دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

هرم وارونه در فکر و عمل

سبک فرانسوی و آمریکایی در نگارش مقاله و پایان نامه، دو سبک متفاوت است.
هرم وارونه در فکر و عمل
هرم وارونه در فکر و عمل
نویسنده: ابراهیم حسن زاده

سبک فرانسوی و آمریکایی در نگارش مقاله و پایان نامه، دو سبک متفاوت است. در سبک فرانسوی هرم در شکل طبیعی آن ساخته می‌شود. به این معنا که نخست به تبیین موضوع و مسئله، ضرورت، اهداف و مانند آن پرداخته می‌شود و هرم با قاعده ای بزرگ و مناسب ساخته می‌شود تا راس در نوک آن درجای خود بروز مناسبی پیدا کند. در حقیقت هدف در هرم، آن سطح بالاو راس هرم است و همه قاعده برای تثبیت آن راس است.

در سبک آمریکایی که از آن به هرم وارونه یاد می‌شود، راس و قاعده جابه جا می‌شود و به ظاهر شکل منطقی خود را از دست می‌دهد؛ زیرا به طور طبیعی می‌بایست قاعده ساخته و راس بر آن پایه گذاری شود، ولی از آن جایی که هدف گذاری بسیار مهم تر و اساسی می‌باشد، نخست هدف نهایی معرفی می‌شود و سپس اندک اندک قاعده ساخته و تبیین می‌شود.

مقالات و فیلم‌ها براساس هرم وارونه تدوین می‌شود. این سبک جاذبه هایی نیز دارد، زیرا شخص را در همان وهله اول مجذوب و میخکوب خود می‌کند. شاید بسیاری از کسانی که فیلم‌های هالیوودی را دیده اند، در همان پنج دقیقه اول چنان مجذوب می‌شوند که می‌خواهند در ادامه داستان فیلم را ببینند.

تفاوت‌های فکری و عملی

باید دو مقام فکر و عمل را از هم این گونه جدا کرد. در مقام فکر بویژه در حوزه روشنگری ها، می‌بایست هرم وارونه را بهترین شیوه ارایه تفکر قرار داد؛ زیرا بیان راس و هدف نهایی و غایی به شخص کمک می‌کند تا موقعیت خود را نسبت به هدف دریابد و برای آن برنامه ریزی منطقی داشته باشد.اما در مقام عمل می‌بایست از هرم طبیعی مبتنی بر ساخت قاعده برای رسیدن به راس استفاده کرد. به این معنا که آن دورنمایی که در هرم وارونه فکری به نمایش درآمده است، می‌بایست بر اساس هرم طبیعی در عمل به آن رسید و به راس دست یافت.

تفاوت‌های مکی و مدنی سوره‌ها

قرآن نیز از همین تفاوت‌ها استفاده کرده است. از آن جایی که هدف اصلی و راس هرم اسلام، معرفت الله است تا انسان با شناخت آن، مسیر متاله و خدایی شدن را به عنوان هدف آفرینش خویش بشناسد، آموزه‌های قرآنی در مکه مبتنی بر تبیین راس هرم بوده و لذا همه آموزه‌های آن در چارچوب معرفت شناسی و تبیین و روشنگری آفرینش هستی، انسان و مانند آن هدف اصلی سوره‌های قرآنی که در مکه نازل شده، تبیین راس هرم بوده و اصلابه حوزه قاعده سازی نپرداخته و یا کمتر پرداخته است.

در سوره‌های مدنی، بیش ترین توجه به قاعده سازی هرم است. از این رو شریعت در آن اصالت می‌یابد و فقه و حقوق بیش ترین مباحث آیات را تشکیل می‌دهد. البته از آن جایی که همه این هرم می‌بایست راس را مورد توجه قرار دهد، هر بخشی از شریعت که ارایه می‌شود ناظر به راس، اندازه گیری شده و راس به عنوان هدف در آن تبیین می‌شود تا کسی که سرگرم قاعده سازی است چشم انداز اصلی و راس را فراموش نکند و همه چیز قاعده را براساس آن سامان دهی و اندازه گیری نماید.

از این رو در همه آیاتی که مرتبط با شریعت است، فلسفه آن بیان می‌شود تا دانسته شود که این شریعت چه نسبتی با راس دارد و تا چه اندازه دست یابی به راس هرم را آسان می‌کند. 

آن چه در آیات مکی به عنوان اساس و اصول تبیین و فکر آن ارایه شده، در جامعه مدنی پی‌ریزی و ساخته می‌شود. بنابراین، در آیات مکی همواره بر معرفت تکیه می‌شود و فکرهای بلند تبیین و روشن می‌گردد تا هدف، جلوه خوب و کاملی بیابد و در آیات مدنی شریعت با همان توجه به راس هرم تبیین می‌شود و در مقام عمل پی ریزی می‌گردد.

تناسب فکر و عمل

در آموزه‌های قرآنی چون هرم خاصی به عنوان سبک زندگی ارایه می‌شود تا بشر براساس آن خود را متاله سازد، یک دستگاه کامل ارایه شده است.

در این دستگاه که از آن به دین یاد می‌شود، انسان به عنوان محور قرار می‌گیرد تا خدائی (متاله) شود و در مقام خلافت الهی قرار گیرد. برای رسیدن به این مقصد و مقصود آفرینش می‌بایست از مقام عبودیت به ربوبیت برسد و این عبودیت نیازمند انسان عاقل متفکری است که هدف را به طور کامل بداند و راه را بشناسد و از همه ابزارها بهره گیرد.

از آن جایی که دنیا دارای دو ظرفیت متضاد برای انسان است، لازم است تا حق از باطل باز شناخته شود. این حق نیز دارای مراتب و سطوح گوناگونی است که از حق به معنای خدا آغاز می‌شود و تا حقوق طبیعی و حقوق عقلایی و اخلاقی ادامه می‌یابد. آگاه سازی نسبت به حق، کاری است که معرفت شناسی انجام می‌دهد.

شناخت جنبه‌های ظاهری حق و باطل، در اشکالی چون ایمان و کفر، استکبار و استضعاف و مانند آن بروز و ظهور اجتماعی می‌یابد. آموزه‌های اسلامی به گونه‌ای است که هم فکر انسان را روشن می‌سازد و هم عمل آدمی را به گونه‌ای سامان می‌دهد که آن حق شناخته شود؛ چرا که اسلام براین باور است که ارتباط تنگاتنگی میان فکر و عمل است و تناسب دراین دو می‌تواند انسان را به هدف و راس هرم برساند.

از نظر اسلام، ذکرالهی موجب افزایش ثروت وتوانمندی آدمی است؛ چرا که ذکرالهی به معنای شناخت یابی وبه یاد آوردن اسمای الهی است که شخص می‌بایست خود را بدان متخلق کرده و مظهر آن شود. هراسمی از اسمای الهی موجب می‌شود تا انسان در زندگی جهت خویش را فراموش نکند.

این که خداوند نماز را ذکرالله می‌داند، از آن روست که اسمای الهی را به یاد آدمی می‌آورد و او را برای همانند شدن برمی انگیزاند. نماز به عنوان یکی از مصادیق ذکرالله موجب می‌شود تا انسان در مقام عمل ومعاملات و زندگی اجتماعی از فحشاء ومنکر باز داشته شود. شخصی که نماز می‌خواند به یاد می‌آورد که خداوند مالک، رب، محاسب ومعاقب است و این زندگی در مسیر هدفی چون آخرت و معاد در حرکت است. چنین شخصی در مقام عمل کار خویش را محاسبه می‌کند و از هرچیزی که خلاف عدالت و اخلاق و هنجارهای اجتماعی و عقلانی و عقلایی است پرهیز می‌کند. این گونه است که عبادت وی درزندگی اجتماعی و عمل خودنمایی می‌کند و او را از زشتی بازمی دارد و جلب رحمت الهی می‌شود و زندگی اش دراثر تقوای الهی بهبود می‌یابد.

لزوم توجه به هرم طبیعی و وارونه درمقام علم و عمل

درمقام علم برماست که ازهرم وارونه استفاده کنیم واگر می‌خواهیم بیاموزیم، به جای احکام و شریعت نخست به سراغ اصول دین ومعرفت برویم ومتمرکز در آیات مکی شویم واگر می‌خواهیم به کسی نیز چیزی بیاموزیم به جای شریعت می‌بایست به سراغ معرفت برویم.

جوانان ما وهمه مردم جهان اکنون تشنه معرفت اسلامی هستند و باید این آموزه ها، تبلیغ و آموزش داده شود. بنابراین آموزش هایی که بعضاً درحوزه‌های علمیه رایج است خلاف این سنت خداوندی و پیامبر(ص) است؛ زیرا سال‌ها وقت طلبه خارجی به احکام بله زیر ساخت فهم شریعت چون ادبیات عرب، اصول فقه و فقه استدلال گرفته می‌شود، درحالی که او و نیز مخاطب خارج از کشورش، تشنه معرفت‌های اسلامی هستند.

دانشجویان ایرانی و بلکه جامعه ایرانی نیز اکنون تشنه این معارف است و هنوز این معارف را نیاموخته وی را سرگرم احکام وشریعت می‌کنیم و این گونه است که نمی توانیم مانند بهشتی و یا مطهری باشیم. در مقام عمل وجامعه سازی باید پس ازتثبیت معارف و ایجاد انگیزه و ارایه چشم انداز بلند متاله شدن و خدایی گشتن فرد و جامعه، شریعت را با تمام زیرساخت‌های آن تبیین و ارایه کرد و چون پیامبر (ص) مدنی وار در مدینه به ساخت جامعه اسلامی همت گماشت.

به نظر می‌رسد که درجهان آموزش و نیز تبلیغ به بیراهه می‌رویم و آن چه اکنون بدان نیاز داریم هرم وارونه است که بر راس و معارف ومعرفت تاکید دارد؛ زیرا کسی که شناختی نسبت به هدف ندارد؛ هیچ انگیزه ای برای ساخت وعمل یعنی همان شریعت نخواهد داشت.

مقاله

نویسنده ابراهیم حسن زاده

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سوآپ Swap

سوآپ Swap

سوآپ در لغت به‌معنای معامله پایاپاى (ارز)، معاوضه، عوض کردن، مبادله کردن، بیرون کردن، جانشین کردن و اخراج کردن آمده و در اصطلاح، توافقی بین دو شرکت برای معاوضه جریان نقدی در آینده (با دو نوع پرداخت متفاوت از بدهی یا دارایی) است. قرارداد فوق تاریخ پرداخت و چگونگی محاسبه جریانات نقدی را که باید پرداخت شود مشخص می‌کند. معمولا محاسبه جریانات نقدی شامل ارزش‌های آتی یک یا چند متغیر بازار است. اولین قراردادهای سوآپ در اوایل دهه 1980 منعقد شدند. از آن زمان تاکنون بازار سوآپ رشد چشم‌گیری داشته است. در حال حاضر اکثر قراردادهای مشتقّات خارج از بورس به‌صورت سوآپ انجام می‌شود.
ابزار مشتقه Derivative Tool

ابزار مشتقه Derivative Tool

در برخی از قرارداها دارنده قرارداد، مجبور است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. به‌جهت اینکه قیمت این‌گونه قرارداها از قیمت آن دارایی مالی مشتق می‌شود. از این‌رو این قرارداها را اوراق مشتقه می‌نامند.
بیمه Insurance

بیمه Insurance

یمه در زبان فرانسه Assurance، در انگلیسی Insurance و در زبان هندی و اردو "بیما" نامیده می‌شود. بنا به‌اعتقاد برخی، واژه بیمه از کلمه هندی بیما گرفته شده و به‌اعتقاد برخی دیگر، ریشه در زبان فارسی دارد و اصل آن همان "بیم" است؛ زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است و به‌سبب همین ترس و به‌منظور حصول تامین، عقد بیمه وقوع می‌یابد
ریسک Risk

ریسک Risk

ریسک، نوعی عدم اطمینان به آینده است که قابلیت محاسبه را داشته باشد. اگر نتوان میزان عدم اطمینان به آینده را محاسبه کرد، ریسک نیست؛ بلکه فقط عدم اطمینان است؛ به‌همین جهت به‌دلیل محاسبه مقداری عدم اطمینان در قالب ریسک می‌توان آن‌را مدیریت و کنترل کرد. ریسک در زبان چینیان نیز با دو علامت تعریف می‌شود که اولی به‌معنی خطر و دومی به مفهوم فرصت است
مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی شامل طراحی، توسعه، استقرار ابزارها و فرایند مالی و همچنین طراحی مجدد راه‌حل‌های خلاقانه برای مسائل موجود در مالی است. به‌عبارت دیگر مهندسی مالی عبارت از به‌کارگیری ابزارهای مالی برای‌ ساختاربندی مجدد پرتفوی (سبد سهام) مالی و تبدیل‌ آن به پرتفویی با خصوصیات مطلوب‌تر است. عجین شدن زندگی انسان با مسائل و پیچیدگی بازار و نهادهای پولی و مالی، نیاز جدی و مبرمی به دانشی خاص برای رفع‌ این نیازها به‌وجود آورده است.

پر بازدیدترین ها

No image

اوراق مساقات

ریسک Risk

ریسک Risk

ریسک، نوعی عدم اطمینان به آینده است که قابلیت محاسبه را داشته باشد. اگر نتوان میزان عدم اطمینان به آینده را محاسبه کرد، ریسک نیست؛ بلکه فقط عدم اطمینان است؛ به‌همین جهت به‌دلیل محاسبه مقداری عدم اطمینان در قالب ریسک می‌توان آن‌را مدیریت و کنترل کرد. ریسک در زبان چینیان نیز با دو علامت تعریف می‌شود که اولی به‌معنی خطر و دومی به مفهوم فرصت است
بیمه Insurance

بیمه Insurance

یمه در زبان فرانسه Assurance، در انگلیسی Insurance و در زبان هندی و اردو "بیما" نامیده می‌شود. بنا به‌اعتقاد برخی، واژه بیمه از کلمه هندی بیما گرفته شده و به‌اعتقاد برخی دیگر، ریشه در زبان فارسی دارد و اصل آن همان "بیم" است؛ زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است و به‌سبب همین ترس و به‌منظور حصول تامین، عقد بیمه وقوع می‌یابد
بانک Bank

بانک Bank

یکی از مهمترین نهادهایی که در جامعه امروز وجود دارد بانک است. بانکها امروز به صورتی در زندگی روزمره افراد جامعه قرار گرفته‌اند که تصور زندگی بدون بانک محال به نظر می‌رسد.
No image

ریسک Risk

Powered by TayaCMS