دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقوا، محور ارزشها

آنچه ذیلابیان می‌شود گزیده‌ای از مواعظ جامع و وصایای بسیار سودمند امیرالمومنین علی(ع) به امام حسن مجتبی(ع) است.
No image
تقوا، محور ارزشها
نویسنده: رضا جاودان

آنچه ذیلابیان می‌شود گزیده‌ای از مواعظ جامع و وصایای بسیار سودمند امیرالمومنین علی(ع) به امام حسن مجتبی(ع) است.

- فاوصیک بتقوی الله یا بنی و لزوم امره و عماره قلبک بذکره؛ ای پسرم، تو را سفارش می‌کنم به پرهیزگاری و پروای از خداوند و ملازمت امر و فرمان او و اینکه دل خود را با یاد خدا آباد سازی.‌

در آیات کریمه فراوانی از قرآن، به صور مختلف لفظ تقوا و یا مشتقات آن وارد شده است. یکی از بزرگترین ارزش ها در نظام ارزشی اسلام، یا بگوییم محور همه ارزش ها، تقواست. حضرت حق جل جلاله می‌فرماید: «ان اکرمکم عند الله اتقیکم»(حجرات: 13)، ملاک کرامت و ارزشمندی در پیشگاه خدا، تقواست که هیچ بدیل و جانشینی ندارد. بنابراین، به طور طبیعی اولین مطلبی که توجه مخاطب این وصیت نامه را به خود جلب می‌کند، باید چیزی باشد که محور همه وصایا و مواعظ است؛ یعنی همان تقوا.

حضرت می‌فرمایند: اوصیک بتقوی الله و لزوم امره؛ تو را به تقوا و ملازمت امر خداوند سبحان سفارش می‌کنم. تقوا اطلاقات متعدد و معانی مختلفی دارد. در برخی موارد تقوا به معنای اجتناب از گناهان می‌باشد و در موارد دیگر مقصود از تقوا، رعایت همه احکام شرعی، اعم از واجبات و محرمات است. حضرت از آن رو، نخست ما را به تقوا سفارش می‌کنند که تقوا محور همه ارزشهاست. افزون بر آن، اگر روحیه تقوا و خداپروری در نهاد آدمی وجود نداشته باشد؛ یعنی مواظب نباشد که احکام الهی را رعایت کند و واجبات را انجام بدهد و محرمات را ترک کند، راه به جایی نمی برد. ‌

انسانی که حالت بی بند و باری و بی مبالاتی و بی تفاوتی بر او حاکم باشد، در زندگی خود سردرگم بوده و راه به جایی نمی برد. اولین شرط در مسیر تکامل آن است که آدمی برای اعمال و رفتار خود معیار و ضابطه ای در اختیار داشته باشد و هواهای نفسانی خود را تحت کنترل بگیرد. آدمی برای ترقی و تعالی، باید طغیان و سرکشی و بی بند و باری را رها کند، و الامادامی که پیرو هوای نفس خود باشد و هر چه دلش می‌خواهد انجام دهد، هرگز به جایی نمی رسد. پس قدم اول این است که خودش را کنترل کند. گویا از همین روست که وصیت اول حضرت (ع) رعایت تقوا می‌باشد.

دومین وصیت اساسی حضرت، ذکر و یاد خداوند است که موجب آبادی قلب می‌گردد، لذا سفارش می‌فرماید: «و عماره قلبک بذکره» قلب خود را با ذکر و یاد خدا آباد ساز. طبیعی است که هیچ کس نمی خواهد وجودش بی ثمر و عاطل و باطل و همانند صحرای بایر، بی آب و علف و لم یزرع باشد. انسان می‌خواهد وجودش منشا اثر باشد، دوست دارد حیات داشته باشد، رشد و نمو بکند و میوه و ثمر بدهد. قلب انسان هم مانند یک سرزمین آباد، می‌تواند آبادانی داشته باشد و در مقابل ممکن است همانند یک شهر ویران و سرزمین بایر باشد.

به تعبیر دیگر هم می‌تواند به صورت یک خانه آباد و یا کاخی مجلّل و سرزمینی آباد و حاصلخیز تبدیل کند و محصولاتی مطلوب از آن برداشت نماید. ‌

به هر حال حضرت، به اجمال می‌فرمایند: «باید قلبت را آباد کنی!» البته حضرت، در چشم اندازی اندک به راه آبادانی قلب اشاره می‌کنند که آبادانی قلب به این است که «یاد خدا» در آن باشد. اگر یاد خدا در دل نباشد، دل ویرانه می‌شود؛ مثل یک مخروبه یا یک زمین بایر، که حاصلی از آن به بار نمی‌آید.

مقاله

نویسنده رضا جاودان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS