دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شرح صدر و قساوت قلب

پرسش: براساس آموزه‌های اسلامی چه عواملی موجبات شرح صدر و قساوت قلب انسان را فراهم می‌آورد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.
شرح صدر و قساوت قلب
شرح صدر و قساوت قلب

پرسش: براساس آموزه‌های اسلامی چه عواملی موجبات شرح صدر و قساوت قلب انسان را فراهم می‌آورد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.

پاسخ: قرآن کریم دو نوع هدایت را به خداوند متعال نسبت می‌دهد. یکی هدایت ابتدایی و دیگر هدایت افاضی. هدایت ابتدایی از اوصاف کمالیه حق است که با تعبیراتی مانند «انا هدیناه السبیل» ما راه را به او (انسان) نشان دادیم. (انسان-3)، «هدی للناس» (قرآن) وسیله هدایت برای همه مردم می‌باشد. (بقره-269)

هدایت افاضی یک نوع هدایتی ویژه می‌باشد که خداوند منان به عنوان پاداش به مکلفان ارزانی می‌فرماید. هدایت افاضی به معنای «ایصال الی المطلوب» و تسدید و تایید است و نصیب کسانی می‌شود که با حسن اختیار خود بر اثر هدایت ابتدایی خداوند، حق را پذیرفته و به آن عمل کرده باشند، کسی که طبق هدایت تشریعی به معارف الهی ایمان آورد و به احکام آن عمل کند، خدای سبحان به او توفیقی می‌دهد تا بقیه راه را به آسانی طی کند و این توفیق نتیجه عملی رفتار اوست و آیاتی ناظر بر این نوع هدایت است از جمله: «والذین اهتدوا زادهم هدی و اتاهم تقویهم» کسانی که هدایت یافته اند خداوند بر هدایتشان می‌افزاید و روح تقوا به آنان می‌بخشد. (محمد- 17)

مرحوم طبرسی در کتاب خود (مجمع البیان، ج1، ص68) این آیه را به شرح صدر و ثبات قدم آنان تفسیر نموده‌اند. در اینجا با عنایت به آموزه‌های اسلامی محورهایی که از آیات و روایات برگرفته شده را به نحو اجمال در خصوص شرح صدر و قساوت قلب مطرح می‌کنیم:

الف) عوامل شرح صدر

1- بریدن از دنیای فریبنده

2- توجه به عالم آخرت

3- آمادگی برای مرگ

4- ذکر و یاد خدا

5- دوری از گناه

6- تهذیب نفس

7- پرهیز از مال حرام

8- رسیدگی به حال مستمندان و یتیمان

9- انس با علما و صلحا

10- تداوم در مطالعه کتب معارف

11-...

ب) عوامل ضیق صدر و قساوت قلب

1- خدا فراموشی یا ترک یاد خدا

2- تکرار گناه و ازدیاد آن

3- همنشینی با زشتکاران و معصیت کاران

4- فریفتگی به دنیا و به خصوص مال دنیا

5- نشان دادن تعصب و لجاجت در پذیرفتن حق

6- آرزوهای طولانی و دراز

7- پرحرفی و پرگویی در امور دنیا

8- هواپرستی و پیروی از هوای نفس

9-... 

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS