دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اشتیاق وصف ناپذیر حدود 3 میلیون زائر بیت‌الله الحرام

No image
اشتیاق وصف ناپذیر حدود 3 میلیون زائر بیت‌الله الحرام طی هفته اخیر حضور مشتاقانه حدود 3 میلیون زائر خانه خدا وصف ناپذیر بود. حجاج در جوی مملو از ایمان و خشوع ارکان اصلی حج را به جا آورند. همچنین اسرائیل شمعدانهای نمادین یهودیت را مقابل مسجدالاقصی نصب کرد تا در روز عید یهودیان آنها را روشن کند.
بیش از 5/2 میلیون نفر از حجاج خانه خدا دوشنبه هشتم ذیحجه روز ترویه به منی رفته اند تا خود را برای رفتن به عرفات و انجام مناسک روز عرفه آماده کنند.
بیش از 5/2 میلیون زائر خود را برای مراسم روز عرفه آماده کردند

روز ترویه یا یوم الترویه روز هشتم ذیحجه است و چون در گذشته در صحرای عرفات آب نبود، در این روز برای آب دادن به حجاج از مکه آب می‌بردند، از این رو به این روز روز ترویه یا آب‌رسانی می‌گویند که ضمن اینکه حجاج نیت تمتع می‌کنند، از مکه به منی محرم می‌شوند، شب را در آنجا به سر می بردند و صبح خود را به عرفات می‌رسانند. این روز مقدمه‌ای برای انجام مراسم روز عرفه به شمار می‌رود.
مسئولان عربستان می‌گویند که همه دستگاهها را برای ارائه تسهیلات و خدمت‌رسانی به زائران خانه خدا مهیا کرده‌اند و تدابیر امنیتی را در نظر گرفته‌اند تا از حوادثی که سالهای پیش رخ داده و منجر به کشته شدن حجاج شده بود، جلوگیری کنند.
خبرگزاری رسمی عربستان نیز اعلام کرد: اطلاع‌رسانی جدید که امسال برای اولین بار انجام می‌شود در مکه، مدینه و منی برای ایجاد سلامتی زائران انجام شده است تا طی 24 ساعت به خدمت‌رسانی حجاج در مناسک حج در سرزمین مقدس بپردازند.
حجاج خانه خدا در این روز نمازهای ظهر، عصر، مغرب، عشا و صبح را در این مکان می‌خوانند و بعد از طلوع خورشید به عرفات می‌روند و نماز ظهر و عصر را نیز آنجا به جا می‌آورند. آنها سپس در شب قربان به مزدلفه می‌روند و نماز مغرب و عشا و صبح را در آنجا می خوانند و سپس در صبح روز چهارشنبه که روز عید قربان است به منی می‌روند. در منی رمی جمرات را انجام می‌دهند، موهای خود را کوتاه کرده و قربانی می‌کنند و مناسک حج خود را به اتمام می رسانند، سپس شب را در منی بیتوته می‌کنند.
مراسم تعویض پرده خانه خدا به صورت مستقیم پخش ‌شد
مراسم سالانه تعویض پرده خانه خدا که صبح روز عرفه 9 ذیحجه (27 آذر ماه) انجام می‌شود به صورت مستقیم از عربستان پخش ‌شد.
دکتر سلیمان عیدی معاون وزارت فرهنگ و اطلاعات و معاون امور تلویزیونی عربستان اعلام کرد : شبکه 4 عربستان صبح روز عرفه 9 ذیحجه مراسم تعویض سالانه پرده خانه خدا را به صورت مستقیم پخش کرد.
وی با اشاره به اینکه امسال دومین سال پیاپی است که این مراسم از تلویزیون به صورت مستقیم پخش ‌شد، اظهار داشت : همه مناسک حج برای مسلمانان کشورهای اسلامی همه‌ساله پخش می‌شود و برخی از شبکه‌های جهانی عربستان نیز به صورت مستقیم این مراسم را پخش کرده و فوری به زبان انگلیسی ترجمه می‌کنند و در شبکه های مختلف ماهواره ای نشان داده می شود.
پوشش برنامه‌های حج شامل ارائه برنامه‌های اطلاع‌رسانی، ارشادی و حضور حجاج در مشاعر مقدس از جمله برنامه‌هایی هستند که همه مسلمانان در همه نقاط زمین به صورت مستقیم می‌توانند آن را مشاهده کنند.
پرده خانه خدا تعویض شد
پرده خانه خدا صبح 9 ذیحجه (روز عرفه) طی مراسمی رسمی با حضور رؤسا و نمایندگان عربستان و برخی از کشورهای اسلامی تعویض شد. تعویض پرده خانه خدا عادتی هر ساله است که همزمان با روز عرفه (9 ذیحجه) انجام می‌شود. امسال نیز پرده خانه خدا با مشارکت ریاست امور مسجدالحرام و مسجدالنبی، برخی از نمایندگان و رؤسای عربستان و کشورهای اسلامی تعویض شد.
امسال برای دومین سال پیاپی مراسم تعویض پرده خانه خدا صبح روز عرفه ساعت 5/7 ( به وقت عربستان) از تلویزیون این کشور پخش شد. همچنین قرار است که همه مناسک حج با ترجمه فوری به زبان انگلیسی از طریق شبکه تلویزیونی عربستان به صورت مستقیم پخش شود.

جنس پوشش خانه خدا که از 5 قطعه تشکیل شده، از حریر طبیعی و خالص و به رنگ مشکی است. ارتفاع آن به 14 متر می رسد و نوار دور این پوشش که به عرض 95 سانتیمتر و طول 4500 سانتی متر است از 16 قطعه به شکل مربع از تزئینات اسلامی پوشیده شده است. پوشش" در" کعبه نیز از حریری است به ارتفاع 5/ 6 متر و عرض 5/3 متر که نقشهای برجسته از طلا و نقره بر روی آن کار شده است.
پارچه حریر این پرده را هر سال یکی از کشورها هدیه می‌کند و پرده قبلی نیز به رؤسا و سران کشورهای اسلامی اهدا می‌شود. در کارخانه بافندگی و تهیه این پرده که حدود 8 ماه با دست و ماشین طول می‌کشد بیش از 200 بافنده ماهر و افراد شایسته و کارآمد فعالیت می‌کنند و بافت این پرده حدود 20 میلیون ریال هزینه دربرداشته است. وزن آن نزدیک به دو تن می رسد.
وقوف در عرفات؛ اقتدا به سنت نبوی و تولدی دوباره
روز نهم ذیحجه روز عرفه است، روزی که زائران سپیده دم صبح راهی عرفات شدند تا در جوی مملو از ایمان، خشوع و خضوع استغفار کرده و ارکان اصلی حج را به جا آورند. زائران در روز نهم ذیحجه، روز عرفه، آداب و رسوم و مناسک دینی خود را به جا می‌آورند و خود را برای دیگر اعمال این ایام آماده می‌کنند.
در این روز حجاج بیت الله الحرام استغفار می کنند و پاک و عاری از هر گناه می شوند، همچون کودکی که تازه زاده شده است. در این روز صدای دعا و انابه بنده به درگاه احدیت قطع نمی شود و استغاثه بنده از پروردگارش تا عرش می رود. زائران پس از ادای نماز ظهر و عصر در عرفات مانند سنت پیامبر اکرم (ص) رو به قبله ایستاده، تا زمان غروب خورشید این حالت را حفظ ، به دعا خوانی خود ادامه می دهند و به تفکر و تأمل در اعمال خود پرداخته و توبه و انابه سر می دهند.
آنها پس از وقوف در عرفات از طلوع خورشید تا غروب، به سوی مزدلفه برای شب زنده داری رفته و در آنجا بیتوته می کنند و به عبادت و راز و نیاز می پردازند. آنها نماز مغرب و عشا را در مزدلفه به جا می آورند و تا صبح فردا( عید قربان) شب زنده داری کرده و به دعا و مناجات می پردازند. زائران خانه خدا 10 ذیحجه بار دیگر به منی باز می گردند تا قربانی کنند، رمی جمرات و مراسم عید قربان را برگزار کنند تا حج آنها کامل شده و نام حاجی را بر خود نهند.
رمی جمرات را طی سه روز متوالی ( ایام تشریق) انجام می‌دهند. در نیمه‌های شب ضعیفان، زنان، پیران و بیماران آنگونه که پیامبر اکرم(ص) به این گروه اجازه داده بود، رمی جمرات را به جا می‌آورند و بقیه تا صبح فردا صبر کرده و دعا می‌خوانند و به عبادت می‌پردازند. سپس مناسک حج به پایان می‌رسد و به منظور طواف افاضه و خارج شدن از احرام به مکه می‌روند.
تدابیر امنیتی برای زائران خانه خدا افزایش می‌یابند
عربستان سعودی به منظور خدمت‌رسانی به زائران خانه خدا و امدادرسانی در مواقع ضروری به اسکان 11 هزار پزشک و پرستار در 21 بیمارستان و 145 درمانگاه در مکه، منی و عرفات اقدام کرده است.
سعد الخلیوی معاون رئیس نیروهای امنیتی حج اعلام کرد: اقدامات عبور و مرور به منظور کمک به موقع و سریع به زائران خانه خدا شامل 14 هزار نیروی امنیتی، 400 پلیس و 400 دستگاه که در همه میادین، راهها و پلهای منتهی به مشعر منی برای تسهیل عبور و مرور زائران تعبیه شده‌اند تا حرکت کاروانهای حجاج برای رسیدن به عرفات در صبح فردا به آسانی صورت گیرد.
این در حالی است که 10 هزار نفر از نیروهای امنیتی در مشعر منی به تنظیم حرکت حجاج کمک می‌کنند تا مانع از مفروش کردن پل جمرات در ایام تشریق شده و از ازدحام جمعیت بکاهند، چراکه به افراد اجازه داده نمی‌شود تا در راههای مخصوص حرکت زائران در نزدیک پل جمرات بساط گسترانده شود.
توسعه پل جمرات، راه‌اندازی اماکنی برای اسکان زائران در منی، تصفیه آب باران، نظافت کلی مکه و مشاعر مقدس از زباله، میکروب‌زدایی، محافظت از بازارها، مبارزه با حشرات مرموز، نظافت اماکن ذبح در مشاعر مقدس، نگهداری از زیرگذرها، پلها و راههای منتهی به مشعر منی از دیگر اقدامات برای خدمت رسانی به زائران به شمار می‌روند.
استفاده از وسایل اطلاع‌ رسانی الکترونیکی جدید، تابلوهای اعلان به دو زبان عربی و انگلیسی، توزیع آب زمزم میان حجاج هنگامی که به مشعر منی رسیدند از اقدامات جدید دیگر محسوب می‌شوند.
افزایش تسهیلات برای جلوگیری از خطرات احتمالی در مناسک حج
با توجه به اینکه هر ساله اتفاقات ناگواری در مناسک حج رخ می‌دهد، امسال عربستان با تدابیر بیشتر و طرحهای گسترده تر سعی در جلوگیری از خطرات احتمالی داشته و از زائران خواسته تا ضمن مراعات حال کهنسالان و کودکان، آرامش خود را حفظ کنند.
دولت عربستان سعودی اعلام کرد: طبقه سوم پل جمرات به منظور تسهیل عبور و مرور و حرکت زائران خانه خدا آماده بهره‌برداری شده است، به طوری که بیش از 200 هزار زائر در ساعت می‌توانند در آن رفت و آمد کنند.
همچنین 7 مرکز برای راهنمایی زائران خانه خدا در عرفات 24 ساعته آماده خدمت رسانی به آنها هستند تا حجاج را به منظور رساندن به کاروانهای خود راهنمایی کنند. همچنین مراقبت از ورودیهای مرتبط با پل جمرات از دیگر اقدامات است.
حج یادآور انسجام مسلمانان است
دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن عید قربان به همه مسلمانان و امت اسلام گفت: مناسک حج یادآور همبستگی، وحدت و انسجام مسلمانان است تا پرچم اقتدار و عزت آنها در زمین برافراشته شود.
اکمل الدین احسان اوغلو دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی عید قربان را به همه امت اسلام تبریک گفت و اظهار داشت: از فرا رسیدن عید سعید قربان خرسند هستم و خالصانه‌ترین تبریکات خود را به امت اسلام در شرق و غرب جهان می‌گویم؛ چراکه این روز فرخنده دینی دارای معانی بسیار عظیمی است.
وی در ادامه با بیان اینکه این عید گشاینده خیر و برکت برای همه امت اسلام به شمار می‌رود تا پرچم اسلام و مسلمانان برافراشته شود، تصریح کرد: مناسک حج بویژه در عرفات یاد آور همبستگی، وحدت و انسجام مسلمانان است تا قدرت و اقتدار آنها در زمین افزایش یابد و از مقدسات خود دفاع کرده و پرچم عزت و افتخار خود را برافراشند.
شمعدانهای نمادین یهودیت مقابل مسجدالاقصی نصب شدند
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی اعلام کرد: سازمان یهودیان با حمایت رژیم اشغالگر اسرائیل اخیرا شمعدانهای طلایی و نمادین یهودی را مقابل باب المغاربه در سمت غربی مسجدالاقصی نصب کرده است که مانند دیگر عملیاتها و اقدامات اسرائیل به منظور یهودی‌سازی قدس انجام می‌شود. این شمعدان از دو سال پیش در یکی از خیابانهای قدیمی قدس قرار داده شده بود که اینک با 100 هزار دلار هزینه آن را در جایی بلند که به خوبی نشان داده شود، مقابل سمت غربی مسجدالاقصی قرار داده شده است.
سازمان یهودی در این راستا اظهار داشت: آمادگی دارد تا این شمعدانهای نمادین را داخل ساختمانی که برای هیکل موهوم در نظر گرفته‌اند، نصب کند. همچنین در دوره‌های اخیر تاج مخصوص کاهن بزرگ را نیز مجهز کرده‌اند تا از آن نیز استفاده کنند.

شمعدان هفت شاخه " منورا " از قدیمی‌ترین نمادهای یهودیان به شمار می‌رود که با روغن زیتون روشن می‌شود و از طلای خالص به وزن 45 کیلوگرم ساخته شده است.

اسرائیل در این میان از گروههای یهودی خواسته تا در یهودی‌سازی قدس مشارکت کنند، از این رو آنها نیز تابلوهایی را که به زبان عبری نوشته شده‌اند، در نزدیک مسجدالاقصی قرار می‌دهند و با خود به این سو و آن سو حمل می کنند. همچنین قرار است که سازمانهای یهودی درهای مسجدالاقصی را مقابل زائران یهودی باز کنند تا آنها به صورت رسمی نماز بخوانند. این مسئله طی اقدامی جدید از طریق رسانه‌های گروهی اعلام خواهد شد.
آثار باستانی فلسطین به سرقت می روند
بر اساس آمار اداره آثار و میراث فرهنگی فلسطین بسیاری از آثار باستانی این کشور به منظور ترمیم و بازسازی از سوی رژیم اشغالگر اسرائیل مورد تعرض قرار گرفته و یا بخشی از آثار باستانی بدون مجوز از مرزها خارج شده اند که این اقدام فرسایش فرهنگی و اقتصادی فلسطین را به دنبال دارد و در ادامه بازارهای اسرائیل را سرشار از سود می کند.
بر اساس آمار و سرشماریهای اداره آثار و میراث فرهنگی فلسطین سرقت و تجارت آثار باستانی و تاریخی فلسطین پس از انتفاضه اقصی در سال 2000 افزایش بسزایی یافته است. بر اساس آخرین سرشماری اداره فوق بیش از 500 پایگاه باستانی و بیش از 1 هزار و 500 اثر باستانی مورد سرقت قرار گرفته و یا به منظور ترمیم و بازسازی از سوی اشغالگران اسرائیلی مورد تعرض قرار گرفته است.
حمدان طه معاون بخش آثار و میراث فرهنگی در وزارت گردشگری و آثار باستانی در فلسطین تأکید کرد: آثار باستانی و میراث فرهنگی فلسطین با خطرات بسیاری مواجه است که نتیجه آن افزایش سرقت آثار باستانی و تعرض به آنها است که با هدف فرسایش فرهنگی و اقتصادی فلسطین صورت می گیرد.
معاون بخش آثار و میراث فرهنگی در وزارت گردشگری و آثار باستانی در فلسطین به افزایش امکانات اداره آثار باستانی اشاره کرد و افزود: قرار دادن برنامه های ملی برای مبارزه با این پدیده به ویژه برنامه های اطلاع رسانی، فرهنگ سازی، آموزش در سطح محلی، منطقه ای و بین المللی برای مبارزه با این پدیده لازم و ضروری به شمار می رود.
حامد سالم از بخش تاریخ دانشگاه بیرزیت کرانه باختری اظهار داشت: آثار باستانی فلسطین ثروت بسیار بزرگی است که بخش مهمی از اقتصاد فلسطین را بر اساس تنوع تمدنی که به بیش از 200 هزار سال پیش باز می گردد، تشکیل می دهد. اراضی فلسطین بیش از 3 هزار و 300 پایگاه باستانی دارد، به طوری که می توان اذعان داشت در هر 500 هزار متر در فلسطین یک پایگاه باستانی وجود دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه تعداد پایگاههای اصلی در سرزمین فلسطین به نوار غربی و غزه می رسد، گفت: بر اساس آمار اداره آثار باستانی 1 هزار و 944 مکان باستانی اصلی و 10 هزار اثر و بیش از 350 هسته شهری و روستایی تاریخی که دارای بیش از 60 هزار ساختمان تاریخی هستند، در نوار غربی و غزه وجود دارند.
از سرگیری تخریب باب المغاربه از سوی رژیم اشغالگر اسرائیل
رژیم اشغالگر اسرائیل در نظر دارد تا تخریب راه باب المغاربه در سمت دیوار غربی مسجدالاقصی را پس از وقفه ای چند ماهه به منظور تسهیل ورود و خروج یهودیان و نظامیان آغاز کند که این مسئله به اساس و پایه های مسجد الاقصی آسیب جدی می رساند.
شیخ علی ابوشیخه رئیس مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی اظهار داشت : رژیم اشغالگر اسرائیل اعلام کرد که عملیات تخریب راه باب المغاربه در مسجدالاقصی را از سر آغاز می کند که این مسئله در واقع تهدید پایه های مسجد است و به اساس آن آسیب می رساند.

وی با اشاره به اینکه اسرائیل با این اقدام به گروههای یهودی اجازه ورود و خروج به مسجدالاقصی را می دهد تصریح کرد : مؤسسه اسرائیل با این تصمیم سعی در تخریب و ویرانی بخش بزرگی از مسجدالاقصی دارد. تصمیم از سرگیری تخریب راه باب المغاربه در واقع در ماه فوریه سال گذشته ( بهمن ماه) اعلام شده بود که این اقدامات به صورت مستقیم دیوارهای مسجدالاقصی را تخریب می کند، این در حالی است که ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل بر روی این طرح نظارت دارد.
شیخ علی ابوشیخه در ادامه فعالیتهای مخربانه در این مکان را عاملی برای از بین بردن دو اتاق موازی در باب المغاربه خواند و گفت : این مسئله زمینه ای فراهم می آورد تا نظامیان و یهودیان بتوانند از طریق این در به مسجدالاقصی وارد شوند. رژیم اشغالگر اسرائیل سعی در تقسیم مسجدالاقصی میان مسلمانان و یهودیان دارد و امت اسلام باید به سرعت این اقدامات را متوقف کنند.
ازسرگیری تخریب باب المغاربه از سوی مؤسسه الاقصی محکوم شد
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی طی بیانیه‌ای ازسرگیری تخریب باب المغاربه از سوی رژیم اشغالگر اسرائیل را بشدت محکوم کرد و از کشورهای اسلامی خواست تا بسرعت در این خصوص تدابیری بیندیشند.
این مؤسسه در بیانیه ای تصمیم رژیم اشغالگر اسرائیل را در ادامه همه تعرضات و سیطره بر مسجدالاقصی خواند و با بیان اینکه اسرائیل در اسرع وقت به تخریب راه باب المغاربه اقدام می‌کند، تصریح کرد: راه باب المغاربه بخش جدانشدنی از مسجدالاقصی به شمار می‌رود.
این مؤسسه با تأکید بر اینکه تخریب راه باب المغاربه به ساختمان مسجدالاقصی آسیب می‌رساند، افزود: این امر خطرات جدی و شدیدی برای مسجدالاقصی دارد و ثبات آن را بر هم می‌زند. این حفاریها در اطراف مسجدالاقصی و اطراف آن از 40 سال پیش تاکنون متوقف نشده است، اصرار و پافشاری مؤسسه اسرائیلی نیز به منظور سیطره کامل بر مسجدالاقصی انجام می شود تا مسجد الاقصی را میان مسلمانان و یهودیان تقسیم کند که شواهد و قرائن موجود نشان می دهد که هدف اسرائیل نصب هیکل موهوم است.
نشست "قدس و خطراتی که آن را تهدید می کند" برگزار شد
نشست ماهانه انجمن علمای بلاد شام با عنوان" قدس و خطراتی که آن را تهدید می کند" 20 آذر ماه در اردن برگزار و طی آن مفتی قدس نسبت به ادامه حفاریها و اقدامات رژیم اشغالگر اسرائیل هشدار داد.
شیخ محمد حسین مفتی قدس و سرزمین فلسطین طی این نشست نسبت به خطراتی که در سایه اقدامات و تعرضات اسرائیل در راستای یهودی سازی قدس انجام می گیرد، هشدار داد و اظهار داشت: رژیم اشغالگر اسرائیل با این اقدامات خصمانه درصدد تسلط و سیطره بر مسجدالاقصی و تبدیل آن به کنیسه و قرار دادن هیکل موهوم است.
وی در ادامه افزود: اقدامات اسرائیل به منظور یهودی سازی قدس، تغییر ریشه های واقعی قدس و مسجدالاقصی، تعرض به آثار تاریخی، باستانی و اسلامی قدس به سرعت رو به افزایش است.
13 هزار مسجد بدون خطیب در استان اسکندریه مصر
به دلیل کمبودهای مالی که مساجد اسکندریه مصر با آنها مواجه هستند، 13 هزار مسجد این استان زیر نظر وزارت اوقاف این کشور بدون خطیب هستند، آن هم در شرایطی که تعداد بسیاری مبلغ از آموزشگاهها و دانشکده‌های دینی فارغ التحصیل شده‌اند.در این راستا اعضای کمیته امور دینی از شوراهای محلی خواستند نسبت به این مسئله اقدام کرده و با حمایت خطیبان و سود رسانی به آنها مشکلاتشان را برطرف کنند.
عیسی رئیس کمیته امور دینی مصر در جلسه ای اعلام کرد: این در حالی است که برخی از منبرهای مساجد از سوی افراد غیر متخصص اداره می شود که باید به سرعت دست به کار شد و آنها را مهار کرد.
ابراهیم فهمی کامل معاون رئیس کمیته تصریح کرد: بیشتر مساجد وابسته به وزارت اوقاف در اسکندریه از کمبود خطیب در رنج هستند، آن هم در شرایطی که تعداد کافی مبلغ از آموزشگاه‌های آماده سازی مبلغان و نیز از دانشکده های اصلی دانشگاه‌ها فارغ التحصیل شده اند. از این رو از شوراهای محلی خواست تا به سرعت در این راستا اقدام کنند.
شیخ عبدالله شبلی معاون وزارت اوقاف استان نیز گفت: به این منظور باید از ائمه و مبلغان حمایتهای مالی شود چرا که با وجود تعداد زیاد آنها، مساجد ائمه و خطیب ندارند، از این رو باید درخواستهای مادی و دستمزدهای آنها را در نظر گرفت.
نخستین کرسی آموزش ارزشهای گفتگو و فرهنگ صلح در مصر تأسیس شد
نخستین کرسی دانشگاهی آموزش ارزشهای گفتگو و فرهنگ صلح آیسیسکو با حضور عبدالعزیز بن عثمان تویجری مدیر کل سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو)، دکتر هانی هلال وزیر آموزش عالی،دکتر علی عبدالرحمان یوسف دبیر کل اتحادیه جهانی دانشگاههای اسلامی و تعدادی از استادان و شخصیتهای فرهنگی برجسته شنبه 17 آذرماه در قاهره تأسیس شد.
هدف از تأسیس این کرسی آموزشی تأکید بر ارزشهای گفتگو، فرهنگ صلح، حقوق بشر، جلوگیری از انحراف و خشونت، بهبود آموزش عالی، توسعه تحقیقات علمی و ساماندهی مسائل تربیتی اعلام شده است. در این کرسی آموزشی ضمن برگزاری سخنرانیها و نشستهایی درباره ارزشهای گفتگو، فرهنگ صلح، تحقیقات تخصصی درباره مسائل آموزش عالی نیز انجام می شود و همچنین قرار است نمایشگاه کتاب برگزارشده، از شخصیتهای برجسته دانشگاهی تجلیل و تألیفاتی نیز منتشر شود.
این کرسی ششمین کرسی دانشگاهی تأسیس شده از سوی آیسیسکو و اولین کرسی آموزشی است که از سوی اتحادیه جهانی دانشگاههای اسلامی تأسیس شده است.
تفکر علمی و ارزشهای پیشرفت در مصر بررسی شدند
همایش " تفکر علمی و ارزشهای پیشرفت" با تأکید بر اهمیت تفکر علمی در شیوه زندگی و سهیم بودن آن در توسعه عقلانیت طی دو روز 25 و 26 آذر ماه در دانشگاه عین‌شمس مصر برگزار شد. دانشکده ادبیات دانشگاه عین شمس قاهره چهارمین همایش علمی "تفکر علمی و ارزشهای پیشرفت " را با حضور استادان و اندیشمندان مصری برگزار کرد.
طی این همایش دکتر مجده احمد محمود معاون دانشکده تحقیقات و مطالعات عین شمس با اشاره به اینکه این همایش نشانگر اهمیت تفکر علمی در شیوه زندگی و کار در همه زمینه‌ها است، اظهار داشت: خانواده یکی از مهمترین نهادهایی است که از اساس تفکر منتقادانه بهره‌مند می شود و به عنوان یکی از مؤلفه‌های معرفتی آن را به کار می‌گیرد. این نوع تفکر در توسعه عقلانیت سهیم بوده و مشکلات جامعه نوین را تا حدودی برطرف می‌کند.
وی با تأکید بر اینکه ارزشهای پیشرفت و تفکرات علمی در تحلیل روابط میان افراد خانواده و انعکاس این ارتباط در صور مختلف جامعه تجلی می‌یابد، تصریح کرد: درگیریهای ارزشی میان نسلهای مختلف وجود دارند و این همان چیزی است که نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که بیشتر مشکلات نسل جدید از آن ناشی می‌شود.
دکتر احمد زکریا شلق از شرکت‌کنندگان در این همایش، تفکر علمی را موضوعی حیاتی و حساسی خواند و گفت: تکیه بر شیوه علمی اساس پیشرفت و ترقی در جامعه معاصر به شمار می‌رود. اما نقش خانواده در تربیت نسل نواندیش اهمیت بسیاری دارد و شرایط اقتصادی و اجتماعی نیز بر این مسئله صحه می گذارد.
جشن بزرگ مولانا در ترکیه برگزار ‌شد
جشن بزرگ مولانا به مناسبت هشتصدمین سالگرد ولادت عارف برجسته جلال الدین رومی 25 آذر ماه در قونیه برگزار‌شد. طی این جشن اشعاری از مولانا به زبانهای مختلف خوانده شد.مراسم سماع مولانا به همراه بررسی افکار و عقاید این عارف برجسته طی این جشن بررسی شدند.
همچنین سه نویسنده برجسته به منظور مشارکت در جشن یادبود هشتصدمین سال ولادت صوفی برجسته جلال الدین رومی از پاریس، رباط و ابوظبی به قونیه سفر کردند تا جهت تقریب میان ملل دیده ها و شنیده های خود را با تألیف سفرنامه ای بهار سال آینده منتشر کنند. این نویسندگان با هدف احیای ادبیات سفر، معرفی فرهنگ اسلام به سایر فرهنگها، تشویق نویسندگان عرب بر گسترش افقهای دید خود و شکوفایی جهان اسلام به قونیه سفر کردند.
هماش" مؤلفه های امنیت اجتماعی از منظر اسلام" برگزار می شود
همایش " مؤلفه های امنیت اجتماعی از منظر اسلام" با هدف بررسی عناصر تشکیل دهنده امنیت اجتماعی از دیدگاه اسلام از 16 تا 19 مارس ( 26 تا 29 اسفند ماه) در قاهره برگزار می شود.
با توجه به اینکه عناصر تشکیل دهنده امنیت اجتماعی در عصر معاصر از ضرورتهای اساسی به شمار می رود، شورای عالی امور اسلامی مصر با همکاری وزارت اوقاف این کشور همایش " مؤلفه های امنیت اجتماعی از منظر اسلام " را برگزار می کند. اطلاع رسانی نسبت به این عناصر، مؤلفه ها و سعی در تحقق آن طی همایش فوق بررسی می شود.
4 محور در این همایش بررسی می شود که عامل ایمان با عنوان نقش ایمان در تحقق صلح اجتماعی، ایمان و عقل و سلوک، ارزشها و نقش آن در امنیت اجتماعی، تکثر دینی، مذهبی و قومی محور اول، مفهوم عدالت، وقف و نقش آن در تحقق امنیت اجتماعی، زکات، انواع و نقش آن در تحقق امنیت جامعه و همبستگی اجتماعی نیز محور دوم این همایش است.
حقوق اجتماعی، آموزش، مسکن و ارتقاء سطح معیشتی مناسب محور سوم و نقش مؤسسات در تحقق امنیت جامعه، نقش مسجد، خانواده، مدرسه، جامعه، رسانه های گروهی و ارتباطات، فرهنگ و شوراهای محلی در امنیت اجتماعی نیز طی این همایش بررسی خواهند شد.
گفتگوی بین تمدنها و فرهنگها در بوسنی و هرزگوین بررسی شد
سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو) نشست " نقش شوراهای جوانان در فعال سازی گفتگوی بین تمدنها و فرهنگها" را از 23 تا 25 آذرماه در بوسنی و هرزگوین برگزار کرد.سازمان آیسیسکو با همکاری شورای اسلامی جمهوری بوسنی و هرزگوین نشست " نقش شوراهای جوانان در فعال سازی گفتگوی بین تمدنها و فرهنگها" را از 14 تا 16 دسامبر ( 23 تا 25 آذرماه) در شهر سارایوو برگزار کرد.
هدف از برگزاری این نشست فعال سازی تعهدات صادر شده در همایش بین المللی 2005 در رباط بود تا گفتگوی بین تمدنها و فرهنگها طی اقداماتی تثبیت و تحکیم یابد. این نشست با استناد به ارزشهای انسانی مشترک، مبانی صلح، حقوق بشر، تسامح و دموکراسی برگزار شد.
گفتگوی بین تمدنها و فرهنگها بر اساس مضامین فرهنگی، آموزشی، اطلاع سانی، ارائه نقش تنوعات فرهنگی، تمدنی در تثبیت تسامح، عدالت و صلح میان ملتها، تعمیق بیداری در زمینه های مختلف فرهنگی و تمدنی و احترام به دیگران از جمله مسائلی بود که طی این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
Powered by TayaCMS