دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سعی و تلاش روی بذر سالم نتیجه می‌دهد

No image
سعی و تلاش روی بذر سالم نتیجه می‌دهد

 «الدنیا مزرعه الآخره»؛ مزرعه چه خصوصیاتی دارد؟ مزرعه در یک فصلی می‌کارند و در یک فصلی محصول برمی‌دارند. یک زمانی باید کاشت، یک زمانی باید برداشت.کار در دنیا، پاداش در آخرت. در مزرعه، بذر اگر سالم بود محصولش خوب می‌شود. بذر سالم، در دنیا هم باید عمل سالم باشد. عمل سالم که در قیامت می‌ماند.بعضی‌ها ممکن است روزی شانزده ساعت کار کنند. صبح و شام ممکن است سخت ترین کارها را بکنند ولی قرآن می‌گوید: با اینکه تلاش می‌کند ولی جهنمی ‌است.قرآن می‌گوید: «عَامِلَةٌ نَّاصِبَةٌ» (غاشیه/3). نصب هم یعنی سختکوش است اما در قیامت دستش خالی است: «تَصْلَىٰ نَارًا حَامِیَةً» با اینکه روزی شانزده ساعت کار می‌کند جهنم می‌رود. چرا؟ برای اینکه بذرش سالم نیست. نیتش خدا نیست. بذری در دنیا و در این مزرعه فایده دارد که سالم و خالص باشد. بذری میوه می‌دهد که خالص باشد... افرادی هستند خیلی کار می‌کنند، می‌گوییم که این کاری که می‌کنی درست نیست، می‌گوید: نه! دوست دارم، می‌گوییم: فتوای مراجع است؟ می‌گوید: نمی‌دانم. می‌گوییم: آیه داریم؟ می‌گوید: نمی‌دانم. پس برای چه کسی تلاش می‌کنی؟ در شهرداری هم اگر یک کسی ساختمان بسازد ولی روی نقشه نباشد، شهرداری می‌آید ساختمانش را خراب می‌کند. می‌گوید: پولش را دادم، می‌گوید: پول دادی، نقشه نداری. راه، نقشه می‌خواهد.کشت باید متناسب با زمین باشد. عمل باید متناسب با نیاز باشد. گاهی افراد عمل انجام می‌دهند ولی متناسب با نیاز نیست.

 کاشت بذر در خاک، برداشت از روی زمین

امروز بذر پنهان می‌شود و فردا سر در می‌آورد. خیلی از عمل‌های مخفی و خالص امروز، فردا پیدا می‌شوند. «وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا» (کهف/49) قرآن می‌گوید: عملت در مقابلت مجسم است. بذری که امروز زیر خاک رفت فردا در مقابلت سبز است. در آخرت هم کارهایی که اینجا می‌کنید، در مقابلتان مجسم می‌شود. «وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرً‌ا» (کهف/49) قهراً کسی که کشت نکند بی بهره است. شرایط آب و هوا و نور و باد هم موثّر است. در دنیا همینطور است. عمل در حال فقر یا در حال غنا. توقع داشتند یا بی توقع بودند.هر عملی در شرایط مختلف فرق می‌کند.

 کاشت در خاک نرم، نه روی سنگ سخت

کشاورزی در زمین نرم مفید است، روی سنگ چیزی در نمی‌آید. در کشاورزی دانه باید روی زمین نرم باشد. افرادی هم که سنگدل هستند و قساوت قلب دارند، عملشان قبول نمی‌شود. آنها آدم‌هایی مثل سنگ هستند. قرآن می‌فرماید: بعضی از آدم‌ها از سنگ هم سفت تر هستند. «قُلُوبُكُم مِّن بَعْدِ ذَٰلِكَ فَهِیَ كَالْحِجَارَه» (بقره/74) قلب اینها مثل سنگ است. بعد می‌گوید: نه! «أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً» از سنگ سفت تر است. چرا؟ برای اینکه «وَإِنَّ مِنَ الْحِجَارَ‌ةِ لَمَا یَتَفَجَّرُ» (بقره/74) از کنار سنگ‌‌ها چشمه آب بیرون می‌‌آید، این قلبش به قدری سنگ است که اصلاً چشمه آبی از آن بیرون نمی‌‌آید.کشاورزی غیر از کشت مراقبت هم می‌خواهد. در دنیا هم همینطور است. در آخرت هم همینطور است. عمل خالص مراقبت می‌خواهد. گاهی اول عمل، خالص است. برای خدا کارش را می‌‌کند ولی بعد غرور او را می‌گیرد، عُجب او را می‌گیرد. گاهی اول خداست، وسط هم خداست، آخر کار، بعد از عمل یک گناهی می‌کند، حبط می‌شود.همان طور که کشاورزی به کاشتن نیست؛ هم کاشتن لازم است و هم مراقبت! در مزرعه بعد از کاشت مراقبت لازم است. در دنیا هم عمل خیر که انجام دادی، مراقبت لازم است.

 گیاه بی‌ریشه، بدون دوام و استمرار

در مزرعه اگر گیاه ریشه نداشته باشد، دوام ندارد. در عمل هم همینطور است. شاید بتوان گفت عمل‌هایی که اخلاص ندارند و جز یک شکل ظاهری، هیچ مغز و ریشه ای ندارند نیز همین‌طور هستند؛ به عبارتی این اعمال هم اعمال بی ریشه‌ای هستند که هیچ اساس و بنیه‌ای نداشته و نتیجه‌ای نیز نخواهند داشت. به امید آنکه اعمالمان را به‌گونه‌ای مدیریت کنیم تا ان شاءا... دنیایمان به معنای واقعی کشتزاری خوب برای آخرتمان باشد.

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS