دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگاهی به عقاید نخستین فیلسوفان تاریخ

نخستین فیلسوفان در قرن ششم ق.م و در میان کوچ نشین‌های آسیای صغیر و جنوب ایتالیا متولد شدند.
نگاهی به عقاید نخستین فیلسوفان تاریخ
نگاهی به عقاید نخستین فیلسوفان تاریخ
نویسنده: مسعود زنجانی

نخستین فیلسوفان در قرن ششم ق.م و در میان کوچ نشین‌های آسیای صغیر و جنوب ایتالیا متولد شدند. در تاریخ بشر هیچ قرنی مهم‌تر از قرن ششم ق.م نیست. شناخت امروزی ما از جهان، محصول چیزهایی است که ازآن پس اتفاق افتاده است. قرن ششم، عصر بودا، کنفوسیوس، لائوتسه و اشعیا بود، مردانی که برای بشریت آگاهی‌های دینی راستین به ارمغان آورند؛ آگاهی‌هایی که سرچشمه‌اش چون خرافه، بیم و هراس نبود. آیین بودا، کنفوسیوس و لائوتسه فارغ از اعتقاد به خدایان بود. بودا احتمالاً بین سال‌های 563 تا 483 ق.م و در منطقه‌ای واقع در شمال هندوستان زندگی می‌کرد. زندگی بودا با افسانه‌ها آمیختگی دارد و شناخت شخصیت حقیقی او کاری بسیار دشوار است. او فیلسوف و متفکر دینی و اخلاقی بود و آیینی که از خود به یادگار گذاشته است، از ادیان بزرگ و پر طرفدار جهان محسوب می‌شود.کنفوسیوس اندیشمند و حکیم معروف چینی است که در سالهای 551 الی 479 ق. م می‌زیسته است. وی رهبر دینی، حکیم و فیلسوف چینی می‌باشد. آیین کنفوسیوس در طول تحول2500 ساله‌اش بر همه اندیشه‌های دینی و حکمی جنوب شرقی و شرق آسیا تاثیر گذاشته است. آیین کنفوسیوس در طول 2500 سال بر تمامی عقاید دینی و اعتقادی و فلسفی جنوب شرقی و شرق آسیا تاثیر نهاد. کتاب انالکت که تلخیصی از تعلیمات وی درموضوعات متنوع می‌باشد، یکی از چهار کتاب معروف چین است. لائوتسه نیز حکیم و متفکر و فیلسوف چینی است که در سالهای 604 الی 5331 قبل از میلاد زندگی می‌کرد، وی تقریباً با کنفوسیوس هم عصر بود و از تعالیم و آموزه‌های وی تاثیر پذیرفته بود. شخصیت و اندیشه‌های او بیشتر از بودا و کنفوسیوس در هاله ابهام می‌باشد، معروفیت وی در حدی بود که کنفوسیوس به ملاقات او آمد و به تبادل نظر و آراء با او پرداخت. آیینی که لائوتسه بنیان نهاد، از آیین‌های اخلاقی بزرگ شرق می‌باشد که هواداران و معتقدان زیادی دارد. آثار و نوشته هایی که از وی بر جا مانده، نشانگر تجربه و درک او از مسائل سیاسی و اجتماعی زمانش می‌باشد. مردم چین لائوتسه را نویسنده کتاب تائوته چینگ یا تعلمیات تائو می‌دانند.

اشعیا از پیامبران بنی اسرائیل بود. کتاب مربوط به او که صحیفه اشعیای نبی نامیده می‌شود، از اسفار عهد عتیق (تورات) است. این کتاب به لحاظ عقاید و فلسفه سیاسی در خور اهمیت می‌باشد و در تفاسیر و تحلیل‌های سیاسی به آن ارجاع می‌شود. قرن ششم قبل از میلاد عصر کوروش است، وی بنیانگذار پادشاهی هخامنشی در ایران بود. پایه گذار منشوری که سیاستش نخستین نمونه سیاست در مقیاس بزرگ و تمدن و شهرنشینی آن الگو برای دیگر جوامع بود. این دولت سازمان یافته‌ترین ساخت سیاسی قبل از امپراتوری روم بود و شیوه نظام سیاسی آن الگویی برای امپراتوری روم بوده است.در قرن ششم قبل از میلاد، فلسفه و اندیشه‌های فلسفی به اوج خود رسید. یونان شهری بود که بزرگترین فیلسوفان را در این سده پرورش داد. این فلاسفه، اخلاق و سیاست و فلسفه را با هم توام ساختند. یونانیان نخستین مردمی بودند که در قرن ششم ق.م در میان دیگر اقوام و همسایگان، خود را به لحاظ علم و سیاست ممتایز ساختند. یونان اولین دانشمندان، ریاضیدانان، هندسه دانان، نقشه نگاران، تاریخ دانان و اخترشناسان را در خود پرورش داد. اصالت فکر و ابتکار یونانیان قابل تحسین بود، اما نوآوری آنان در هیچ زمینه‌ای چون ابداع تفکر عقلانی درباره عالم و آدم اصیل نیست.

سقراط شیوه علمی زندگی با عزت را با مرگ خود با اثبات رسانید، افلاطون دیدگاه و اندیشه‌های استادش را رواج داد و به مدت طولانی در پرورش شاگردانش از آموزه‌های سقراط بهره می‌برد. ارسطو نیز اندیشه‌های دو استادش را تکامل بخشید و موجب گشت تا با بهره‌گیری از عقاید سقراط و افلاطون جایگاهی متمایز در تاریخ داشته باشد.

مقاله

نویسنده مسعود زنجانی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
نقد دو مقاله «بیگ بنگ در قرآن»و «قرآن و پیدایش جهان، قضیه پدید آمدن کائنات از دود»

نقد دو مقاله «بیگ بنگ در قرآن»و «قرآن و پیدایش جهان، قضیه پدید آمدن کائنات از دود»

قرآن کریم آخرین سروش آسمانی است که بر آخرین پیامبر؛ یعنی حضرت محمد(ص) فرود آمد و جهانیان را به نور و کمال هدایت کرد.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʅ) علی(ع) و رابطه‌ او با ایرانیان

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (5) علی(ع) و رابطه‌ او با ایرانیان

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS