دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

افزایش موج اسلام گرایی در مصر

No image
افزایش موج اسلام گرایی در مصر

افزايش موج اسلام گرايي در مصر

حسین منصوری

پیرامون تاثیرات جهانی انقلاب اسلامی

پیروزی انقلاب اسلامی ملت ایران به رهبری امام خمینی(ره)، یکی از مهمترین تحولات جهانی و منطقه در قرن بیستم به حساب می آید. ماهیت ایدئولوژیک و هویت اسلامی انقلاب ایران باعث شد تا نظام برگرفته از آن دارای ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی باشد که در ابعاد بین المللی، از دیگر انقلابها و نظامهای سیاسی جهان متمایز و تاثیرگذاری آن نیز بر دیگر ملل جهان بویژه مردم مسلمان منطقه از یک سو و نیز بر سیاستهای نظام سلطه جهانی از سوی دیگر، کاملاً چشمگیر باشد.

در خصوص تاثیرات جهانی انقلاب اسلامی در این نوشتار پیرامون تاثیرات انقلاب اسلامی بر مصر به بحث می پردازیم.

مصر از لحاظ تاریخ، فرهنگ، جغرافیا و سیاست در جهان عرب مرکزیتی خاص دارد. تحولات این کشور به همین لحاظ همه جهان عرب را متاثر می سازد.

ملک عبدالعزیز قبل از مرگ به فرزندش می گوید: «سلامتی اعراب در کل می‌تواند از روی سلامتی مصر تشخیص داده شود. اگر مصر مریض شود تمام جهان عرب مریض خواهد شد». ‌

ایران و مصر قبل از انقلاب، هم در سطح دولتها و هم در سطح مردم و اندیشمندان دارای روابط طولانی و قدیمی بودند.

در قرن بیستم با توجه به نفوذ و سلطه انگلیس بر هر دو دولت حتی پیوند خانوادگی میان خاندان پادشاهی دو کشور ایجاد گردید.

فوزیه خواهر فاروق پادشاه مصر با محمدرضا پهلوی ولیعهد ایران یک ازدواج سیاسی صورت دادند که زیاد هم دوام نداشت و به جدایی انجامید.

با این وجود کودتای 1952 افسران آزاد در مصر به رهبری جمال عبدالناصر و کودتای 28 مرداد 32 در ایران؛ که در مصر منجر به سرنگونی رژیم پادشاهی گردید و در ایران منجر به تثبیت رژیم پهلوی شد، روابط دو دولت را شدیداً تیره کرد به طوری که منجر به قطع روابط ایران و مصر گردید.

دولت مصر متهم به دست داشتن در حادثه 15 خرداد 42 در ایران شد و رژیم پهلوی نیز به خاطر نزدیکی شدید به اسرائیل مورد هجوم دستگاههای تبلیغاتی مصر قرار گرفت.

این شرایط تا زمان مرگ ناصر در سال 1969 ادامه داشت ولی روی کار آمدن انور سادات و گرایش فوق العاده او به آمریکا، روابط دو دولت را مجددا بهبود بخشید به طوری که شاه ایران اولین منزلگاه خود را بعد از فرار، کشور مصر قرار داد.

پیروزی انقلاب اسلامی در 1979 که همزمان با مذاکرات کمپ دیوید صورت گرفت و بویژه با امضای پیمان مذکور میان مصر و اسرائیل و خروج مصر از جرگه کشورهای عربی در حال جنگ با رژیم غاصب، شرایط به حدی تغییر کرد که منجر به قطع روابط دو دولت گردید.

امضای قرارداد کمپ دیوید، شناسایی اسرائیل و پذیرش پناهندگی محمدرضا پهلوی از طرف دولت مصر و استقبال از شاه در قاهره، خصومت بین تهران و قاهره را افزایش داد. از آن پس مصر تمامی اقدامات خود را به منظور مهار انقلاب اسلامی ایران به کار برد.

سرکوب گروههای اسلام گرایی متهم به حمایت از سوی جمهوری اسلامی ایران یکی از این اقدامات بود. ‌دولت مصر ایران را به صدور انقلاب خود به جهان عرب متهم و از مخالفان عرب ایران حمایت کرد. هر چند مصر به دلیل عقد قرارداد کمپ دیوید و شناسایی اسرائیل در جهان عرب منزوی شده بود، اما احساس خطر اعراب نسبت به انقلاب اسلامی ایران و مواضع مصر در قبال سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران، بهترین زمینه را برای مصر در خروج از انزوا در بین اعراب فراهم کرد. حمایت مصر از عراق در جنگ با ایران نیز به این امر کمک فراوانی نمود.‌

پس از انقلاب اسلامی ایران، به دلیل تحرک دوباره گروههای اسلام‌گرا و مخالف حکومت مصر، دولت این کشور ایران را متهم به حمایت از این گروهها نموده و آنها را وابسته به ایران خواند و این مسئله خود موجب تشدید اختلافات دو کشور شد.

از آنجا که مهمترین وجه انقلاب اسلامی در تاکید بر نقش اسلام در ایجاد حکومت بود، این مسئله باعث شد که جنبشهای اسلامی برای برقراری حکومت اسلامی در کشورهای خود به تکاپو بیفتند. در مصر نیز که جنبشهای اسلامی از دیر باز فعالیت داشتند، تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران فعالیت نسبتاً گسترده‌ای آغاز کردند و انقلاب ایران را در تشکیل یک حکومت اسلامی مد نظر قرار دادند.

دولت مصر با آغاز دهه 80 با مخالفت جدی گروههای اسلام گرا مواجه شد. به علت حمایت‌های ایران از این جنبشها، دولت مصر جمهوری اسلامی را به حمایت از این گروهها و همچنین مداخله در امور داخلی کشور متهم کرد.‌

با موضعی که امام در مورد آزادی قدس و مبارزه با اسرائیل به عنوان یکی از مهم ترین و فوری‌ترین اهداف انقلاب اسلامی اتخاذ کردند، رویارویی انقلاب اسلامی با دولت مصر بسیار حاد و جدی گردید.

طبعاً آن دسته از مسلمانان و مبارزان مصری که از روند سازش سادات با اسرائیل ناخرسند بودند به سمت انقلاب اسلامی ایران جلب و جذب شدند. مهم‌ترین نمود این جریان تشکیل گروههای عقیدتی و مبارز در درون ارتش مصر و ترور انورسادات توسط سروان خالد استامبولی در 4 اکتبر 1981 و قیام مسلمانان شهر اسیوت می باشد.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS