29 مرداد 1397, 0:0
پرسش: براساس آموزههای اسلامی چه عواملی موجبات شرح صدر و قساوت قلب انسان را فراهم میآورد؟ لطفاً به نحو اجمال توضیح دهید.
پاسخ: قرآن کریم دو نوع هدایت را به خداوند متعال نسبت میدهد. یکی هدایت ابتدایی و دیگر هدایت افاضی. هدایت ابتدایی از اوصاف کمالیه حق است که با تعبیراتی مانند «انا هدیناه السبیل» ما راه را به او (انسان) نشان دادیم. (انسان-3)، «هدی للناس» (قرآن) وسیله هدایت برای همه مردم میباشد. (بقره-269)
هدایت افاضی یک نوع هدایتی ویژه میباشد که خداوند منان به عنوان پاداش به مکلفان ارزانی میفرماید. هدایت افاضی به معنای «ایصال الی المطلوب» و تسدید و تایید است و نصیب کسانی میشود که با حسن اختیار خود بر اثر هدایت ابتدایی خداوند، حق را پذیرفته و به آن عمل کرده باشند، کسی که طبق هدایت تشریعی به معارف الهی ایمان آورد و به احکام آن عمل کند، خدای سبحان به او توفیقی میدهد تا بقیه راه را به آسانی طی کند و این توفیق نتیجه عملی رفتار اوست و آیاتی ناظر بر این نوع هدایت است از جمله: «والذین اهتدوا زادهم هدی و اتاهم تقویهم» کسانی که هدایت یافته اند خداوند بر هدایتشان میافزاید و روح تقوا به آنان میبخشد. (محمد- 17)
مرحوم طبرسی در کتاب خود (مجمع البیان، ج1، ص68) این آیه را به شرح صدر و ثبات قدم آنان تفسیر نمودهاند. در اینجا با عنایت به آموزههای اسلامی محورهایی که از آیات و روایات برگرفته شده را به نحو اجمال در خصوص شرح صدر و قساوت قلب مطرح میکنیم:
الف) عوامل شرح صدر
1- بریدن از دنیای فریبنده
2- توجه به عالم آخرت
3- آمادگی برای مرگ
4- ذکر و یاد خدا
5- دوری از گناه
6- تهذیب نفس
7- پرهیز از مال حرام
8- رسیدگی به حال مستمندان و یتیمان
9- انس با علما و صلحا
10- تداوم در مطالعه کتب معارف
11-...
ب) عوامل ضیق صدر و قساوت قلب
1- خدا فراموشی یا ترک یاد خدا
2- تکرار گناه و ازدیاد آن
3- همنشینی با زشتکاران و معصیت کاران
4- فریفتگی به دنیا و به خصوص مال دنیا
5- نشان دادن تعصب و لجاجت در پذیرفتن حق
6- آرزوهای طولانی و دراز
7- پرحرفی و پرگویی در امور دنیا
8- هواپرستی و پیروی از هوای نفس
9-...
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان