دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حد كفاف برای همه سالكين يكسان نيست

No image
حد كفاف برای همه سالكين يكسان نيست  

(بدان اي سالک عزيز!) آنچه در روايت از آن تعبير به کفاف و کفايت شده، مفهومي است که مصاديقش متناسب با شرايط زندگي هر انساني، مختلف مي شود. يعني اين طور نيست که خوراک، پوشاک، مسکن و... براي همه افراد، يک سقف معين داشته باشد، لذا لغت کفاف، که در روايات بکار رفته است، هم از نظر شرايط مکاني و هم شرايط زماني، نسبت به حد متعارف معيشتي افراد مختلف مي شود. اين يک مسئله عرفي است که شارع مقدس، تشخيص آن را به عهده ما گذاشته است.

    امام علي(ع) در روايتي فرمود: «ولاتسالوا فيها فوق الکفاف و لاتطلبوا منها اکثر من البلاغ» در دنيا بيش از آنچه که مورد احتياج شما است درخواست نکنيد، و بيش از اين، به دنبال آن نرويد. «لاتسالوا» مسئله خواستن است و «لاتطلبوا» مسئله توانستن. (بحارالانوار، ج 69، ص 68)

    در روايتي ديگر پيامبر گرامي(ص) فرمود: «فروا من فضول الدنيا کما تفرون من الحرام» همان گونه که از حرام دوري مي کنيد، از اضافات دنيا فرار کنيد. در ادامه روايت آمده است: «وتوبوا الي الله من فضول الدنيا» از اضافات و آنچه مورد نياز نيست به خدا رو آوريد! (مستدرک الوسائل، ج 12، ص 54) اينجا صحبت از حرام نيست، بلکه صحبت از چيزي است که مورد احتياج ما نباشد، يعني فضول دنيا را رها و رو به سوي خدا کنيد، نه اينکه فضول دنيا را رها کنيد و حرکتي به سمت معنويت نداشته باشيد.

    در روايتي از علي بن الحسين(ع) نقل شده که پيامبر اکرم(ص) نسبت به خودشان در دعايي فرمودند: «اللهم ارزق محمدا و آل محمد الکفاف» بارالها به معيشت محمد و آل محمد به مقدار کفايت روزي فرما! (بحارالانوار، ج 69، ص 61)

 

    رسائل بندگی،آيت الله شيخ مجتبی تهرانی، ص ۱۵۱

   

              روزنامه كيهان، شماره 21033 به تاريخ 25/1/94، صفحه 8 (معارف)

مقاله

نویسنده آيت الله شيخ مجتبی تهرانی
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS