دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

راهکارهای رهایی از غفلت

پرسش: غفلت که یکی از مهم ترین موانع هدایت و تکامل انسان به حساب می‌آید، با چه راهکارهایی می‌توان از آن رهایی یافت؟
راهکارهای رهایی از غفلت
راهکارهای رهایی از غفلت

پرسش: غفلت که یکی از مهم ترین موانع هدایت و تکامل انسان به حساب می‌آید، با چه راهکارهایی می‌توان از آن رهایی یافت؟

پاسخ:

یقظه و بیداری اولین گام در مسیر حرکت تکاملی انسان و سیر الی الله به حساب می‌آید. که در نقطه مقابل غفلت قرار دارد. اینکه انسان غافل چگونه از غفلت بیرون می‌آید در قرآن کریم ساز و کارهایی برای آن تعریف شده که اینک به اهم آنها در مباحث زیر می‌پردازیم: 

1- تفکر: یکی از راههایی که پیمودن آن، افق‌های تازه ای را بر انسان می‌گشاید، تفکر است. از این رو در آیات و روایات اسلامی بر مقوله تفکر تاکیدهای بسیاری شده است. در قرآن کریم نزدیک بیست بار با عبارت‌های گوناگونی به آن اشاره شده است که یکی از پیامدها و ثمرات تفکر، کنار رفتن پرده غفلت و نگاه به جهان از پنجره بیداری است. آیات متعدد قرآن بر این اهمیت و نقش تفکر دریافتن و پیمودن راه صحیح اذغان دارند از جمله:

«مسلماً در آفرینش آسمان‌ها و زمین و آمد و رفت شب وروز نشانه‌های (روشنی) برای خردمندان است؛ همانا که خدا را در حال ایستاده و نشسته و آنگاه که بر پهلو خوابیده اند یاد می‌کنند و در اسرار آفرینش آسمانها و زمین می‌اندیشند (و می‌گویند) بارالها! اینها را بیهوده نیافریدی ، منزهی تو ما را از عذاب آتش نگاهدار.» (ال عمران - آیات 191-190)

دستیابی به فلسفه خلقت جهان و انسان و سلوک عملی در مسیر قرب الهی ناشی از تفکر و تعقل انسان در دستگاه آفرینش الهی است و تمامی دستاوردهای آن در سایه تفکر و تعقل برای انسان حاصل می‌شود: این تفکر باعث بیداری و یقظه، زدوده شدن غفلت و زمینه سازی برای کسب این معارف می‌شود.

اساساً بدون رهایی از غفلت، کسب معارف و سیر در مراحل بعدی سلوک به دست نمی‌آید. امام راحل(ره) که خود از اساتید برجسته اخلاق و سیر وسلوک نظری و عملی بود در مورد این مطلب که «قدم اول در سلوک، یقظه است» می‌گوید:

«شما هنوز بیدار نشده اید، هنوز قدم اول را بر نداشته اید، قدم اول در سلوک یقظه است چشم‌ها باز ودل‌ها در خواب فرورفته است. اگر دل‌ها خواب آلوده و قلب‌ها براثر گناه سیاه وزنگ زده نمی بود، این طور آسوده خاطر و بی تفاوت، اعمال و اقوال نادرست، ادامه پیدا نمی کرد.»(جهاد اکبر ص 77)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS