دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مقابله با استکبار و مستکبران در سیره نبوی

No image
مقابله با استکبار و مستکبران در سیره نبوی

استكبار، سيره نبوي

بهرام شریفی

مقابله استکبار و مستکبران به معنای نفی هر گونه

برتری جویی و گردن فرازی و گردنکشی و ایستادگی در مقابل این امور است که در سیره رسول خدا درخششی خاص دارد. استکبار چهره‌های گوناگون دارد که در هر چهره و لباسی ظهور کند باید با آن مقابله کرد. زیرا اگر از حق و کرامت آدمی و حرمت ایمانی و حقوق انسانی دفاع نشود، به همه حریم‌های انسانی و ایمانی تعدی می‌گردد که مستکبران هیچ حد و مرزی برای خود نمی شناسند و اگر تباه گری و ستم ورزی آنان دفع نشود زمین و زمان را از تباهی لبریز سازند.

و لو لادفع الله الناس بعضهم ببعض لفسدت الارض.

و اگر خداوند برخی از مردم را به وسیله دیگر دفع نمی‌کرد، قطعاً زمین تباه می‌گردید.

مسیر حرکت و سیر مبارزه و نقش تاریخی پیام آوران الهی چنین بوده است که آنان بر ضد ظلمت‌ها قیام می‌کردند. بر ضد شرک و بت پرستی، تبعیض و ستم ورزی، استثمار و بهره کشی، بردگی و نابرابری، خودکامگی و عدم آزادی و در یک کلمه بر ضد همه استضعاف‌ها، بر ضد شرک با همه مظاهر اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن. آنان هرگز در کنار مستکبران قرار نگرفتند و جز راه قیام بر ضد همه ظلمت‌ها و ظلم‌ها نپیمودند. رسول خدا در تمام دوران رسالت خویش رویاروی مستکبران ایستاد و با خودکامگی و ستمگری و جنایتکاری و تجاوز گری مبارزه کرد.

پیامبر به مقابله و دفاع از حریم اسلام و مسلمانی پرداختند و در این راه پذیرای این همه نبرد دفاعی گشتند. آن حضرت در راه نجات مردمان و تحقق آن هیچ دورانی را به راحت نگذراندند. به تعبیر امام راحل ‍: «پیغمبر اکرم تمام عمرش در زحمت بود. نمیتوانید در تاریخ پیغمبر پیدا کنید که یک ماه ایشان راحت نشسته باشد؛ تمامش زحمت شما را کشیده است. الان دینش دست شماست. سیزده سال آن قدر معذب بوده در مکه باقی‌اش هم همه‌اش به جنگ و جدال و به دفع اشخاص ظالم مشغول بود». اسلام دین سلم و صلح و عدالت است و هرگز اجازه قدرت طلبی و ستم پیشگی و تعدی به پیروان خود نمی‌دهد، در عین حال آنان را به ایستادگی در برابر تجاوز گری می‌خواند و این دفاع مشروع و عقلانی را والاترین عمل انسانی و ایمانی معرفی می‌نماید.

صبر و استقامت

«صبر» به مفهوم استقامت و نگهداری نفس و عین «رشد» است. زیرا «رشد»، استقامت در راه حق و صلب داشتن و در سختی بودن در راه آن است. «صبر» در این معنا جهادی است دائمی که صورت آن تغییر می‌یابد، اما اصل مبارزه و استقامت و پایداری ثابت است؛ گاهی خویشتنداری در برابر معاصی است و گاهی ثبات قدم در اطاعت حق است، زمانی پایداری در جنگ است و زمانی استواری در صلح، هنگامی شکیبایی بر سختی‌ها و ناراحتی‌ها و هنگامی ثبات نفس در خوشی‌ها و راحتی‌ها.

بدون چنین صبری گام زدن در مسیر رشد و تعالی و رسیدن به اهداف و مقاصد عالی ممکن نیست و آنچه پیامبر اکرم(ص) را در رسیدن به آن اهداف والا و بلند یاری داد و زمینه تحقق مقاصد الهی آن حضرت را فراهم نمود، صبر و استقامت وی بود. به تعبیر امام راحل: پیغمبر وقتی که مبعوث شد، با پافشاری و استقامت کارش را راه انداخت.

هیچ کس مانند پیامبر در راه خدا اذیت و آزار نشد و هیچ کس چون او در راه حق شکیبا و پایدار نبود. به بیان امام راحل:

پیغمبر اکرم(ص) وقتی که به رسالت مبعوث شد و شروع به تبلیغ کرد، یک طفل هشت ساله را ( حضرت امیر ) و یک زن چهل ساله (حضرت خدیجه ) به او ایمان آوردند. جز این دو نفر کسی را نداشت و همه می‌دانند که چقدر آن حضرت را اذیت کردند و کار شکنی‌ها و مخالفت‌ها نمودند، لیکن مأیوس نشد و نفرمود کسی ندارم.

ایستادگی کرد و با قدرت روحی و عزمی قوی از هیچ، رسالت را به اینجا رسانید. پیامبر نگران آینده امت بود که خیر و صلاح و سلامت آنان در گرو صبر و استقامت وی بود. اینک پیامبر نگران امت است و اینکه راه او را بپویند و به سیره او تأسی کنند تا به حریت، عزت و سعادت رسند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS