دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

روش انس با قرآن

No image
روش انس با قرآن

نويسنده: سيد مرتضی حق گو

انس ضد وحشت است. انس با چيزي زماني تحقق مي يابد که آدمي به چيزي با شوق و اشتياق خو گيرد و بدان عادت کند و از ترس و وحشت نسبت به آن رها شود. يکي از روش‌هاي تربيتي که قرآن مطرح مي کند، بهره گيري از شيوه هايي است که موجب انس تربيت شونده با چيزي مي شود. تکرار خوشايند و آموزش مستمر و پياپي براي اينکه تربيت شونده با آن خو گيرد نقش اساسي دارد.

البته انس دادن کاري است که مربي بايد در يک زمان طولاني و گام به گام ولي مستمر انجام دهد. اين امر اختصاص به حوزه خاصي ندارد، بلکه در هر زمينه و حوزه اي مي توان از اين رويه بهره گرفت.

وقتي شخص با چيزي انس گرفت و ديگر وحشتي از همدمي و در کنار بودن آن نداشت، به آرامش دست مي يابد و از بودن در کنارش شادمان مي شود.

براي اينکه افراد جامعه نسبت به قرآن انس پيدا کنند، بايد شرايط را به گونه اي فراهم کرد که همواره قرآن در پيش چشم ايشان باشد و آن را مشاهده و در زندگي به آن عمل کنند. اين تنها راهي است که مي توان افراد را با قرآن انس داد. اگر قرآن در زندگي افراد، حضور نداشته باشد، هرگز با قرآن انس نخواهند گرفت؛ زيرا واژه انس، هم ريشه انسان است. يکي از معاني انسان مردمک چشم است. پس انسان با چيزي انس و ايناس مي گيرد که همواره پيش چشم او باشد و ديگر نسبت به آن وحشتي نداشته باشد. اما اگر چيزي در زندگي انسان حضور نداشته باشد نسبت به آن وحشت داشته و هيچ گرايش و ميلي به آن نخواهد يافت.

پس لازم است که قرآن را به زندگي مردم وارد کرد تا مردم با آن انس يابند و وحشتي از محتوا و مفاهيم آن نداشته باشند. امروز با تکرار صحنه هاي خاص در فيلم هاي هاليوودي برخي از مفاهيم زشت و پليد مانند خيانت همسران و هم جنس بازي، عادي سازي شده و ديگر همچون گذشته از آن وحشتي دست نمي دهد. صحنه هاي زشت اکنون با تکرار، زيبا شده است چون هميشه و بارها و بارها در تصاوير و عکس ها و فيلم ها و سخنان تکرار شده و عادي سازي شده است.

اين رويه در کارهاي منفي و مثبت فرقي نمي کند، چرا که براي عادي سازي و ايجاد انس و آرامش و رهايي از وحشت از هر چيزي، بايد آن را جلوي چشم مردم برد و با تکرار صحنه ها آن را عادي و طبيعي جلوه داد.

مشکل جامعه اين است که قرآن در جامعه حضور ندارد و مفاهيم آن حتي به گونه اي جلوه داده شده که وحشت انگيز است. تکرار مفاهيم ضد ارزشي و ضد قرآني موجب شده که مردم با مفاهيم قرآني انس نداشته باشند و از شنيدن و خواندن آن وحشت کنند.

البته شايد مردم قرآن را بخوانند ولي اين خواندن و قرائت و تلاوت هرگز به معناي انس واقعي با قرآن نيست؛ زيرا بسياري از مردم تنها براي ثواب، قرآن مي خوانند نه براي اينکه مفاهيم را بشناسند و با آن زندگي خود را سامان دهند. از اين رو وقتي مثلاً با بسياري از ارزشهاي قرآن چون قصاص، ديه، جزيه و مانند آن رو به رو مي شوند حالت استنکار دارند و از شنيدن تعدد زوجات، سنگسار همسران خيانت کار و زنا کار به وحشت و هراس مي افتند.

انس حقيقي و واقعي با قرآن اين است که مفاهيم ارزشي قرآن شنيده و دانسته شود و در زندگي به کار گرفته شود. اگر در قرآن آمده که هر معامله کوچک و بزرگ را بنويسيد و شاهد بگيريد براي اين است که گرفتار مشکلات نشويم، ولي اين مفاهيم را ناديده مي گيريم و در زندگي به کار نمي بريم و براي خود مشکلاتي را ايجاد مي کنيم. وقتي مي گويد اختلاط غيرضروري ميان مردان و زنان نباشد و يا در ارتباط خانوادگي حريم حرمت ها را نگه داريد، اين کار را نمي کنيم و زمينه را براي خيانت جنسي فراهم مي آوريم.

معنی مهجوريت قرآن

اينکه در آيات و روايات آمده که قرآن مهجور است، به معناي اين نيست که کسي قرآن در خانه اش نيست يا روزانه چند صفحه قرآن نمي خواند، بلکه به اين معناست که در آيات قرآن تدبر نمي شود و مفاهيم آن دانسته و عمل نمي گردد. خداوند قرآن را فرستاده تا براساس آموزه هاي آن عمل شود. وقتي تدبر در قرآن نيست، چگونه مي توان مفاهيم آن را دانست و به آن عمل کرد. خداوند بارها دستور مي دهد که با تمام قوت و قدرت آيات کتاب الله حفظ و گرفته شود و اين جز با عمل به آن شدني نيست.

روش آشنا کردن کودکان با مفاهيم قرآن

براي اينکه مردم به ويژه کودکان خود را با قرآن انس دهيم بايد مفاهيم زيباي آن را بشناسيم و به کودکان منتقل کنيم و از آنان بخواهيم اين آيه را بشناسند و براساس آن عمل کنند. مثلاً بگوئيم که خداوند فرموده است وقتي ناداني سخن تندي گفت، به جاي واکنش تند، با نرمي با او سخن بگو و مقابله به مثل نکن؛ يعني: اذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاما. به سخن ديگر، جملات کليدي قرآن را که کوتاه و گوياست در بياوريم و به کودک بياموزيم و از او بخواهيم براساس آن عمل کند. مثلاً اين جمله که خداوند مي فرمايد: هَلْ جَزَاء الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ؛ پاداش نيکي جز نيکي نيست. يا إِنَّ اللّهَ يَاْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ؛ خداوند به عدل و احسان فرمان مي دهد. يا وَتَعَاوَنُواْ عَلَي الْبرِّ وَالتَّقْوَي وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَي الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ؛ در کارهاي نيک و تقوا به همديگر کمک کنيد و در کارهاي گناه و ستم، کمک کار يکديگر نباشيد.

به سخن ديگر، بايد جوامع الکلم و اصول ارزشي و کليدي قرآن را شناسايي و به صورت اصول ارزشي، آموزش و تعليم داد تا براساس آن عمل کنند. اين گونه است که کودک مي آموزد با قرآن و مفاهيم آن زندگي کند. اين همان انس واقعي با قرآن و مفاهيم آن است نه اينکه قرآن خوانده شود ولي اصول ارزشي آن يا ناشناخته باشد يا حتي برضد آن در زندگي رفتار کنيم که اين همان مهجوريت قرآن در جامعه است.

روزنامه كيهان، شماره 21104 به تاريخ 21/4/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS