دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ حقوقی

No image
پرسش و پاسخ حقوقی

پرسش و پاسخ حقوقي

رسیدگی به دعاوی خانوادگی در دادگاه بخش

پرسش: در آن دسته از حوزه‌های قضایی که دادگاه خانواده - موضوع ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه‌ها به دعاوی خانوادگی- در آنها تشکیل شده است، آیا دادرسان علی‌البدل دادگاه عمومی بدون داشتن ابلاغ خاص از سوی رئیس قوه قضائیه مجاز به رسیدگی به دعاوی خانوادگی موضوع ماده واحده مذکور هستند؟

پاسخ: با توجه به مفاد ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه‌ها به دعاوی خانوادگی و تبصره 2 این ماده واحده، رسیدگی به دعاوی خانوادگی در دادگاه‌های عمومی مستقر در بخش‌ها که دادگاه عمومی مستقل نامیده می‌شوند، نیاز به ابلاغ خاص ندارد و رئیس دادگاه عمومی یا دادرس آن در صورتی که شرایط مقرر در تبصره یک را داشته باشند، مجاز به رسیدگی به دعاوی خانوادگی خواهند بود.

مشخص نبودن میزان خواسته

پرسش: چنانچه میزان خواسته دعوایی معین نباشد و پیش از وصول نظریه کارشناس در مورد تعیین میزان خواسته، دعوا منتهی به صدور قرار رد یا ابطال دادخواست شود، آیا آرای مذکور قابل تجدیدنظر خواهند بود؟

پاسخ: در صورتی که قبل از مشخص شدن میزان واقعی خواسته توسط کارشناس، پرونده منتهی به صدور قرار رد دعوا شود، میزان خواسته از نظر قابلیت تجدیدنظر‌خواهی همان مبلغ 2 هزار ریال خواهد بود. در غیر این صورت، میزان خواسته همان است که کارشناس تعیین کرده است.

اعاده دادرسی

پرسش: مرجع اعاده دادرسی از احکامی که در دادگاه تجدیدنظر استان قطعیت یافته‌اند، کدام دادگاه است؟

پاسخ: در امور حقوقی مطابق ماده 433 قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع اعاده دادرسی همان دادگاه صادر کننده حکم قطعی است و در امورکیفری برابر ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره 5 ماده 18 قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب که مؤخرالتصویب است، پس از تجویز شعبه تشخیص دیوان عالی کشور، رسیدگی به دادگاه هم عرض صادرکننده حکم قطعی اعاده خواهد شد.

رد دادرس

پرسش: در صورتی که حکمی به لحاظ شمول بند (هـ) ماده 46 قانون آیین دادرسی کیفری (موارد رد دادرس) توسط قاضی محکمه تجدیدنظر نقض شود و در جریان احیای دادسراها همان قاضی به سمت دادستان منصوب شود، آیا وی نسبت به پرونده‌هایی که مربوط به شاکی است، باید قرار امتناع از رسیدگی صادر کند؟

پاسخ: ‌با توجه به مطرح بودن دعوای جزایی بین شاکی و دادستان به استناد بند (هـ) ماده 46 قانون آیین دادرسی کیفری، دادستان باید در مورد شکایت شاکی چنانچه از موارد صریح مندرج در ماده یاد شده باشد، قرار امتناع از رسیدگی صادر کند.

نشر اکاذیب

پرسش: مدیر مسئول روزنامه‌ای اقدام به نشر اکاذیب در روزنامه‌اش کرده است. آیا عنوان این بزه با مواد 697 و 698 قانون مجازات اسلامی منطبق است یا با توجه به ماده 30 قانون مطبوعات مصوب سال 1364 با ماده 35 همین قانون مطابقت دارد؟

پاسخ: برابر ماده 23 قانون مطبوعات و نیز تبصره 4 این ماده، چنانچه مدیر مسئول روزنامه‌ای مرتکب نشر اکاذیب شود، ذی‌نفع می‌تواند علاوه بر الزام وی به انجام وظایف مقرر شده در آن ماده، به مراجع قضایی نیز برای تعقیب قضیه مراجعه کند. پس از طرح پرونده در دادگاه کیفری استان، چنانچه در رسیدگی به موضوع با حضور هیات منصفه، بزهکاری وی احراز شود، حسب مورد وفق مواد قانون مجازات اسلامی‌ شخص مذکور مجازات خواهد شد.

مطالبه نفقه توسط اطفال غیررشید

پرسش: اطفال بالغ غیررشید چگونه می‌توانند مطالبه نفقه کنند؟

پاسخ: اطفال بالغ غیررشید براساس ماده 72 قانون آیین دادرسی کیفری از طریق دادسرا مطالبه نفقه می‌کنند. در این مورد برابر ماده مذکور باید برای غیررشید قیم اتفاقی تعیین شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS