دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فتوحات اسکندر و یونانی مآبی

No image
فتوحات اسکندر و یونانی مآبی

فتوحات اسكندر و يوناني مآبي

صدف كریمی

دوره‌ای از تاریخ که در آن فرهنگ و تمدن یونانی بر عرصه بزرگی از جهان مسلط بود را دوره هلنیسم یا یونانی مآبی می‌خوانند. در تاریخ آمده است که اسکندر مقدونی یا همان اسکندر کبیر آغاز گر و مقدمه این عصر است. او در سال 356 پیش از میلاد به دنیا آمد و از همان کودکی بسیار باهوش و استعداد به نظر می‌رسید. در اساطیر جد پدری او را هرکول و از سمت مادر او را به آشیل منسوب می‌کنند. ملاهادی سبزواری فیلسوف مسلمان قرن سیزدهم او را همان ذوالقرنین قدیس می‌خواند. وی از شاگردان مستقیم ارسطو فیلسوف پرآوازه یونان باستان بوده است. پدر اسکندر علاوه بر تمهیدات بسیار زیادی که برای تربیت صحیح اسکندر دیده بود، ارسطو را به صورت معلم خصوصی برای اسکندر اجیر کرده بود. وی دوره ای از کودکی خود را تحت تعلیم ارسطو قرار گرفت و شاید به همین خاطر باشد که بعد‌ها تصمیماتی گرفت که تاریخ جهان را جهت دهی کرد.

اسکندر به همراه پدر در مهمترین فتح او شرکت کرد. آنها پس از جنگی سخت و طولانی یونان که دولت شهری متمدن و فرهیخته بود را تصاحب کردند اما پس از فتح یونان و به فاصله اندکی فیلیپ دوم مورد سوء قصد قرار گرفت و کشته شد. پس از مرگ زودهنگام پدر، اسکندر تخت پادشاهی او را صاحب شد و فتوحات گسترده او از شرق تا غرب آغاز شد. لازم به ذکر است که تصاحب قسمت عظیمی از آسیای میانه و اروپا به قدری سخت به نظر می‌رسد که حتی تا حد یک افسانه پیش می‌رود. باید توجه داشت که در آن زمان حرکت از سرزمینی به سرزمین دیگر با اسب و دیگر حیوانات اهلی بود و سفر از این سوی اروپا به آن سوی آسیا ماه‌ها به طول می‌انجامید، حال آنکه اسکندر نه تنها نیرو‌های خود را به این مناطق اعزام کرد بلکه آنها را تصاحب نیز کرد. جنگ‌های اسکندر ده‌ها سال به طول انجامید و سوریه، مصر، میان رودان، ایران و باختر جزء فتوحات او به حساب می‌آید. آسیای میانه که واسط بین شرق و غرب بود و فتح آن به منزله دسترسی غربیان به شرق و بر عکس بود از جمله فتوحات بسیار مهم او است.

اما همان طور که اشاره شد اسکندر به شدت تحت تاثیر ارسطو و فرهنگ و تمدن یونان بود. به همین خاطر در لشکر کشی‌های خود به سرزمین‌های مختلف علی رغم ویرانی‌های جنگ فواید علمی و فرهنگی نیز به بار داشت. او پس از فتح هر سرزمین حاکم یا سرپرستی از بزرگان و اندیشمندان یونان را در آنجا منصوب می‌کرد تا با ترویج علم و فرهنگ، آن سرزمین را نیز در زمره امپراتوری روم بگنجاند. به همین منوال زبان رسمی اکثر بلاد روم به یونانی تغییر یافت. شاید بتوان گفت یکی از دلایل از بین رفتن زبان لاتین که در آن سال‌ها بسیار رونق داشت، به خاطر نفوذ زبان یونانی است. همچنین فرهنگ و علم یونان که حاصل دست اندیشمندان حوزه آتن و ملیتوس بود در قلمرو روم سکنی گزید. در این مقاله به هیچ وجه قصد تحسین و تبریک به جنگ آوری و خون خواری نیست ولیکن نباید از ثمرات جنگ‌های اسکندر نیز چشم پوشی کرد. به برکت بزرگان یونانی مناطق مختلف مستعمرات روم که حتی بعضی از آنها در سطح بسیار پایینی از تمدن بسر می‌بردند، دارای فضیلت و علم شدند. همین طور کشورهایی مانند ایران خود صاحب تمدن و شوکت بودند با آثار حوزه آتن آشنا شده و تحت تاثیر قرار گرفتند.

بعضی از بزرگان یونانی که در مناطق مختلف روم مزد بگیران اسکندر کبیر بودند، با دختران آنها ازدواج کردند و در این مستعمرات نسل خود را گسترش دادند. شاید بتوان گفت سزا است که این دوره را عصر یونانی مآبی بخوانیم. چرا که فرهنگ و تمدن پیشرفته یونان در قسمت بزرگی از جهان پراکنده شد و مورد استقبال شرقیان و غربیان قرار گرفت.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS