دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سودگروی عام

سودگروی «نظریه‌ای در اخلاق هنجاری است که می‌گوید آن هدف اخلاقی که باید در تمام کارهای خود در پی اش باشیم به دست آوردن بیشترین غلبه ممکن خیر بر شر (یا کم ترین غلبه ممکن شر بر خیر) در کل جهان است ».
سودگروی عام
سودگروی عام

سودگروی «نظریه‌ای در اخلاق هنجاری است که می‌گوید آن هدف اخلاقی که باید در تمام کارهای خود در پی اش باشیم به دست آوردن بیشترین غلبه ممکن خیر بر شر (یا کم ترین غلبه ممکن شر بر خیر) در کل جهان است ». سودگروی به سه دسته کلی تقسیم می‌شود:1. سودگروی عمل نگر؛2. سودگروی عام ؛3. سودگروی قاعده نگر. در نوشتار قبل به نقد و بررسی سودگروی اشاره نمودیم.‌

سودگرای عمل نگر، در برخورد با موقعیت ها از خود می‌پرسد: اگر من در این مورد فلان کار را انجام دهم ، چه نتایجی در پی خواهد داشت؟ سودگرای عام از خود می‌پرسد: اگر هر کسی بخواهد در چنین مواردی فلان کار را انجام دهد، چه پیامدهایی خواهد داشت؟ بنابراین، در سودگروی عام میزان سود و زیان مترتب بر نوع کار مورد توجه قرار می‌گیرد، نه شخص کار. این امر، یکی از اشکال‌های سودگروی عمل نگر را از میان می‌برد. اگر نیازمندی برای تغذیه خانواده اش اموال ثروتمندان را بدزدد، سودگرایان عمل نگر کردارش را ناصواب نمی‌شمارند؛ زیرا این عمل، که از نظر وجدان اخلاقی نادرست است، می‌تواند دستکم به اندازه هر جانشین دیگری که پیش روی عامل اس، غلبه خیر بر شر ایجاد کند. سودگرای عام  در چنین موقعیتی، تنها نتایج کردار یک نفر را بررسی نمی‌کند؛ بلکه چنان می‌اندیشد که اگر همه در آن موقعیت چنین کنند، چه نتایجی پدید می‌آید. روشن است که اگر همه فقیران از ثروتمندان دزدی کنند، نتیجه بد خواهد بود. پس سودگرایی عام در چنین موقعیتی، در بند مخالفت با وجدان اخلاقی گرفتار نمی‌آید؛ و اِشکال مخالفت با وجدان اخلاقی، که سودگرایی عمل نگر را آشکارا مورد حمله قرار می‌داد، آن راتهدید نمی کند.

نقد و ارزیابی

از سودگرای عام می‌پرسیم : چرا بی نوایی که به اندکی پول نیاز بسیار دارد، نمی تواند به گونه ای که هیچ کس در نیابد و مفسده‌ای نیز در پی نداشته باشد، از ثروتمندان چیزی بدزدد؟ سودگرای عام می‌گوید: چون اگر هر نیازمندی بخواهد چنین کند، هرج و مرج پدید می‌آید و زیان فراوان در پی دارد. در پاسخ به سودگرا می‌گوییم : اگر نیازمند این کار را پنهان انجام دهد، به گونه ای که الگوی دیگران نشود و بدآموزی نداشته باشد،چطور؟ روشن است که اصل سودگرایی به تنهایی نمی‌تواند درستی این کار را نفی کند. بنابراین پایبندی به سودگروی، باسودگروی عام ناسازگار است.

تنها چیزی که سودگرای عام می‌تواند بگوید آن است که اگرانجام دادن کاری برای شخص الف در موقعیت ب درست باشد،انجام دادن آن برای هر شخص دیگری در موقعیت مشابه درست خواهد بود. اما باید توجه داشت که این قاعده همان قاعده تعمیم پذیری است و از اصل سودگروی بر نمی‌آید.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS