دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علم نافع

آن علمی را باید طلب کرد که منظور نظر خاندان عصمت بوده و مورد دستور و خطاب پروردگار است.
علم نافع
علم نافع
نویسنده: جواد پوریا

از مواعظ اخلاقی آیت الله عبدالکریم حق شناس(ره)

آن علمی را باید طلب کرد که منظور نظر خاندان عصمت بوده و مورد دستور و خطاب پروردگار است. نبی اکرم(ص) عرض می‌کردند: «اللهم انی اعوذ بک من علم لاینفع»، معلوم می‌شود یک علم «لاینفع» داریم و یک علم که نفع می‌بخشد. اوحی الله الی داود: «تعلم العلم النافع. قال: ما العلم النافع؟ قال ان تعرف جلالی و عظمتی و کبریائی و کمال قدرتی علی کل شیء فهذا الذی یقربک الی»؛ خدا به داوود وحی کرد علم نافع را بیاموز. عرض کرد علم نافع چیست؟ فرمود اینکه جلال و عظمت و کبریا و قدرت من بر همه چیز را بشناسی پس این است که تو را به من نزدیک می‌کند». این عبارت چقدر قشنگ است: «الزم العلم لک ما دلک علی صلاح قلبک» لازمترین علوم علمی است که تو را به اصلاح قلبت راهنمایی می‌کند. تو مسئولی که قلبت را اصلاح کنی؛ چرا نرفتی واجباتت را یاد بگیری؟ واجبات کلاس اول است. چرا نرفتی از کلاس اول شروع کنی؟ باید پایه گذاری بکنی، کلاس اول ترک محرمات و فعل واجبات است، بعداً کلاس دوم ترک مشتبهات خواهد بود و کلاس سوم ترک ما سوی الله؛ از تو سئوال می‌شود این کارها را چرا نکردی؟ در بعضی از روایات هم دارد که «طلب العلم فریضه علی کل مسلمٍ و مسلمه و هو علم الانفس»یعنی علمی که با آن نفس خودت را در صدد استکمالش بر بیایی؛ «یا ایها الذین آمنوا علیکم انفسکم»(مائده/105) یعنی: نفس را رها نکن! باید نفس متخلق بشود به آداب انسانیت. مبادا علمی که بر شما واجب نیست، از این علم واجب شما را باز دارد! امروزه برعکس است؛ من اول باید فیزیک یا شیمی را مطالعه کنم، اگر رسیدم، آخر سَر توضیح المسائل را می‌خوانم! مرحوم فیض(ره) که «العلم فریضه» را معنا می‌کند می‌گوید: «ای علم التقوی و الیقین» یعنی آن علمی باعث نجات شما خواهد شد که شما را به سر حد یقین برساند. کسی رفت پیش یکی از اکابر، عرض کرد: من می‌خواهم سیر تکاملی بکنم، گفت باید ترک امیال نفسانی بکنی و ترک دنیا بکنی و از اینجا تا پروردگار دو قدم است، بعد وقتی دیگر رفت پیش بزرگ دیگر فرمود خیر، یک قدم است. به یک قدم بگو الله پروردگار من است بعد استقامت کن؛ همین یک قدم کافی است. فرمود: «دع نفسک و تعال» بیا پیش من. باز فرمود: «طهروا انفسکم من دنس الشهوات تُدرِکوا رفیع الدرجات»، جانهای خودتان از آلودگی شهوات پاک کنید درجات بلند را در خواهید یافت. اینها همه تایید می‌کند که وقتی نفس من مهذب شد آن وقت به پروردگار معرفت پیدا می‌کنم. آن عبارت اول جامع السعادات را فراموش نکنید که «الاخلاق المذمومه هی الحجب المانعه عن المعارف الالهیه » علت اینکه من توفیق آن علم را پیدا نمی‌کنم این است که حجاب در من است. باید رفع این حجابها بشود! حق ظاهر نمی‌شود با آن حجابها!

>

مقاله

نویسنده جواد پوریا

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS