دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آثار سوء التذاذات نفسانی سالك

No image
آثار سوء التذاذات نفسانی سالك

(بدان اي سالک راه خدا!) صرف مجذوب دنيا شدن (در اثر التذاذات نفساني بيش از حد کفاف) جرم نيست، اما اين دلربايي، سبب تبديل نگرش انسان خواهد شد و نگاه الهي انسان را تغيير مي دهد. بدين معني که اگر بيش از آنچه که مورد احتياج او است، دنيا و لذائذ دنيويه را طلب کند و به دنبال جمع کردن بيش از آن چيزي باشد که در دنيا بتواند با آن براي آخرتش کار کند و از آنها لذت ببرد، کم کم دلش مجذوب دنيا شده و دنيا برايش هدف مي شود. وسيله تبديل به هدف مي گردد و اين خطرناک است.

    اثر سوء ديگر اين است که زياده طلبي فطري انسان منحرف مي شود. چرا که انسان، از نظر فطرت اوليه اش «زياده طلب» است، و هيچ گاه سير نمي شود. اين امر فطري هم خصلت بسيار خوبي است و نسبت به توسعه هستي و کمالات انسان نقش اساسي دارد. اما اگر انسان بيش از حد کفاف خود، به سراغ ابزار و التذاذات دنيوي برود، در واقع زياده طلبي فطري خود را در يک کانال انحرافي کشانده و از مسير اصلي خود خارج ساخته است و به سمت سقوط سير مي کند. حال آنکه زياده طلبي براي صعود است نه سقوط. با اين کار انسان زمينه صعود خود را تبديل به سقوط خواهد کرد و از بالا به پايين سرازير خواهد شد.(1)

   برگرفته از: 1- رسائل بندگی، آيت الله شيخ مجتبی تهرانی،ص155

              روزنامه كيهان، شماره 21037 به تاريخ 30/1/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

نویسنده آيت الله شيخ مجتبی تهرانی،
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

انسان به طور طبیعی گرایش به کمال و امور کمالی دارد و لذا عشق به زیبایی‌ها و بیزاری از کاستی‌ها و زشتی‌ها در وجود انسان نهادینه شده است.
علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی چگونه علم آموزی موجبات از بین رفتن فقر و تنگدستی را فراهم آورده و مستوجب تضمین رزق و روزی انسان می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال پاسخ دهید.
بخل و آثار زیانبار آن

بخل و آثار زیانبار آن

برخی از رفتارهای اجتماعی بیانگر بینش و نگرش افراد است.
انسان از خاک تا افلاک

انسان از خاک تا افلاک

انسان موجودی مرکب است ولی آنچه هویت انسانی را معنا می‌بخشد، بخش معنوی و روحانی اوست که جایگاه خلافت الهی را به همین سبب کسب کرده است؛ زیرا خداوند پس از آنکه در کالبد خاکی انسان روح خویش را دمید و همه صفات خویش را در انسان با تعلیم اسمایی به ودیعت گذاشت، آنگاه بود که فرمان سجده را صادر کرد و از همه ما سوی الله خواست تا بر انسان سجده کنند.
بی احترامی به بهانه رفاقت!

بی احترامی به بهانه رفاقت!

با توجه به اینکه انسان موجودی اجتماعی است و برای ارائه حیات خویش نیاز به ارتباطات در جامعه دارد.

پر بازدیدترین ها

No image

اشعار ناقوسیه

حضرت موسی و شب قدر

حضرت موسی و شب قدر

خداوندا! مى‌خواهم به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسى است که شب قدر بیدار شود.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS