دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فکر

No image
فکر

كلمات كليدي : فکر، مجهول، معلوم، مطلوب

نویسنده : مهدي افضلي

منطق‌دانان فکر را به "اجرای عملیات عقلی در معلومات موجود برای دستیابی به مطلوب" تعریف کرده‌اند. با توجه به این تعریف، مراحل مختلفی را برای اندیشیدن که نتیجه نهایی آن حصول شناخت برای انسان است، در نظر گرفته‌اند:

1. برخورد با مجهول (= مساله نظری/ مشکل عملی). انسان به دلیل آن که از یک سو در تعامل با دیگران است و از سوی دیگر ذهنش مدام جولان می‌کند، در اطراف خود با مسائل و مشکلات فراوان در عرصه اندیشه و عمل مواجه می‌شود.

2.پس از برخورد با مجهول برای شناسایی نوع مشکل گام بر می‌دارد، انسان گاه با مجهولی بر می‌خورد، ولی نمی‌داند که این مجهول از کدام نوع است تا برای حل آن سراغ معلومات متناسب برود؛ لذا در گام دوم باید سراغ شناخت نوع مشکل برود.

3. گام سوم حرکت عقل از مشکل به سمت معلومات موجود شده در ذهن است؛

4. در گام چهارم حرکت دوم عقل میان معلومات و جستجو در معلومات و یافتن معلومات مناسب، برای تنظیم مقدمات متناسب با مشکل و مناسب برای حل آن آغاز می‌شود.

5. در گام پنجم حرکت سوم و نهایی عقل از معلومات تنظیم شده به حل مطلوب و دستیابی به شناخت برداشته می‌شود.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.
مجالست با بدان در فضای مجازی

مجالست با بدان در فضای مجازی

فضاي مجازي هرچند که به نظر مي رسد که مجاز باشد و حقيقت نيست، ولي اگر دقت شود معلوم مي شود که حقيقت است نه مجاز؛ زيرا فضايي که امروز از آن به مجازي ياد مي شود، جلوه اي از دنياي حقيقي و واقعي است.
نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

حجت‌الاسلام ناصر رفیعی نکات و مصادیق برجسته‌ای از بُعد ولایتمداری و جایگاه علمی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)بیان کرده است که در ذیل می‌آید.
نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت ميان دو واژه «آزادي» و «عدالت» و شيوه اعمال توازن بين اين دو مفهوم همواره از بحث‌هاي مناقشه برانگيز در ميان انديشمندان سياسي طول تاريخ بوده است.
قرآن و جریان نفوذ

قرآن و جریان نفوذ

نفوذ به معنای رخنه است.

پر بازدیدترین ها

No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : لحظات وداع امام حسین(ع) با اهل بیت خود

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع لحظات وداع امام حسین(ع) با اهل بیت خود
No image

نعمت هاي معنوي

No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : روضه خوانی حضرت زینب(س)

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع روضه خوانی حضرت زینب(س)
No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا
Powered by TayaCMS