دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اثبات کارآمدی نظریه مردمسالاری دینی

No image
اثبات کارآمدی نظریه مردمسالاری دینی

كلمات كليدي : مردمسالاري ديني، حكومت اسلامي

نویسنده :محمد رضا متانت

زعم بسیاری از صاحب نظران عرصه سیاست یکی از مهمترین کارویژه‌های هر حکومت سیاسی کارآمدی است. اساسا کارآمدی نظام سیاسی را توانایی آن نظام برای بسیج منابع در جهت انجام کارویژه‌های خود، به طور موفقیت آمیز می‌دانند . شاید مشخص ترین شاخصه‌های کارآمدی یک نظام سیاسی را بتوان در حفظ ثبات سیاسی؛ قدرت تطبیق نظام با شرایط جدید؛ جلب مشارکت، تبعیت و حمایت مردم؛ برقراری عدالت، رفاه ، امنیت، آزادی و سایر ارزشها دانست. با این حال آنچه که غالبا از سوی مردم در خصوص کارآمدی یک نظام مد نظر می‌آید توسعه کمی و کیفی شاخص‌های عدالت و توسعه است.

با این حال پس از پیروزی انقلاب اسلامی کارآمدی همواره یکی از مهمترین اهداف و وظایف نظام جمهوری اسلامی محسوب شده است و دولت‌های پس از انقلاب همگی درصدد بوده اند تا شاخص توسعه و عدالت را در جامعه افزایش دهند. البته هرچند توجه مسئولین به عدالت و توسعه در نهایت موجب تضمین سلامت و بقای نظام می‌شود اما باید دانست اساس این توجه نشات گرفته از ذات و هویت انقلاب اسلامی می‌باشد که برخاسته از آرمان‌ها و ارزش‌های الهی است. دین مبین اسلام عدالت و پیشرفت را همواره مورد تاکید قرار داده است و دور از انتظار هم نیست که حکومت برآمده از چنین مکتبی پیشرفت و عدالت را در اولویت اهداف و برنامه‌های خویش قرار دهد.

اما گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و موفقیت کشور در حل بسیاری از چالش‌های سیاسی اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی مهر تثبیتی بر کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران زده است . عده ای از مخالفان همواره حکومت‌های دینی را ناکارآمد توصیف می‌کردند و نظام مردمسالاری دینی را هم در همین حوزه جای می‌دادند اما نگاهی کوتاه و گذرا به موفقیت‌های اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی و... ایران طی سی سال گذشته آن هم با وجود یک جنگ هشت ساله و محاصره اقتصادی نه تنها بحران ناکارآمدی نظام اسلامی را ملغی اعلام می‌کند بلکه اثبات می‌نماید نظریه مردمسالاری دینی می‌تواند در سخت ترین شرایط هم کارآمدی خود را تثبیت کند.

تنها در حوزه اقتصادی ایران توانسته است پس از انقلاب به شانزدهمین اقتصاد بزرگ جهانی بدل شود. چندی پیش اداره اطلاعات اقتصادی آمریکا در برآورد خود از تولیدات ناخالص داخلی 225 اقتصاد دنیا در سال 2009 ایران را شانزدهمین اقتصاد بزرگ جهان در این سال معرفی کرد.این اداره با ارائه تازه‌ترین برآورد خود از تولید ناخالص داخلی 225 اقتصاد دنیا اعلام کرد ایران با تولید ناخالص داخلی 876 میلیارد دلاری خود بر اساس قدرت خرید به عنوان شانزدهمین اقتصاد بزرگ دنیا در سال 2009 شناخته شده است.بر اساس برآورد این مرکز اقتصاد ایران در سال 2009 با رشد 6/2 درصدی مواجه شده و تولید ناخالص داخلی این کشور بر اساس قدرت خرید از 853 میلیارد دلار در سال 2008 به 876 میلیارد دلار در سال 2009 رسیده است.

قبل از ایران اندونزی با تولید ناخالص داخلی 968 میلیارد دلاری در رتبه پانزدهم جهان قرار گرفته است. ترکیه نیز با تولید ناخالص داخلی 861 میلیارد دلاری بر اساس قدرت خرید یک پله پایین تر از ایران و در جایگاه هفدهم قرار گرفته است.

البته بررسی شاخص‌های کارآمدی نظام جمهوری اسلامی کار دشواری است اما نگاهی کوتاه به جایگاه ایران در حوزه بهداشت و درمان، تولید علم و فناوری، آزادی‌های سیاسی، رشد رسانه‌ها، جایگاه زنان و... بیانگر این نکته است که جمهوری اسلامی توانسته است گام‌های استواری در این زمینه بردارد. البته پرواضح است که گذشت دو دهه از آغاز جدی تلاش نظام اسلامی برای اثبات کارآمدی فرصت کوتاهی برای قضاوت است اما اگر آنچه را که در سند 20 ساله کشور مورد اتفاق قرار گرفته است مورد نظر قرار دهیم متوجه می‌شویم که نظام مردمسالاری دینی می‌تواند به یکی از کارامد ترین نظام‌های سیاسی در جهان تبدیل شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS