دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حرص

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: حریص مباش در تحصیل چیزى که اگر ترک او کنى و در پى او نروى، بى زحمت به تو رسد و نزد کردگار هم عزیز باشى.
حرص
حرص

قال الصّادق علیه السّلام: لا تحرص على شی‌ء لو ترکته وصل إلیک، و کنت عند الله مستریحا محمودا بترکه، و مذموما باستعجالک فی طلبه، و ترک التّوکّل علیه و الرّضا بالقسم.

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: حریص مباش در تحصیل چیزى که اگر ترک او کنى و در پى او نروى، بى زحمت به تو رسد و نزد کردگار هم عزیز باشى.

و اگر طلب او کنى و تعجیل نمائى در طلب او، نزد خداى مذموم باشى و در سه چیز مخالفت او کرده باشى. یکى- ترک کردن توکّل، دوم- تعجیل کردن در طلب چیزى که مأمورى به ترک او، سوم- ترک رضا، که به قسمت او راضى نشده‌اى و قسمت او را ردّ کرده‌اى.

فانّ الدّنیا خلقها الله تعالى بمنزلة ظلّک، ان طلبته أتعبک و لا تلحقه ابدا، و ان ترکته یتبعک و أنت مستریح.

مى‌فرماید که: خداوند عالم، آفریده است دنیا را به مثابه سایه، چنانکه طلب کردن سایه و در پى او رفتن، جز تعب و زحمت حاصل ندارد و به او نمى‌توان رسید، و سکون و در پى او نرفتن، مستلزم رسیدن به او است. دنیا نیز چنین است، طلب کردن او موجب محرومى است از وى و طلب نکردن، مورث رسیدن.چنانکه به تجربه معلوم است.

قال النّبیّ صلّى الله علیه و آله: الحریص محروم، و هو مع حرمانه مذموم فی اىّ شی‌ء کان، و کیف لا یکون محروما و قد فرّ من وثاق الله تعالى، و خالف قول الله تعالى حیث یقول: حضرت پیغمبر صلّى الله علیه و آله فرموده است که: هر که حرص به دنیا دارد و زیاد تلاش از براى تحصیل او مى‌کند، البتّه از او محروم است و با وجود محرومى از او، مذموم‌است نزد خالق و مخلوق در هر کارى که مى‌کند. و چگونه محروم نباشد؟! کسى که گریخته باشد از عهد و پیمان الهى و مخالفت او کرده باشد و گفته او را ردّ کرده، چه او سبحانه، در قرآن عزیز فرموده است که:

الله الَّذِی خَلَقَکُمْ ثُمَّ رَزَقَکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یُحْیِیکُمْ [1].

یعنى: خداوند شما، آن چنان خداوندى است که از کتم عدم، به وجود آورده است شما را و تا شما را در قید حیات مى‌دارد، روزى مقرّر به شما مى‌رساند و بعد از مردن، بار دیگر زنده مى‌کند شما را در قبر.

و الحریص بین سبع افات صعبة.

مى‌فرماید که: حریص گرفتار هفت آفت است و هر کدام از این آفت‌ها، در نهایت صعوبت و دشوارى است.

فکر یضرّ بدینه و لا ینفعه.

یکى- فکر جمع دنیا و تحصیل دنیا. و این آفتى است که ضرر به آخرت دارد و نفع به دنیا ندارد، چه، بر زائد آن چه قسمت شده، انتفاع نیست و غیر زحمت و ریاضت، فایده‌اى بر او مترتّب نمى‌شود.

و همّ لا یتمّ له اقصاه.

دوم- همّ و غمّ از براى دنیا و تحصیل دنیا است و به هیچ مرتبه از او راضى نشدن و در پى زیادتى بودن.

و تعب لا یستریح منه الاّ عند الموت.

سوم- تعب و زحمت از براى دنیا کشیدن، تعب و زحمتى که انقطاع ندارد، مگر در وقت موت.

و خوف لا یورثه الاّ الوقوع فیه.

چهارم- ترس تلف شدن مال است که چه شود و به که دهد و از که ستاند که‌تلف نشود و در سرمایه قصورى راه نیابد. و حاصل هر خوفى نیست، مگر افتادن به خوف دیگر. مثل طلبى که از کسى دارد تا وصول نشده است خوف دارد که آن کس شاید بمیرد و مالش بسوزد، و بعد از وصول خوف آن دارد که مبادا به چنگ سارقى افتد، یا آفتى به او رسد. غرض: مال دار، مانند مار دار، هرگز از خوف و ترس فارغ نیست و از تشویش آن خالى نیست.

و حزن قد کدّر علیه عیشه بلا فائدة.

پنجم- از آفات حرص، حزن است که صاحب حرص، اکثر اوقات محزون و مکدّر است و از کدورت خالى نیست.

و حساب لا مخلص له معه من عذاب.

ششم- آن که هرگز از حساب مال، یا حساب ماه و سال، فارغ نیست و چنانکه دیگران در حساب عمر هستند و مشغول طاعت، او در حساب مال است و گرفتار زحمت، که چند شده و به کجا رسیده، یا حساب ماه که کى منقضى شود که تا تنخواه و طلبها وصول شود. و نتیجه این حساب، نیست مگر عذاب و زحمت آخرت، چنانکه حاصل اوّل، نیست مگر رحمت و مغفرت.

و عقاب لا مفرّ له منه و لا حیلة.

یکى دیگر از مفاسد حرص، عذاب الهى است و گریزى نیست حریص را از آن، چرا که حرص، کم مى‌شود که نکشاند صاحب خود را به ارتکاب محرّمات، و ارتکاب محرّمات، مستلزم عذاب است و عقاب.

و المتوکّل على الله یمسی و یصبح فی کنفه، و هو منه فی عافیة، و قد عجّل الله له کفایته، و هی له من الدّرجات ما الله به علیم.

و هر که از اهل توکّل است و کار خود را به حضرت خداوند گذاشته است، صبح و شام بر او مى‌گذرد در حالتى که در حفظ و حمایت الهى است و در ظلّ‌عافیت او است. و حضرت او «عزّ شأنه»، ضروریّات او را بى زحمت و تعب، به او مى‌رساند و از درجات بهشت آن قدر که علم هیچ کس به او نرسد و در خاطر کسى خطور نکند از کمیّت و کیفیّت، به او کرامت مى‌فرماید.

و الحرص ماء جرى فی منافذ غضب الله تعالى.

مى‌فرماید که: حرص آبى است که جریان و سیلان او، از منفذهاى غضب الهى است. چنانکه قناعت و توکّل، آبى است که سیلان و جریان او در منافذ رحمت الهى است. چون طریق تحصیل روزى از روى حرص، مذموم است و مغضوب الهى است، فرمود که: سیلانش از منافذ غضب الهى است، چون طریق تحصیل معاش و روزى، از روى قناعت ممدوح است، بلکه عبادت است و مرغوب الهى است، فرمود که: جریانش از منافذ رحمت الهى است. حاصل آن که: حسن و قبح مسبّب، تابع حسن و قبح سبب است، اگر سبب، حسن است و ممدوح است، مسبّب نیز حسن است و اگر قبیح است، قبیح است.

و ما لم یحرم العبد الیقین لا یکون حریصا.

یعنى: ما دام که بنده محروم نمى‌شود از صفت یقین، موصوف به صفت حرص نمى‌شود. یعنى: تا شایبه یقین با کسى هست و إذعان و اعتقاد به خدا و گفته او دارد، حریص نمى‌شود و به این صفت خسیس مهلک دین و دنیا موصوف نمى‌گردد.

و الیقین ارض الإسلام و سماء الایمان.

مى‌فرماید که: یقین، زمین اسلام و آسمان ایمان است. یعنى: اسلام کامل و ایمان کامل، محتاج هستند به یقین و تا یقین با ایشان نباشد نه اسلام، اسلام کامل است و نه ایمان، ایمان کامل. چون مرتبه زمین نسبت به آسمان، پست است، چنانکه رتبه اسلام نسبت به ایمان، پست است. از جهت رعایت تناسب، یقین را ارض اسلام گفت و آسمان ایمان. و ممکن است که وجه اختصاص این باشد که‌چون مرتبه یقین که مرتبه مشاهده است، خواه مشاهده حسّى و خواه عقلى، در مرتبه اسلام که مرتبه تقلید محض است، پست و ضعیف است و در مرتبه ایمان که مرتبه برهان است، چندان قوّت ندارد. و لهذا یقین را با اسلام، ارض گفت و با ایمان آسمان.[2]

    منبع : شرح(ترجمه) مصباح الشریعة، عبد الرزاق گیلانى، انتشارات پیام حق، تهران، 1377 هجرى شمسى‌
    پی نوشت:
  • [1] - روم- 40
  • [2] - ترجمه مصباح الشریعة، ص210 الی 214

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS