دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جایگاه اخلاق در مجاهدت اقتصادی‌

No image
جایگاه اخلاق در مجاهدت اقتصادی‌

اخلاق، اقتصاد، دين، ارتزاق، حلال

یعقوب نعمتی وروجنی‏

بی ترید‌ ‌یکی از زوایای جهاد اقتصادی توجه نظری و عملی به مسئله «اخلاق سالم اقتصادی» می‌باشد. آن گونه که می‌دانیم از دیر باز در جامعه ایرانی، اصناف و کسبه دارای احترام و جایگاه ویژه ای بوده و مورد اعتماد تام افراد بودند. تا بدان جا که بعضاً افراد بسیاری از مشکلات خویش و اسرار زندگانی خود را با کسبه محل خویش در میان گذاشته و به دنبال کسب راهنمایی و گره گشایی از مشکلات خویش بر می‌آمدند. به یقین چنین تعامل دوطرفه و اعتبار و احترام اصناف ناشی از التزام به آموزه‌های اخلاقی و دینی بوده است.

دین اسلام علاوه بر اینکه به ارتزاق حلال و مالکیت خصوصی تاکید و توصیه می‌کند. امرار معاش سالم را همردیف عبادت خداوند تلقی نموده و انسان‌ها را به رعایت حقوق متقابل خویش در راستای کسب و کار و معاملات ترغیب و تشویق می‌نماید. پیامبر اکرم(ص) دست کارگری را که از شدت کار آماس کرده بود بلند کرده و فرمودند این دستی است که هیچ گاه آتش جهنم آن را نمی‌سوزاند. پر واضح است التزام به مبانی اخلاقی در عرصه اقتصاد به صورتی زنجیروار، دیگر مشاغل و صنوف را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. به عنوان نمونه فردی که در زمینه تولیدات پوشاک فعالیت می‌کند، اگر با اقتصاد سالم با کسی که در زمینه فروش میوه فعالیت می‌کند روبه رو گردد، ناخودآگاه در فعالیت‌های شغلی خویش نیز، خود را به رعایت اصول اخلاقی مقید و ملتزم خواهد نمود.

التزام به رعایت هرچه دقیق تر مبانی اخلاقی در بطن فعالیت‌های اقتصادی و شغلی علاوه بر آثار اخروی آن در زمینه اقتصاد کلان نیز تبعات در خور تاملی نیز خواهد داشت. با آنکه این مسئله به دلیل تاکید‌های مذهبی تا حد زیادی مورد توجه اصناف جامعه قرار می‌گیرد ولی با این حال امروزه بیش از پیش نیازمند یک بازنگری اساسی در زمینه به کارگیری اخلاق و انصاف در فعالیت‌های اقتصادی می‌باشیم. در این زمینه ایجاد بسترهای فرهنگی لازمه از سوی نهاد‌های مسئول و بویژه از سوی رسانه‌های جمعی توصیه و تاکید می‌گردد. علاوه بر رسانه‌ها، رسالت ترویج اخلاق اقتصادی سالم بر عهده اتحادیه اصناف می‌باشد.

از آنجا که با کاربست عملی قانون هدفمند سازی یارانه‌ها در کشور قیمت کالاها و خدمات تا حدّ بسیاری شفاف سازی و مشخص گردیده است. و هر صنفی دارای تعرفه و نرخ ویژه خود می‌باشد، اتحادیه هر صنفی با ترویج آموزش‌های اخلاقی و نیز بازرسی و نظارت دقیق بر نحوه عملکرد صنوف خود می‌تواند در زمینه رعایت اخلاق اقتصادی و اسلامی تا حد گسترده‌ای تاثیر گذار باشد. از این روست که همه صنوف ملزم می‌باشند که برچسب قیمت را بر روی کالاهای خویش نصب نموده و به ارائه فاکتور فروش به خریداران خویش مبادرت ورزند. این امر اگرچه در بادی امر شاید به صورت مسئله ای کم اهمیت جلوه کند، ولی دارای تبعات مفید برای یک معامله سالم و به دور از ابهام می‌باشد.

با این توضیح که نامشخص بودن قیمت علاوه بر اینکه می‌تواند خریدار ناآگاه را مغبون قرار دهد به دلیل رواج قیمت‌های مختلف به تبعیض اقتصادی نیز منجر می‌گردد. متاسفانه امروزه بد قولی، کم کاری، گرانفروشی، کم فروشی و امتزاج جنس مرغوب با جنس نامطلوب از آسیب‌ها و آفت هایی است که می‌تواند اقتصاد سالم و معاملات سالم را تحت الشعاع خود قرار دهد. که با کنترل و آموزش اصناف می‌توان به کمرنگ نمودن این آسیب مذموم اقتصادی مساعدت نمود. در این زمینه تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی و نیز آموزش دوره‌های کارآفرینی نیز بایستی دارای آموزش‌های اخلاقی لازم بوده و رعایت حقوق و مشتری مداری و به کارگیری عدل و انصاف در فعالیت‌های اقتصادی را ترویج نماید.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS