دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تکالیف سردفتران ازدواج و طلاق در قانون حمایت خانواده

مطمئناً در دنیای پرتلاطم امروزی، یکی از موضوعاتی که می تواند جوامع بشری را از اختلافات شخصی و جمعی در امان بدارد
تکالیف سردفتران ازدواج و طلاق در قانون حمایت خانواده
تکالیف سردفتران ازدواج و طلاق در قانون حمایت خانواده

دانستنی های حقوقی؛

مطمئناً در دنیای پرتلاطم امروزی، یکی از موضوعاتی که می تواند جوامع بشری را از اختلافات شخصی و جمعی در امان بدارد، «آشنایی با حقوق متقابل افراد با یکدیگر و قانون» است که مهمترین اثر این آشنایی و آگاهی را می توان در پیشگیری از وقوع بسیاری از مشکلات حقوقی دانست؛ بنابراین، امروز تلاش داریم تا موضوع «وظایف سردفتران ازدواج و طلاق» را بررسی کنیم.

رعایت تشریفات ثبت وقایع ازدواج و طلاق در فصول چهارم و پنجم قانون حمایت خانواده، از جمله نظامات دولتی و از تکالیف انتظامی سردفتران ازدواج و طلاق است که رعایت نکردن آنها در قوانین سابق و قانون فعلی، موجب تعقیب انتظامی متخلف خواهد بود.

قانون حمایت خانواده مصوب سال 92 با نسخ قوانین پراکنده قبلی و مجازات متعددی که برای سردفتران وجود داشت، در ماده 56 مجازات واحدی که همان محرومیت از اشتغال به سردفتری است را وضع کرده که بر اساس آن می‌توان اهم تکالیف سردفتران ازدواج و طلاق را قبل از ثبت واقعه ازدواج و طلاق بیان کرد.

از جمله تکالیف سردفتران ازدواج، مطالبه و اخذ گواهی پزشکی معتبر مبنی بر عدم اعتیاد به مواد مخدر و عدم ابتلا به بیماری‌های مسری مانند سیفلیس و تالاسمی و نیز واکسیناسیون زوجین، قبل از ثبت ازدواج بر اساس ماده 23 قانون حمایت خانواده است؛ فهرست بیماری‌های مد نظر قانون از سوی وزارت بهداشت به دفاتر اعلام می‌شود.

تبصره ماده مذکور، این اجازه را به دفاتر ازدواج و طلاق داده است تا در صورتی که گواهی‌های صادره بر وجود اعتیاد یا بیماری زوجین دلالت کند، با اطلاع طرفین، ازدواج را ثبت کند.

متخلف از انجام تکالیف مورد اشاره، در قوانین سابق با مواردی همچون حبس تأدیبی، جریمه نقدی و انفصال موقت و نهایتاً با رعایت شرایط و دفعات ارتکاب تخلف، به لغو پروانه سردفتری محکوم می‌شد.

اخذ اجازه‌نامه دولت برای ثبت ازدواج زنان ایرانی با خارجیان

در اجرای ماده 1060 قانون مدنی، دفاتر ازدواج مکلفند قبل از ثبت ازدواج زنان ایرانی با اتباع خارجی، اجازه‌نامه مخصوص دولت (وزارت کشور) را اخذ کنند.

با توجه به عدم نسخ ماده 16 قانون حمایت خانواده سابق مصوب سال 1353 در خصوص ازدواج مجدد، دفاتر ازدواج کمافی‌السابق مکلفند قبل از ثبت ازدواج مجدد مردان متأهل، حکم صادره از سوی دادگاه خانواده در خصوص تجویز ازدواج مجدد را مطالبه کنند.

در قانون سابق برای سردفتری که بدون اخذ حکم دادگاه، به ثبت ازدواج مجدد اقدام می‌کرد، در صورت علم به موضوع، مجازات حبس تا یک سال و تعقیب کیفری وی، حتی در صورت رضایت همسر اول مرد، پیش‌بینی شده بود.

ضرورت اخذ گواهی عدم امکان سازش در طلاق

همچنین سردفتران طلاق باید برای ثبت طلاق، گواهی عدم امکان سازش (مخصوص طلاق توافقی یا طلاق به تقاضای مرد) و عنداللزوم حکم دادگاه (در طلاق به تقاضای زن) را مطالبه و اخذ کنند. در قوانین سابق نیز در صورت عدم اخذ گواهی عدم امکان سازش، مجازات سلب صلاحیت برای سردفتر منظور شده بود. بر اساس ماده 31 قانون حمایت خانواده سابق، سردفتران طلاق، باید در ثبت طلاق گواهی معتبر پزشکی مبنی بر بارداری یا عدم بارداری زوجه را مطالبه و بایگانی کنند.

همچنین قانونگذار در ماده 31 قانون حمایت خانواده فعلی بیان می‌دارد: ارایه گواهی پزشک ذی‌صلاح در مورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است مگر آن که زوجین بر وجود جنین، اتفاق نظر داشته باشند. بنابر ظاهر ماده مذکور، در صورت اظهار زن و مرد و اتفاق نظر آنان مبنی بر وجود جنین، نیازی به اخذ گواهی تأییدیه بارداری نیست اما در صورت اظهار زن و مرد بر عدم بارداری یا اختلاف نظر آنان، اخذ گواهی پزشکی ضرورت دارد. سردفتران در ثبت طلاق‌های مستند به احکام و آرای صادره در خارج از کشور، باید تنفیذ احکام مزبور را از محاکم ذی‌صلاح داخل کشور درخواست کرده و سپس ثبت واقعه کنند.

محرومیت از اشتغال به سردفتری

بر اساس ماده ۵۶ قانون حمایت خانواده مصوب سال 1392، هر سردفتر اسناد رسمی كه بدون اخذ گواهی موضوع مواد 23 و 31 اين قانون يا بدون اخذ اجازه‌نامه مذكور در ماده 1060 قانون مدنی يا حكم صادرشده در مورد تجويز ازدواج مجدد يا برخلاف مقررات ماده 1041 قانون مدنی به ثبت ازدواج اقدام كند يا بدون حكم دادگاه يا گواهی عدم امكان سازش يا گواهی موضوع ماده 40 اين قانون يا حكم تنفيذ راجع به احكام خارجی، به ثبت هر يك از موجبات انحلال نكاح يا اعلام بطلان نكاح يا طلاق مبادرت كند، به محروميت درجه چهار موضوع قانون مجازات اسلامی از اشتغال به سردفتری محكوم می‌شود.

بنابراین تخلف از موارد ماده 56 بدون در نظر گرفتن شرایط ارتکاب و دفعات تکرار آن، موجب مجازات محرومیت از اشتغال به سردفتری خواهد بود که این مجازات، صرف نظر از برخی مجازات‌های پراکنده (کیفری، انتظامی) موجود در قوانین برای سردفتران است.

به عنوان مثال، اگر سردفتر به عنوان عاقد ازدواج، بر خلاف ماده 1041 قانون مدنی، در عقد نکاح افراد قبل از رسیدن به سن قانونی، تأثیر مستقیم داشته باشد، به مجازات حبس تعزیری درجه 6 (حبس بیش از 6 ماه تا دو سال) محکوم می‌شود. ماده 1041 قانون مدنی اصلاحی سال 1379 می‌گوید که عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به 13 سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به 15 سال تمام شمسی، منوط به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح است همچنین طبق ماده 643 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 که با تصویب قوانین جدید مجازات اسلامی و حمایت خانواده نیز نسخ نشده است، اگر سردفتر عالماً (با علم موضوعی) زن شوهردار یا زنی را که در عده دیگری است (معتده) برای مردی عقد کند، به مجازات حبس یا جریمه نقدی و شلاق و انفصال دایم از سردفتری محکوم می‌شود.

سایت تابناک

تاریخ انتشار: پنج شنبه 21 دی ماه 1396

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS