دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شروط جدال احسن

No image
شروط جدال احسن

خداوند در آيه 125 سوره نحل مي فرمايد: ادع الي سبيل ربک بالحکمه و الموعظه الحسنه و جادلهم بالتي هي احسن ان ربک هو اعلم بمن ضل عن سبيله و هو اعلم بالمهتدين؛ با حکمت و اندرز نيکو به راه پروردگارت دعوت کن و با آنان به شيوه اي که نيکوتر است مجادله نماي. در حقيقت، پروردگار تو به حال کسي که از راه او منحرف شده داناتر، و او به حال راه يافتگان نيز داناتر است.

    جدال که در زبان فرنگي ديالکتيک نيز گفته مي شود، نوعي از مباحثه و گفت وگوي دو طرفه است که به طور طبيعي يکي تزي دارد و آن ديگري آنتي تز؛ يعني دقيقاً خلاف يکديگر سخن مي گويند و در بسياري از موارد دو طرف مقابل هم، نه تنها ضد هم بلکه سلب و ايجابي سخن مي گويند و حرف دو طرف متناقض است.

    در اسلام جدل و مجادله که به هدف اسکات ديگري و دهان طرف مقابل را بستن انجام گيرد، نهي شده است. اصولاً دو طرف در جدال، عليه يکديگر شمشير مي کشند و هيچ يک تا غلبه بر ديگري، دست از بحث و جدل برنمي دارند و کاري ندارد که طرف حق بگويد يا نه؟ و اصولاً دنبال اين نيست که حقي را بگويد و حقي را اثبات کند بلکه تنها مي خواهد حرف خودش را به کرسي بنشاند. از همين رو، از همه مقدماتي که بتواند غلبه کند بهره مي برد.

    اما در جدال احسن که اسلام تجويز کرده چند شرط است که با جدال از انواع ديگر فرق دارد. اين شروط عبارتند از: 1- هدف اقناع طرف و احقاق حق باشد؛ 2- مقدمات بايد معقول باشد؛ 3- مقدمات افزون بر معقوليت، بايد مقبول طرف هم باشد و اگر مقدماتي که در جدال استفاده مي شود، معقول نباشد بلکه فقط مقبول باشد، اين جدال، ديگر جدال احسن نيست.

   

              روزنامه كيهان، شماره 21029 به تاريخ 20/1/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS