند، هفتاد هزار حجاب وجود دارد»! «من نور و ظلمه» (بحارالانوار، ج 55، ص 45) يعني خداوند هم «حجب نوريه» دارد و هم «حجب ظلمانيه» اين حجاب هايي که در روايت آمده، همين وابستگي ها و دلبستگی‌هاي به غير خداست. وابستگي به حسنات و مقامات معنويه، وابستگي و حجاب نوراني است، و دلبستگي به ابزار دنيايي و لذات مادي که وابستگي به حيات مادي را در پي دارد حجب ظلماني است. اما چرا حضرت فرمود: «هفتاد هزار حجاب»؟

در يک احتمال ممکن است که اين «هفتادهزار» اشاره به کثرت دلبستگي هاي انسان داشته باشد. يعني حضرت مي خواستند با اين عدد بفرمايند: دلبستگي هاي انسان بسيار زياد بوده و واقعاً شمارش در کار نبوده است. لذا با اين احتمال معناي روايت اين است که انسان موجودي است که چه در بعد ظلماني و چه در بعد نوراني، دلبستگي هاي فراوان پيدا می‌کند، که همه آنها وابستگي به غير خداست. (1)

________________________

1- رسائل بندگی، آيت الله شيخ مجتبی تهرانی، ص 182

روزنامه كيهان، شماره 21106 به تاريخ 23/4/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نقش حضرت علی (ع) در غزوه أحزاب یا خندق

نقش حضرت علی (ع) در غزوه أحزاب یا خندق

اخراج بعضى قبایل یهود مانند بنى نضیر و بنى قریظه از اطراف مدینه آنها را نسبت به مسلمین و مخصوصا نسبت به پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله خشمگین ساخت
جنگ احد

جنگ احد

قرشیان پس از شکست سختی که از مسلمین در جنگ بدر (سال دوم هجری) خوردند؛ تصمیم گرفتند با تمام قوا و تجهیزات خود به مسلمانان حمله کنند .

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسن و طلاق زیاد؛ افسانه یا واقعیت

در برخی کتب روائی و تاریخ وارد شده است؛ حضرت امام حسن در طول حیات خود با زنان متعدد ازدواج کرده زود هم طلاق می‌داد و لذا در برخی روایات از آن حضرت با عنوان «مِطْلاق» یعنی زیاد طلاق دهنده، یاد شده است.
No image

ایمان ابوطالب

جنگ نهروان

جنگ نهروان

پس از آن که امیرالمؤمنین على‌بن‌ابى‌طالب(ع) در جنگ صفین، با اصرار و درخواست بسیارى از فرماندهان و سپاهیان خود، حکمیت را با اکراه پذیرفت و جنگ میان سپاهیان خود و سپاهیان معاویه را به پایان آورد، گروهى از لشکریان آن حضرت، به پذیرش حکمیت اعتراض کرده و آن را اقدامى غیرمشروع و اهانت‌آمیز براى خود به حساب آوردند.
فتح خیبر

فتح خیبر

روزی که ستاره فروزان اسلام در سرزمین " مدینه" درخشید، ملت یهود بیش از قریش، عداوت پیامبر و مسلمانان را به دل گرفتند، و با تمام دسیسه ها و قوای خود، بر کوبیدن آن کمر بستند.
غزوه حنین

غزوه حنین

پس از آن که پیامبر اکرم(ص) در رمضان سال هشتم قمری، مکه معظمه را فتح کرد و مردم متعصب و سرکش این شهر مقدس را مورد گذشت و بخشش خویش قرار داد و آنان را از کرامت و بزرگواری خویش بهره مند ساخت، اهالی طایف، به ویژه دو قبیله معروف "هوازن" و "ثقیف" به هراس افتاده و مردم این منطقه را بر ضد پیامبر(ص) و مسلمانان تحریک کردند و در نتیجه به همراه لشگری سنگین، که با زنان، فرزندان و چارپایانشان همراه بود، به سوی مکه معظمه حرکت کردند، تا به زعم خویش بر پیامبر(ص) و مسلمانان این شهر مقدس شبیخون زده و کار آنان را یکسره کنند.
Powered by TayaCMS