دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دیدار هیات امنای جهاد دانشگاهی با مراجع عظام تقلید

No image
دیدار هیات امنای جهاد دانشگاهی با مراجع عظام تقلید حمیدرضا طیبی، رییس جهاد دانشگاهی و اعضای هیات امنای جهاد دانشگاهی روز پنجشنبه در سفری یک‌روزه به قم، با چند تن از مراجع عظام تقلید، دیدار و گفت‌وگو کردند.
به گزارش خبرنگار ایسنا از قم، رییس و هیات امنای جهاد دانشگاهی در این سفر یک‌روزه، با آیات عظام مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، موسوی اردبیلی، سبحانی و صانعی دیدار و از نظرات ایشان بهره‌مند شدند.
این اعضای جهاد دانشگاهی در سفر به قم از کتابخانه آیت‌الله مرعشی بازدید کردند و به زیارت حرم مطهر حضرت معصومه (س) مشرف شدند و در ادامه سفر نیز با اهدای تاج گل بر مزار آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی، به مقام آن عالم ربانی ادای احترام کردند.
هیچ بن‌بستی در اسلام نیست
اسلام هرگز مانع پیشرفت علم نیست بلکه عامل شتاب‌دهنده به آن است
به گزارش خبرنگار ایسنا از قم، آیت‌الله ‌العظمی مکارم شیرازی در دیدار رییس و هیات امنای جهاد دانشگاهی، از گزارشات ارایه شده درخصوص فعالیت‌های جهاد دانشگاهی ابراز خرسندی کرد و گفت: باید فلسفه‌ی ضرورت جهاد داشگاهی و فعالیت‌های آن اطلاع‌رسانی شود.
این مرجع تقلید با بیان این‌که باید حس خودباوری را در دانش‌آموختگان و دانشجویان زنده کنیم، گفت: بهترین راه، بازگشت به گذشته است؛ چیزی که در دانشگاه‌ها کمتر پیرامون آن بحث می‌شود.
وی با بیان این‌که غربیان در علم وامدار ما هستند، بر شناساندن ابتکارات دانشمندان تاریخ اسلام و ایران چون شیخ طوسی به دانشجویان تاکید کرد و افزود: باید گروهی از حوزه و دانشگاه تعیین کرد تا تاریخ علم را از دیدگاه دانشمندان مسلمان نوشته و به صورت کتابی در اختیار دانشگاه‌ها جهت استفاده قرار دهند تا این انگیزه‌ای شود برای بازگشت ما به وضع سابق.
این مرجع تقلید با بیان این‌که یک روز ما معلم و غربیان شاگرد بودند، گفت: آنها معتقدند امروز غربیان استاد ما هستند. ما نباید بپذیریم بلکه باید به استادی و حداقل همسانی گذشته برگردیم.
مکارم شیرازی تصریح کرد: ما می‌توانیم از فرهنگ اسلام و تعلیمات قرآن برای شتاب دادن به این حرکت علمی در جهاد دانشگاهی بهره بگیریم.
وی با اشاره به این‌که علم بزرگ‌ترین عبادت و عقلانیت مهم‌ترین فرهنگ قرآن است، گفت: باید آیات و روایات پیرامون علم جمع‌آوری شده و در اختیار دانشمندان مسلمان قرار گیرد تا هم شتابی به فعالیت‌های آنان داده شود و هم آنها را به سوی نوآوری‌های علمی سوق دهد.
مکارم شیرازی افزود: از نظر فرهنگ اسلامی، هر خدمتی که دانشمندان به جامعه کنند، آن خدمت عبادت است. زنده شدن این فرهنگ تاثیر بسیار مهمی به جای خواهد گذاشت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: غربی‌ها در نشر علم بخیل‌اند و نمی‌خواهند دیگران به فنون علم پی ببرند.
این مرجع تقلید به مساله‌ی فناوری هسته‌یی به عنوان نمونه اشاره کرد و گفت: آنها با وقاحت و صراحت با بهانه‌های واهی و هوچی‌گری می‌گویند سوختتان را از ما بگیرید و هر روز چیز جدیدی می‌گوید لذا نمی‌توان خیلی دل به آنها بست.
وی افزود: باید خودمان موازی با غربیان در علم حرکت کنیم و مدارج عالی را طی کنیم چراکه فعالیت‌ها نشان داده است که کارهای موازی می‌تواند اثرگذار باشد.
وی خواستار همکاری و تعامل نزدیک حوزه و دانشگاه در جهت پیشرفت جامعه شد و ادامه داد: جمع کردن افکار دیگران زمانی ارزش دارد که پایه‌ای برای مسایل شود، نه آن‌که منبع مستقیم در تحقیقات ماباشد و موضوعی از آنها تقلید صرف کنیم.
مکارم شیرازی با بیان این‌که فرهنگ اسلامی ما چنین نیست که هرچه در غرب باز است بیاوریم، به نمونه‌هایی از راه‌های ارایه شده در پزشکی نوین اشاره کرد و گفت: در مورد رحم اجاره‌ای یا مادر جانشین مکرر گفته‌ایم که حکم آن مانند حکم رضاع است. همان‌طور که در رضاع گفته می‌شود اگر کودک چندین بار شیر بخورد به نحوی که گوشت و استخوان او نمو کند، در رحم اجاره‌ای هم، نطفه‌ای که در رحم گذاشته می‌شود چون گوشت و پوست آن از آن زن است، به طریق اولی ایجاد محرمیت کرده و حتی شوهر این زن هم به آن کودک محرم می‌شود. یا در عیوبی که سبب فسخ نکاح یا طلاق می‌شود، احکام آن متعلق به زمانی بود که هیچ راهی برای درمان عیب وجود نداشت ولی اکنون که با پیشرفت تکنولوژی و در پرتو علم پزشکی عیوب قابل درمان است، دیگر جایی برای حق فسخ و طلاق نمی‌ماند.
این مرجع تقلید با تاکید بر این‌که هیچ بن‌بستی در اسلام نیست، خواستار نزدیکی بیشتر حوزویان و جهاد دانشگاهی در زمینه‌ی طرح و حل مسایل مستحدثه شد و افزود: باید راه حل‌ها را پیدا کرد. اسلام هرگز مانع پیشرفت علم نیست بلکه عامل شتاب‌دهنده به آن است.
وی افزود: باید همان‌طور که در منطقه می‌درخشیم، در کل جهان بدرخشیم و تسلیم هوچی‌گری‌های غربیان بخیل نشویم و برعکس آنها بتوانیم آن‌چه از علم و دانش به دست می‌آوریم در اختیار سایر کشورهای اسلامی قرار دهیم.
باید مدرک‌گرایی در دانشگاه‌ها کمرنگ شود
دانشگاه‌ها نباید پایگاهی برای احزاب و گروه‌ها باشند
آیت‌الله العظمی سبحانی با تاکید بر اینکه دانشگاه‌ها نباید پایگاهی برای گروه‌ها و احزاب باشند، اولویت دادن به دانش در دانشگاه‌ها را خواستار شد.
به گزارش خبرنگار ایسنا از قم، این مرجع تقلید در دیدار با رییس و هیات امنای جهاد دانشگاهی گفت: دانشگاه‌های ما باید دانشستان باشد و دانش در آنها پایه باشد و مسایل سیاسی اجتماعی در مرحله بعد قرار گیرد و این به معنای عقب‌نشینی نیست بلکه حفظ جایگاه علمی است.
وی با اشاره به اهمیت جهاد در اسلام خاطرنشان کرد: اکنون فضا برای ما باز شده و یک جهاد همه جانبه علمی لازم است تا الگویی برای ملت‌های دیگر باشیم.
سبحانی با انتقاد از مدرک‌گرایی در دانشگاه‌ها عنوان کرد: باید مدرک‌گرایی در دانشگاه‌ها کمرنگ شود و دانشجو برای علاقه به درس و تحصیل وارد دانشگاه شود.
وی با تاکید بر حفظ نخبه‌های علمی در کشور اظهار داشت: اگر جهاد دانشگاهی بتواند نخبه‌ها و استعدادها را در کشور حفظ کند، می‌تواند به عالی‌ترین درجه علمی برسد.
این استاد حوزه ادامه داد: البته حضور نخبگان ایرانی در خارج، افتخاری برای ماست اما چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است.
سبحانی با اشاره به خودباوری ملت ایران گفت: رسانه‌های دنیا به ضعف‌های ما چشم دوخته‌اند تا آنها را بزرگ جلوه دهند اما همین نشانه ترقی ماست که یک نوع فضل الهی است که خداوند به کسانی که لیاقت آن را دارند عطا می‌کند.
وی با بیان اینکه باید در خود احساس نیاز داشته باشیم تا حرکت کنیم افزود: تحریم علیه ما ممکن است اثرگذار باشد اما در ما تولید فکر می‌کند و شاید مصلحت الهی باشد تا در ما احساس مسوولیت برای کار و تلاش ایجاد کند.
در این دیدار، حمیدرضا طیبی، رییس جهاد دانشگاهی با تاکید بر تولید فکر داخلی در کشور گفت: برای رسیدن به اقتدار و توسعه در کشور باید صاحب تولید فکر و فناوری باشیم تا قدرت تامین نیازهای جامعه را دارا باشیم.
وی با اشاره به جایگاه تعالیم اسلامی افزود: علم و دانش زمانی باعث تکامل می‌شود که بر مبنای تعالیم اسلامی و منبع وحی استوار باشد و همه ارکان جامعه به خصوص مدیران باید برای شکل‌گیری یک اراده ملی و فرهنگ عمومی تلاش کنند.
طیبی، فلسفه تشکیل جهاد دانشگاهی را اثبات این امر دانست که می‌توان با اتکا به توانمندی‌های محققان و دانشمندان مسلمان کارهای بزرگی انجام داد.
رییس جهاد دانشگاهی در بخش دیگری از سخنان خود به دستاوردهای جهاد دانشگاهی اشاره و عنوان کرد: در حوزه مهندسی همه تحقیقات تبدیل به محصول شده و در مقایسه با نوع خارجی آن مورد استفاده قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در زمینه پزشکی نیز تولید سلول‌های بنیادی، یک جهاد علمی بزرگ بود که در کشور رخ داد و انعکاس جهانی داشت و امیدواریم در آینده نزدیک با این تحول جدی کمکی به معالجه انسان‌ها شود.
طیبی، اشتغال‌زایی را مهم‌ترین هدف محوری جهاد دانشگاهی دانست و خاطرنشان کرد: هدف ما در وهله اول آموزش‌های کارآفرینی به دانشجویان است تا خود تولید کار کنند و چشم به استخدام در ادارات و سازمان‌های دولتی ندوزند.
وی، حمایت از موسسات فعال را از دیگر اقدامات جهاد دانشگاهی عنوان کرد و افزود: حمایت از موسساتی که با خودباوری کارهای شاخصی انجام داده‌اند، یکی دیگر از اهداف ماست تا به جوانان نشان دهیم که با اتکا به توانمندی‌های داخلی می‌توان به فناوری دست یافت.
در پایان این دیدار، آیت‌الله العظمی سبحانی نسبت به تبیین احکام اسلامی برخی دستاوردهای پزشکی مثل لقاح مصنوعی و جنین اجاره‌ای اعلام آمادگی کرد.
صافی‌: حرکت درمسیر علم،واجب کفایی است
طیبی:جهاد دانشگاهی آماده نقش‌آفرینی به‌عنوان مشاورعلمی مراجع است
به گزارش خبرنگار ایسنا از قم، آیت‌الله العظمی صافی گلپایگانی در دیدار رییس و هیات امنای جهاد دانشگاهی، فقه اسلام و اهل بیت (ع) را وسیع و گسترده خواند و گفت: اسلام به همه سوالات بشری به‌طور دقیق پاسخ می‌دهد.
این مرجع تقلید با بیان این‌که اسلام نسبت به علم تشویق کرده است، گفت: باید مسلمانان در این برنامه‌ها و علومی که در دسترس بشر است پیشقدم باشند.
وی، حرکت در مسیر علم را واجب کفایی خواند و گفت: هرچه جهاد دانشگاهی بیشتر به سوی علم حرکت کرده و اختراعات و اکتشافات بیشتر شود، اسباب افتخار برای مسلمانان خواهد بود.
صافی گلپایگانی تصریح کرد: فقر علمی، بدترین فقرهاست لذا واجب کفایی است که همه به سوی علم حرکت کنند و اگر کسی کوتاهی کند پیش خدا مسوول است.
وی با بیان این‌که دنیای فعلی با دو قرن پیش خیلی تفاوت دارد، گفت: این وضعیت نتیجه‌ی توسعه‌ی تحقیقات است. هرچه تحقیقات بیشتر شود، آفاق بیشتری پیش‌روی انسان باز می‌شود.
صافی گلپایگانی، تولید علم را نوعی عبادت دانست و گفت: اسلام باید در این راه پیشرو باشد؛ این همه اسرار خلقت است که تمام شدنی نیست.
وی در پایان از محققان جهاد دانشگاهی تقدیر و تشکر و بر کشف بیشتر قله‌های معرفت تاکید کرد.
در ابتدای این دیدار، دکتر طیبی، رییس جهاد دانشگاهی در سخنانی به ارائه گزارشی از عملکرد جهاد دانشگاهی پرداخت و گفت: فعالیت اصلی جهاد دانشگاهی در حوزه‌ی پژوهش و فرهنگ است.
وی ادامه داد: امروز مفتخریم که بگوییم جهاد دانشگاهی در بسیاری از عرصه‌ها در مرز تولید علم حرکت می‌کند.
طیبی، سلول‌های بنیادی، تمایز سلول‌ها به بافت‌های مختلف چشمی، قلبی، کبدی، مبارزه با سرطان و همچنین هواپیماهای فوق سبک را از جمله دستاوردهای جهاد دانشگاهی عنوان کرد و گفت: در بخش فنی و مهندسی نیز 70 درصد صدای ایران متعلق به جهاد دانشگاهی است.
وی به بحث کارآفرینی و اشتغال اشاره کرد و گفت: این کار که در جهاد دانشگاهی به عنوان نمونه انجام شده باید در سطح مملکت به شکل گسترده رواج یابد. این‌که تصمیم بگیریم تولید علم و فناوری ایران محور توسعه کشور باشد باید به صورت تکلیف درآید و همه مکلف به پی‌گیری آن باشند.
طیبی، بحث‌هایی چون خطرپذیری مسوولان و مردم، کار و تلاش، احترام به دانشمند و تولیدکننده را از مواردی دانست که باید به صورت فرهنگ در میان مردم نهادینه شود.
وی در ادامه با بیان این‌که منابع مالی کشور کفاف فعالیت‌های پژوهشی را نمی‌دهد، گفت: باید در میان متمکنین، فرهنگ سرمایه‌گذاری در امر پژوهش را ایجاد کرد.
طیبی هم‌چنین با اشاره به سرعت پیشرفت علم و تکنولوژی و به‌خصوص مباحث پزشکی که با فقه عجین شده است، اعلام آمادگی کرد تا جهاد دانشگاهی به عنوان مشاور علمی در کنار علما و مراجع نقش‌آفرینی کند و مراجع نیز حمایت‌های معنوی خود را از این تشکل انقلابی دریغ نکنند.
جهاد دانشگاهی راه خوداتکایی را نشان داد
برای تغییر فرهنگ سرمایه‌گذاری باید حوصله به خرج داد
به گزارش خبرنگار ایسنا از قم، آیت‌الله العظمی موسوی اردبیلی در دیدار رییس و هیات امنای جهاد دانشگاهی با اشاره به ضرورت تشکیل جهاد دانشگاهی گفت: از اول انقلاب که جهاد دانشگاهی سر و سامان یافت، اول کم و کیف مطالب روشن نبود و گمان این بود که جهاد دانشگاهی تشکلی است که جهت سرگرمی در دانشگاه‌ها به وجود آمده است اما خیلی زود فایده‌ی آن بر همگان ثابت شد. به گونه‌ای که همه به ضرورت وجود آن پی بردند.
وی تصریح کرد: جهاد دانشگاهی خیلی دیر شکل گرفت. باید زودتر شروع به کار می‌کرد اما در مورد آن غفلت شده بود.
وی با بیان این‌که مسیری که در قبل از انقلاب بود، مسیر وابستگی به بیگانگان بود، زمانی را یادآور شد که مسلمانان در علم پیشرو و نوآور بودند و گفت: از برکات جهاد دانشگاهی این است که راه خوداتکایی را نشان داد. ایده‌ها را در عمل پیاده کرد و به نتیجه رساند.
موسوی اردبیلی افزود: کاری که جهاد دانشگاهی در سطح پزشکی انجام داد باعث افتخار ماست؛ چرا که الان کلیسا هنوز در مورد مشورعیت یا عدم مشرعیت آن بحث می‌کند.
وی جهاد دانشگاهی را مایه‌ی افتخار کشور دانست و گفت: موفقیت در راه است و باید امید داشت.
موسوی اردبیلی درباره ترویج سرمایه‌گذاری در پژوهش اظهار داشت: ما پولدار زیاد داریم اما اینها سرمایه‌گذاری را به ساختن برج در دبی معنا می‌کنند؛ برای تغییر این فرهنگ باید تلاش کرد و حوصله به خرج داد.
وی افزود: باید گام‌های استواری برداشت و دستاوردهای جهاد دانشگاهی را به مردم نشان داد تا درک کنند و نتیجه را ببینند تا از این طریق به تدریج فرهنگ سرمایه‌گذاری در امر پژوهش بین آنها نهادینه شود.
در ابتدای این دیدار، عبدالحسین شاهوردی، معاون پژوهشی پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی، گزارشی از روند تحقیقات این پژوهشکده ارایه کرد و گفت: در بحث ناباروری که در دهه‌ی 60 و 70 دومین بیماری بود که بیشترین مرض را به خود اختصاص می‌داد، اکنون به جایی رسیدیم که نه تنها بیماران به کشورهای خارجی اعزام نمی‌شوند بلکه از کشورهای دیگر هم پذیرش داریم.
شاهوردی تصریح کرد: کارهای دیگری هم در دست اقدام است که به‌زودی خبرش به اطلاع ملت ایران خواهد رسید.
امام(ره) را الگو قراردهید
همه باید جهاد دانشگاهی را تقویت کنند
کاری که جهاد انجام می‌دهد واجب کفایی است
به گزارش خبرنگار ایسنا از قم، آیت‌الله العظمی صانعی در دیدار رییس و اعضای هیات امنای جهاد دانشگاهی بیان کرد: ما در اسلام و قرآن ظرفیت‌های زیادی را برای تحصیل علم و دانش داریم.
وی طلب علم را فریضه دانست و اظهار کرد: خوب است قانونی گذرانده شود تا مردم موظف باشند فرزندان خود را در سن شش یا هفت سالگی به مدرسه بفرستند.
این مرجع تقلید در ادامه با اشاره به موفقیت‌های جهاددانشگاهی گفت: کاری که جهاد دانشگاهی انجام می‌دهد واجب کفایی است. باید زمینه انجام واجب کفایی را مردم خیر و حکومت‌ها ایجاد کنند.
آیت‌الله العظمی صانعی با بیان اینکه اگر می‌خواهیم به توسعه برسیم باید تلاش کنیم بیان کرد: باید برای انجام هر کاری رضایت خدا را در نظر گرفت. وقتی انسان در راه خدا حرکت کرد، همه چیز امکان‌پذیر می‌شود و خدا کمک می‌کند.
وی با بیان اینکه دولت‌ها و مردم باید کارهای زیربنایی انجام دهند، اظهار کرد: باید همه از دولت و ملت جهاددانشگاهی را تقویت کنند.
صانعی، حاضران را به سعه‌ی صدر دعوت کرد و گفت: مشکلات را برای خدا تحمل کنید؛ به زیردستان خود دلگرمی دهید و امام (ره) را الگو قرار دهید چرا که امام برای اسلام از زندگی‌اش گذشت.
وی با بیان اینکه اسلام برای علم و دانش ظرفیت زیادی دارد، گفت: دولت‌ها تغییر می‌کنند ولی آنچه ماندنی است علم است.
صانعی ادامه داد: علوم دو دسته هستند، یک دسته علوم دینی و یک دسته علوم مادی که جهت آسایش زندگی بشر است.
وی با بیان اینکه امام خمینی (س) در حل مسایل ریشه‌یابی می‌کردند، گفت: کار جهاد دانشگاهی ریشه‌یابی مسایل و بهم زدن ظواهر با دید علمی است.
صانعی در پایان این دیدار بر این نکته تاکید که در اسلام حد یقف و بن‌بست نیست.
به گزارش ایسنا، در ابتدای این دیدار، دکتر آخوندی، رییس پژوهشکده فناوری‌های نوین پزشکی علوم پزشکی (ابن‌سینا) با اشاره به تحولات اخیر پزشکی، پرسش‌هایی را درباره مسایل فقهی این تحولات مطرح کرد.
حمیدرضا طیبی، رییس جهاد دانشگاهی نیز گزارشی از اقدامات و فعالیت‌های جهاد دانشگاهی ارایه کرد و گفت: آمادگی داریم در مباحث مختلفی که با فقه عجین شده است مشاوره علمی به علما و مراجع دهیم.
طیبی در پایان همکاری متقابل بین جهاد دانشگاهی و بیوت مراجع عظام را خواستار شد.
منبع: خبر گزاری ایسنا

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS