31 شهریور 1397, 0:0
پرسش: براساس آموزههای اسلامی یکی از مهمترین دلایل خلقت انسان امتحان او در تقلبات و تحولات حیات فردی و اجتماعی اوست تا بهترین انسانها در این بوته آزمایش مشخص شوند سوال اصلی این است که راهکارهای موفقیت و نجات در این امتحانات و ابتلائات چیست؟
پاسخ: صاحب نظران و اندیشمندان علم کلام با الهام از آموزههای وحیانی، یکی از مهم ترین دلایل خلقت انسان را امتحان و آزمایش او در این جهان دانستهاند تا در پرتو آن بهترین انسانها از حیث افکار و اعمال الهی و انسانی مشخص شوند، و در این راستا بهترین عبودیتها را به ارمغان بیاورند. قرآن کریم در این رابطه میفرماید:
«ما خلقت الجن والانس الالیعبدون»
ما جن و انس را خلق نکردیم مگر اینکه عبودیت ما را انجام دهند (الذاریات- 56)
همچنین در سوره (الملک آیه 2) میفرماید:
«الذی خلق الموت و الحیوه لیبلوکم ایکم احسن عملا»
او کسی است که مرگ و زندگی را آفرید تا بیازماید کدامیک از شما بهترین رفتار را دارید. بنابراین مقدمه که همه انسانها در یک امتحان گسترده و همگانی الهی شرکت دارند، چند نمونه از راهکارهای موفقیت و نجات در این آزمایشها را به نحو اجمال ذیلا مطرح میکنیم:
رمز پیروزی در این راه، صبر و پایداری است که بشارت و شادکامی تنها به صابران و راست قامتان داده شده است.
توجه به گذرا بودن حوادث جهان و سختیها و مشکلات دنیا که گذری بیش نیست و همه ما از گذرگاهی چند روزه عبور میکنیم، پس باید به خود بگوییم «ما از آن خدا هستیم و به سوی خدا باز میگردیم» این جمله که به کلمه استرجاع معروف است، عصاره ای از بهترین درسهای توحید و انقطاع الی الله و تکیه بر ذات پاک او در همه چیز و در هر زمان است.
استمداد از نیروی ایمان و الطاف و امداد الهی در بروز حوادث دشوار انسان را از پای درمی آورد، زیرا هر انسان معمولی در مشکلات گرفتار اضطراب و ترس و سردرگمی میشود، اما دوستان خدا چون برنامه و هدف روشنی دارند، آرام به راه خود ادامه میدهند.
توجه به تاریخ گذشتگان و بررسی و ارزیابی موقعیت آنان در برابر آزمایشهای خداوند، جهت آماده سازی روحی و روانی در برابر امتحانات پروردگار موثر است. چرا که گاهی انسان در تنهایی احساس ناامیدی و شکست میکند و از نیروی مقاومت او کم میشود، پس دقت در حقیقت گذشته. اقوام و ملتها، سبب عبرت و افزایش نیروی پایداری میگردد. به همین دلیل خداوند در قرآن بارها برای دلداری به پیامبر اکرم(ص) و تقویت روحیه ایشان و مومنان، به گذشته دردناک پیامبران اشاره میکند که اگر تو را مسخره کنند نگران مباش، پیامبران پیشین نیز گرفتار اهانت جاهلان بودند. اما با نیروی استقامت بر آنها پیروز شدند.
توجه به این حقیقت که همه آزمایشها و بلاها در پیشگاه خداوند مهربان رخ میدهد و او از همه چیز آگاه است. مثل کسانی که در میدان مسابقهاند تا گروهی تماشاگر و تشویق کننده در اطراف میدان که آنها را تحت نظر داشته و حمایت میکنند، به کار شوق و عشق بیشتری نشان میدهند. جایی که چند نفر انسان چنین اثری در روح انسان دارند، پس آن حقیقتی که ما را میبیند و کوششهای ما را در صحنههای آزمایش میسنجد، چه عشق و شوری درکار میآفریند. سالار شهیدان امام حسین(ع) فرزند عزیز کوچک او علی اصغر(ع) با فجیع ترین حالت شربت شهادت نوشید، اما آن حضرت فرمود: همین که این امور در برابر دیدگان خداوند انجام میگیرد تحمل آن بر من آسان است.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان