دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انفاق، عامل ثبات روانی

No image
انفاق، عامل ثبات روانی

انفاق کارکردهاي چندي دارد که يکي از مهم ترين آنها ثبات رواني انفاق کننده است. با نگاهي به آيات قرآن که به موضوع انفاق پرداخته مي توان کارکردهايي چون امنيت اجتماعي (انفال، آيه 60)، رفع مشکلات اقتصادي (نور، آيه 22)، آساني کار دنيوي و اخروي (ليل، آيات 5 و 7)، آمرزش گناهان (بقره، آيات 267 و 268)، برکت (بقره، آيه 245) و چندين کارکرد و اثر ديگر براي آن بيان کرد.

اما يکي از مهم ترين کارکردهاي انفاق در دنيا به حوزه آرامش رواني و ثبات شخصيتي ارتباط پيدا مي کند. خداوند در آيه 265 سوره بقره، انفاق را عاملي معرفي مي کند که انسان را از خوف از آينده و حزن نسبت به گذشته رها مي سازد و به آرامش مي رساند. البته اين حالت مي تواند براي شخص در دنيا و آخرت پديد آيد.

در اين آيه آمده است: مثل کساني که اموال خودشان را براي رضايت هاي الهي و تثبيت نفوس و روان هاي خويش انفاق مي کنند همانند بوستاني پردرخت بر بلندي و فراز پشته‌اي قرار دارد كه اگر رگباري بر آن برسد، دوچندان محصول برآورد و اگر رگباري هم بر آن نرسد، بارانِ ريزي و سبکي براي آن بس است‌، و خداوند به آنچه انجام مي‌دهيد بيناست.

از آيه فوق به دست مي آيد که دو کارکرد رضايتمندي خداوند و آرامش و ثبات رواني از مهم‌ترين کارکردهاي انفاق است. اين بدان معناست که انسان با انفاق کردن، موقعيت خويش را از نظر شخصيت رواني تثبيت مي کند به طوري که ديگر چيزي او را به اضطراب و لرزه در نمي آورد. پس در رخدادهاي زندگي و مصيبت ها و تلخ کامي ها هرگز ثبات شخصيتي و آرامش رواني خود را از دست نخواهد داد و همواره ثابت قدم خواهد بود و هيچ رخداد و تندبادي او را تکان نمي دهد و از جا بر نمي کند.گويي شخص انفاق کننده همانند درختي است که در يک جا ايستاده و نيازمند آبي است. او با انفاق کردن، آبي را به سوي خود مي کشد تا به زير آن بيايد و موجب تقويت و قدرت و استواري و تنومندي خود درخت شود. اين انسان در اينجا به درخت و بوستان تشبيه شده که در بلندي است و دسترسي به آب ندارد، اما وقتي انفاق مي کند، آب را به سوي خود جلب کرده و از آن بهره مند مي شود. پس خير اين انفاق اولاو بالذات به خود او باز مي گردد که انفاق کرده و سبب بهره مندي از آب و ثبات خود شده است. بنابراين براي رسيدن به امنيت و آرامش و ثبات و تثبيت شخصيت و آرامش رواني خودتان انفاق کنيد.

نکته ديگر آنکه بوستاني که در بلندي قرار دارد، هواي پاك و بسيار لطيفي دارد و از خطر سيلاب ها و گنداب ها در امان‌ بوده و ميوه آنها خوشگوارتر است.

               روزنامه كيهان، شماره 21071 به تاريخ 10/3/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS