دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اصول کلی مدیریت در کلاس

No image
اصول کلی مدیریت در کلاس

اصول كلي مديريت در كلاس

حسین بهروش

سازمان‌دهی عناصر انسانی و ایجاد جوّ مناسب، نقش مهمّی در تحقق اهداف یادگیری دارند در این باره مدیریت مدرسه، مدیریت در کلاس و در کل، مدیریت آموزشی از تغییرهای مهمی هستند که در یادگیری و شکل‌دهی رفتار مطلوب در فراگیران نقش مهمّی را ایفا می‌کنند.

آدیر (1983) معتقد است که عناصر اصلی مدیریت در سه عامل فرد، گروه، وظیفه (یا هدف) قابل بررسی است.

کاربرد نظریه جان آدیر برای مدیران مدارس این است که باید به اهداف آموزش و پرورش آگاه باشند و بتوانند معلمان را از کم و کیف آن آگاه سازند و اهداف را تبیین کنند از طرف دیگر در مواقع مناسب معلمان را گردآورند و آنان را از مشکلات مدرسه و مسائل آموزشی آن، مطلّع و در تمام آن موارد بحث کنند مدیران باید کاری انجام دهند که یکایک معلمان احساس ارزشمندی کرده و به تدریج به همکاری گروهی در راستای برآوردن اهداف مدرسه سوق داده شوند در ادامه به علل بی‌نظمی در کلاس درس و اصول کلی مدیریت در کلاس اشاره می‌گردد.

علل بی‌نظمی در کلاس

1) علل مربوط به معلم: گفتار و کردار معلم، یکی از تغییرهای مهم و قابل کنترل در برقراری نظم و انضباط در کلاس می‌باشد راتر و دیگران (1979) طی پژوهش‌هایی دریافتند وقتی در کلاس‌های درس از طرف معلم تأکید شدیدتری بر اصول نظم و ترتیب شود رفتارهای ناشایست و مغشوش‌ کننده بیشتری نیز از طرف فراگیران به وجود می‌آید از رفتارهایی که باعث بهتر شدن جوّ کلاس می‌شود تشویق مناسب و کافی در جریان تدریس می‌باشد.

2) علل مربوط به فراگیر: برخی بی‌نظمی‌های متداول را در کلاس‌های درس، می‌توان در عدم شناخت فراگیران و برخورد غیراصولی با آنان جستجو کرد از این‌رو آگاهی از چگونگی رشد ویژگی‌های دوره نوجوانی می‌تواند معلم دبیرستانی را در امر مدیریت کمک شایانی نماید.

3) علل مربوط به همکلاسی‌ها و گروه‌های دانش‌آموزی: گرایش گروه نسبت به موضوع درسی و معلم، تأثیر زیادی در یادگیری و مدیریت دارد اگر تعامل بین گروه حالت طبیعی نداشته باشد تنفّر، انزجار و حتی دعوا و کشمکش در آن حاکم می‌شود و وضعیت کلاس متزلزل می‌گردد.

4) علل مربوط به مدرسه و مدیریت آن: مدرسه و کلاس درس، ساختار اصلی سیستم تعلیم و تربیت را تشکیل می‌دهد.

در این محیط است که تعامل بین فراگیر، معلم، مدیر و عوامل برنامه‌ریزی درسی به وجود می‌آید و محلّی است که یادگیری در آن صورت می‌گیرد.

5) علل مربوط به خانواده: جوّ خانواده از لحاظ تعداد اعضاء، شرایط زندگی، بهداشت و سلامتی..... در زندگی یکایک اعضای خانواده تأثیر به‌سزایی دارد.

6) علل اجتماعی: جامعه در شکل کلی، تأثیر زیادی در نظم و انضباط کلاس توسط دانش‌آموزان دارد این تأثیرات را می‌توان در شکل‌های مختلفی چون ارزش‌های زندگی در جامعه، محتوای موضوعات درسی دربارة ارزش‌های اجتماعی، هنجارها و قواعد و الگوی رفتاری، سرعت تغییرات زیاد، فشارهای مختلف اجتماعی و امثال آن‌ها مطالعه نمود.

الف) اصول کلی مدیریت در کلاس

1ـ ایجاد انگیزه 2ـ طرح‌ریزی درسی 3ـ تدوین اصول مدیریت در کلاس و روشن نمودن آن 4ـ آگاهی از وضعیت کلاس 5ـ چشم‌پوشی از مسائل جزئی

ب) اصول مقطعی برطرف کردن بی‌نظمی

1ـ برخورد غیرمستقیم

تماس چشمی ـ سکوت مختصر ـ حرکت به منطقه شلوغ ـ طرح سؤال ـ تغییر در شدّت گفتار ـ دعوت به همکاری به صورت غیرمستقیم.

2ـ برخورد مستقیم

دعوت به همکاری به صورت مستقیم ـ انجام نصیحت‌گذرا ـ سؤال از علت بی‌نظمی ـ تذکر نهایی ـ تعویض جا ـ استفاده از آخرین روش کار.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS