دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شيوه زندگی اسلامی در حوزه اقتصاد و بهداشت

No image
شيوه زندگی اسلامی در حوزه اقتصاد و بهداشت

سبک زندگی اسلامی مبتنی بر فلسفه ای است که چارچوب های آن را توحيد، نبوت و معاد شکل می دهد. اين بدان معناست که همه چيز از فکر و عمل می بايست به گونه ای باشد که محور اصلی، توحيد باشد و رفتارها براساس شريعتی که پيامبران آورده‌اند، سامان يابد و هدف در هر کاری زندگی اخروی باشد. البته اين بدان معنا نيست که زندگی دنيوی بی ارزش است، بلکه ارزش آن، به ميزان دست يابی انسان به سعادت اخروی است. در آموزه‌های قرآنی به ما آموخته‌اند که از خدا بخواهيم تا حسنات دنيا و آخرت را برای ما تأمين کند: (ربنا آتنا في الدنيا حسنه و في الآخره حسنه) اين فلسفه، شيوه ای از زندگی را در يک کليت جهانی و زمانی به ما می آموزد که دارای سبک های مختلفی در هر موضوع است. از اين رو در آيات و روايات اسلامی، احکامی از گهواره تا گور بيان شده است تا انسان بر اساس آن زندگی خود را شکل دهد.

البته سبک های مختلفی که در شيوه زندگی اسلامی ايجاد می شود به سبب مقتضيات زمانی و مکانی است، اما شيوه زندگی اسلامی در همه حال يکی است. به اين معنا که اصولی چون دست يابی به بهداشت جسم و روح، اقتصاد سالم و شکوفا، آسايش و رفاه، آرامش و امنيت و مانند آن در همه سبک های زندگی تأمين می شود. پس تعدد سبک های زندگی موجب نمی شود که اصول از دست برود، بلکه شيوه زندگی اسلامی تأمين کننده همان فلسفه و اهداف آفرينش انسان و جهان است.

اسلام از مسلمان می خواهد تا در معماری به گونه ای خانه سازی کند که ضمن تأمين آسايش جسمی، آرامش روانی و روحی را نيز تأمين کند. از اين روست که معماری اسلامی حافظ حجاب و امنيت است؛ چنانکه تأمين کننده گرما و سرما در فصول مختلف هم می باشد.

 

 

        ضرورت توجه به بهداشت جسمی و روحی

همچنين اسلام در شيوه زندگی بر آن است تا در بهداشت جسمی و روانی، هم نظافت و طهارت ظاهری تأمين شود و هم طهارت روحی و روانی آدمی فراهم آيد. اين گونه است که بر نظافت و طهارت در همه ابعاد تأکيد می کند. خداوند در آياتی از جمله 57 و 127 سوره بقره از مسلمانان می خواهد تا در مصرف مواد غذايی از غذاهای پاک و طيب بهره گيرند و از خبيث و ناپاک دوری کنند؛ زيرا مصرف اين گونه غذاها آسيب های جدی به جسم و روح وارد می‌سازد. به عنوان نمونه هرچند منافع اندکی برای شراب و خمر است، ولی به سبب مضرات زياد آن بر جسم و روح و عقل بشر، خداوند آن را حرام کرده است.

در حوزه اقتصادی بر اموری تأکيد مي کند که ضمن برخورداری انسان از مواهب و نعمت‌های الهی، از افتادن در دام زينت های دنيا در امان بماند و گمان نکند که آنچه زينت دنياست زينت انسان است، بلکه اموری است که انسان می بايست برای تعالی خويش از آن بهره گيرد. اين گونه است که بر توليد حداکثری و مصرف حداقلی در چارچوب قناعت و صرفه‌جویی تأکيد می کند و زهد در مصرف را تشويق می کند. خداوند در آياتی از جمله 61 سوره هود وظيفه انسان را عمران و آبادانی زمين می داند که به حوزه عمل اقتصادی ارتباط مستقيم پيدا می کند و از سوی ديگر در آياتی ديگر از جمله آيه 141 سوره انعام و 31 سوره اعراف و 26 سوره اسراء از هرگونه تبذير و اسراف بر حذر داشته و مردم را به صرفه جویی تشويق می کند.

برخی از رفتارهای انسانی چون چشم و هم چشمی نه تنها به اقتصاد خانواده زيان می‌رساند بلکه آسيب های جدی به روح و روان افراد وارد می کند؛ زيرا چشم و هم چشمی ريشه در حسادت و تفاخر دارد که زيان آن پيش از آنکه به ديگری برسد به خود حسود بازمی‌گردد. اصولاً خداوند کسانی را که اهل تفاخر هستند دوست ندارد؛ زيرا نمايش قدرت و ثروت گذشته از اينکه موجب می شود تا حسادت ديگران برانگيخته شود آنان را به سوی دنياطلبی سوق می‌دهد و از آخرت گرایی دور می‌سازد. از اين رو خداوند اهل تفاخر را دشمن می‌دارد و همان طوری که قارون را به خاطر تفاخر و نمايش قدرت و ثروت نابود کرد آنان را نيز نابود خواهد کرد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سوآپ Swap

سوآپ Swap

سوآپ در لغت به‌معنای معامله پایاپاى (ارز)، معاوضه، عوض کردن، مبادله کردن، بیرون کردن، جانشین کردن و اخراج کردن آمده و در اصطلاح، توافقی بین دو شرکت برای معاوضه جریان نقدی در آینده (با دو نوع پرداخت متفاوت از بدهی یا دارایی) است. قرارداد فوق تاریخ پرداخت و چگونگی محاسبه جریانات نقدی را که باید پرداخت شود مشخص می‌کند. معمولا محاسبه جریانات نقدی شامل ارزش‌های آتی یک یا چند متغیر بازار است. اولین قراردادهای سوآپ در اوایل دهه 1980 منعقد شدند. از آن زمان تاکنون بازار سوآپ رشد چشم‌گیری داشته است. در حال حاضر اکثر قراردادهای مشتقّات خارج از بورس به‌صورت سوآپ انجام می‌شود.
ابزار مشتقه Derivative Tool

ابزار مشتقه Derivative Tool

در برخی از قرارداها دارنده قرارداد، مجبور است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. به‌جهت اینکه قیمت این‌گونه قرارداها از قیمت آن دارایی مالی مشتق می‌شود. از این‌رو این قرارداها را اوراق مشتقه می‌نامند.
بیمه Insurance

بیمه Insurance

یمه در زبان فرانسه Assurance، در انگلیسی Insurance و در زبان هندی و اردو "بیما" نامیده می‌شود. بنا به‌اعتقاد برخی، واژه بیمه از کلمه هندی بیما گرفته شده و به‌اعتقاد برخی دیگر، ریشه در زبان فارسی دارد و اصل آن همان "بیم" است؛ زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است و به‌سبب همین ترس و به‌منظور حصول تامین، عقد بیمه وقوع می‌یابد
ریسک Risk

ریسک Risk

ریسک، نوعی عدم اطمینان به آینده است که قابلیت محاسبه را داشته باشد. اگر نتوان میزان عدم اطمینان به آینده را محاسبه کرد، ریسک نیست؛ بلکه فقط عدم اطمینان است؛ به‌همین جهت به‌دلیل محاسبه مقداری عدم اطمینان در قالب ریسک می‌توان آن‌را مدیریت و کنترل کرد. ریسک در زبان چینیان نیز با دو علامت تعریف می‌شود که اولی به‌معنی خطر و دومی به مفهوم فرصت است
مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی شامل طراحی، توسعه، استقرار ابزارها و فرایند مالی و همچنین طراحی مجدد راه‌حل‌های خلاقانه برای مسائل موجود در مالی است. به‌عبارت دیگر مهندسی مالی عبارت از به‌کارگیری ابزارهای مالی برای‌ ساختاربندی مجدد پرتفوی (سبد سهام) مالی و تبدیل‌ آن به پرتفویی با خصوصیات مطلوب‌تر است. عجین شدن زندگی انسان با مسائل و پیچیدگی بازار و نهادهای پولی و مالی، نیاز جدی و مبرمی به دانشی خاص برای رفع‌ این نیازها به‌وجود آورده است.

پر بازدیدترین ها

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

در نظریه ذفتار مصرف کننده ما به دنبال کشف قوانین حاکم بر رفتار خانوارها هنگام مصرف کالا و خدکمات و یاعرضه عوامل تولید هستیم که از دو روش می توان این مطلب را توضیح داد: روش مطلوبیت و روش منحنی بی تفاوتی.
منحنی تولید یکسان    Isoquant Curve

منحنی تولید یکسان Isoquant Curve

کلمه Isoquant از دو واژه یونانی ISO معادل "برابر" و Quantas معادل "مقدار"، تشکیل شده است؛ که برخی از مترجمین آن را به‌معنای تولید یکسان، متساوی التولید، برابر مقدار و هم‌مقداری تولید به‌کار برده‌اند. منحنی تولید یکسان مکان هندسی تمام مقادیر کار و سرمایه است، که سطح معیّنی از محصول را به‌دست می‌دهد.
کشش قیمتی تقاضا Elasticity of Demand

کشش قیمتی تقاضا Elasticity of Demand

کشش تقاضا، معیار سنجش واکنش تقاضا، برای کالایی مشخص، در برابر تغییرات قیمت است؛ به عبارت دیگر در مقابل چند درصد تغییر در قیمت فلان کالا، چه مقدار تغییر در مقدار فروش آن کالا ایجاد می‌گردد.
Powered by TayaCMS