دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

موانع فهم قرآن

پرسش: برای کسی که می‌خواهد قرآن را بفهمد و در معانی آن تدبر و در سلوک خود آموزه‌های وحیانی را متجلی سازد چه موانعی وجود دارد لطفا به نحو اجمال آنها را توضیح دهید؟
موانع فهم قرآن
موانع فهم قرآن

پرسش: برای کسی که می‌خواهد قرآن را بفهمد و در معانی آن تدبر و در سلوک خود آموزه‌های وحیانی را متجلی سازد چه موانعی وجود دارد لطفا به نحو اجمال آنها را توضیح دهید؟

پاسخ: شکی نیست که قرآن کتاب راهنمای عمل و نقشه راه سعادت انسان در دنیا و آخرت است و کسی که آموزه‌های آن را الگو و راهنمای عمل خود قرار نمی‌دهد. به طور طبیعی نمی‌تواند در مسیر تکامل و سیرالی الله و قرب الهی گام بردارد. در این راستا شناخت موانع فهم قرآن و ضرورت مقابله با آنها از اهمیت بالایی برخودار است. بدین لحاظ با عنایت به جایگاه والای این موضوع از لسان یکی از سالکین الی الله مرحوم میرزا جوادملکی در کتاب المراقبات، ج1، صفحه312، این موانع را بیان می‌کنیم. « (ای سالک طریق معرفت) کسی که می‌خواهد قرآن را بفهمد، واجب است که خود را از موانع فهم خالی سازد والاحق انتفاع را از قرآن نمی برد. (و آن گونه که باید از قرآن استفاده نخواهدکرد)، بلکه اگر از موانع فهم خالی و عاری نگردد، زیان هم خواهد برد، و برای موانع فهم وجوهی شمرده‌اند که عبارت است از:

اول: مقیدشدن در اداکردن دقیق حروف از مخارج آن و حفظ حدود محاسن تجوید و این مطلب مانع از تدبر در معانی آیه می‌شود و طلب فهم برای او ممکن نخواهد شد. من می‌گویم که این حق است، الا آنکه از موانع استفهام نیست، بلکه از موانع تدبری است که آن تدبر، از اسباب استفهام و طلب فهم است.

دوم: اینکه صنعت و خلقی از اخلاق رذیله و صفات خبیثه در قاری باشد که موجب طبع قلب (و زنگار دل) از فهم معانی قرآن شود، چنانکه بعضی از آیات قرآن دلالتی بر آن دارد، مانند: «کذلک یطبع الله علی کل قلب متکبر جبار» این گونه خدا بر دل هر متکبر و زورگویی مهر می‌نهد. (غافر-35) و در جای دیگر می‌فرماید: «و ما یتذکر الامن ینیب» و جز کسانی که به خدا رجوع پی درپی دارند کسی متذکر نمی شود. (غافر-13) پس این صفات، درقلب تولید کدورت و تیرگی می‌نماید که مانع از فهم حقایق اشیاء می‌شود، نظیر زنگاری که بر روی آینه مانع از دیدن صورتها در آن می‌گردد و شکلها را به خوبی منعکس نمی‌کند.

سوم: اینکه معتقد به امر باطلی باشد و آن را برای خویشتن، مذهب اتخاذ نموده و ماورای اعتقاد خود را کفر یا ضلال بپندارد. این امر نیز از موانع فهم است، زیرا قبل از آنکه قلب به سبب قرآن روشن و نورانی شود تا بتواند حق را ببیند، آن را کفر پنداشته و به رد و تاویل و توجیه آن می‌پردازد و مادامی که چنین تعصب باطلی در او موجود باشد، هرگز به حق هدایت نمی‌شود.

چهارم: آنکه در تفسیر آیه، تفسیر ظاهری را بیابد و معتقد شود که مراد خدا، منحصر به آن است و برداشتی غیر از این معنا، تفسیر به رای و حرام می‌باشد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

شفاعت، بالاستقلال یا بالواسطه؟

شفاعت، بالاستقلال یا بالواسطه؟

شرایط استحقاق شفاعت، بازدارنده از ارتکاب گناه باید توجه داشته باشیم که شفاعت نیز یکی از رحمتهای الهی است که خداوند بدین وسیله می‌خواهد بندگان گنهکار خویش را حتّی در قیامت و در آخرین لحظات تعیین سرنوشت نیز مایوس و ناامید نسازد.
No image

قلب ایمان

دین باید وجه الهی داشته باشد و دارای جنبه‌ای باشد که از آن به جنبه «ید الحقی» تعبیر می‌کنند، یعنی آن طرفی که طرف خداست، اصلا بدون خداوند که دین معنایی نخواهد داشت.
حضرت مهدی (عج) در کلام اهل تسنن

حضرت مهدی (عج) در کلام اهل تسنن

نخستین وجه مشترک میان تشیع و تسنن در مسأله ظهور منجی است
شفاعت و شبهات وهابیت‌

شفاعت و شبهات وهابیت‌

از زمان پیغمبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله تا کنون، درخواست شفاعت از شافعان راستین، جزء سیره مسلمانان بوده است.
مودت و محبت حضرت فاطمه(س) ضامن رهایی از آتش جهنم

مودت و محبت حضرت فاطمه(س) ضامن رهایی از آتش جهنم

حضرت فاطمه زهرا(س) شخصیت جامع و کامل الهی بزرگ و بی نظیر در بین زنان جهان بوده و هست و خواهد بود.

پر بازدیدترین ها

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

واقعیت آن گونه نیست که سؤال کننده تصور کرده است، بلکه اهل سنت اهل بیت پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم را قبول دارند؛ یعنى علم، تقوا و کرامات ایشان را قبول دارند
No image

قلب ایمان

دین باید وجه الهی داشته باشد و دارای جنبه‌ای باشد که از آن به جنبه «ید الحقی» تعبیر می‌کنند، یعنی آن طرفی که طرف خداست، اصلا بدون خداوند که دین معنایی نخواهد داشت.
عدل و اقسام آن از دیدگاه شهید آیت الله مرتضی مطهری

عدل و اقسام آن از دیدگاه شهید آیت الله مرتضی مطهری

استاد شهید مرتضی مطهری در کتاب وزین عدل الهی چهار تعریف یا کاربرد برای عدل ارائه می‌دهند که عبارت هستند
آشنایی با اهل بیت (ع)

آشنایی با اهل بیت (ع)

پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص) و اهل بیت او، زیباترین واژه و برترین مخلوقات، نزد مسلمانان جهانند.
برزخ

برزخ

برزخ در لغت به معنای زمین و یا مکانی است که بین دو چیز فاصله انداخته است. اما برزخ در اصطلاح قرآن، روایات و مجموعه تعالیم اسلامی به معنای عالم پس از مرگ و حدفاصل بین دنیا و آخرت است.
Powered by TayaCMS