دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وضع بیگانگان

No image
وضع بیگانگان

وضع بیگانگان، اتباع بیگانگان، حقوق بیگانگان، وظائف بیگانگان

افراد در هر کشوری با توجه به تابعیت، به دو دسته تقسیم می شوند دسته‌ اوّل که معمولاً اکثریت قاطعی را تشکیل می‌دهند و تبعه همان مملکت هستند و وضع حقوقی آن‌ها مشخص و معلوم است.

دسته دوم کسانی هستند که عنوان بیگانه را دارند یعنی تابعیت کشور محل توقف را ندارند؛ اعّم از این‌که اساساً تابعیت هیچ کشوری را ندارند یا دارای تابعیتی غیر مملکت محل توقف هستند. از نظر قوانین ایران، بیگانه کسی است که تابعیت ایران را ندارد؛ اعم از این‌که تابعیت مملکت دیگری را داشته باشد یا اصلاً بدون تابعیت باشد.

منظور از طرح بحث وضع بیگانگان، شناسایی حقوق و وظایف اشخاص بیگانه است. هر مملکتی در قوانین داخلی خود حدودی برای حقوق و وظایف بیگانگان وضع کرده است و طبیعی است که حقوق و مزایای این قبیل افراد و اتباع داخلی مملکت مورد بحث، تفاوت‌هایی خواهد داشت.

موضوع بحث وضع بیگانگان، عبارت است از تعیین حقوقی که افراد از لحاظ خارجی بودن از آن محروم هستند. بنابراین اگر بیگانه‌ای به جهتی، به غیر از بیگانه بودن، از حقوقی محروم شود، داخل در بحث از وضع بیگانگان نیست. کشورها تحت تأثیر افکار و نظریات در باب حقوق بیگانه، حقوقی خاص برای بیگانگان وضع کرده‌اند.

برخی از متفکرین شخصیت انسان را مورد توجه قرار می‌دهند و از این دیدگاه حقوق وسیعی برای بیگانه قائل هستند. ایشان معتقدند این شخص است که صاحب حق و تکلیف می‌شود نه تعلق فرد به محل و سرزمین خاص؛ به این اعتبار انسان‌ها قابل تقسیم به بیگانه و خودی نیستند و باید تفاوت‌های حقوقی میان این دو دسته را به حداقل رسانید. این دیدگاه مبنی بر ملاحظات اخلاقی و انسانی است.

در مقابل نظریاتی است که برای حاکمیت سیاسی کشورها بهای زیادی قائل می‌شوند و می‌گویند: سازمان سیاسی و حاکمیت مستقل هر کشوری متکی به اتباع آن است؛ بنابراین اعطای حق به بیگانه از باب ارفاق است و هیچ‌گاه مصالح سیاسی کشوری اقتضا نمی‌کند که بیگانه از حقوقی همانند حقوق تبعه برخوردار باشد.

بیگانگان را می‌توان به شش گروه تقسیم کرد:

1) مهاجرین

2) جهانگردان

3) دانشجویان

4) بازرگانان

5) بیگانگانی که برای کار به کشور دیگری می‌روند.

6) بیگانگانی که بدون کار یا شغل معین در کشوری مقیم هستند.

اصول و منابعی که در حقوق بین‌الملل خصوصی برای شناخت حقوق بیگانگان وجود دارد، به سه دسته تقسیم می‌شوند:

1) مقتضیات حقوق بین‌الملل

2) رفتار متقابل

3) قوانین داخلی

اصول حقوق بیگانگان:

1) اصل آزادی ورود و اقامت بیگانگان

2) اصل شناختن حداقل حقوق برای بیگانگان، البته شکی نیست که هیچ یک از کشورها تعهدی برای رعایت این اصول به طور مطلق ندارند؛ زیرا هر دولتی تا آن‌جا به اصول و قواعد بین‌المللی احترام می‌گذارد که با امنیت و نظم عمومی آن مخالفت نداشته باشد.

«جز در موارد ذیل اتباع خارجی نیز از حقوق مدنی برخوردار خواهند بود:

1) در موارد حقوقی که قانون صراحتاً آن‌‌را منحصر به اتباع ایران نموده است و یا آن را صراحتاً از اتباع ایران سلب نموده است.

2) در مورد حقوق مربوط به احوال شخصی، که قانون دولت متبوع تبعه خارجه آن را قبول نکرده است.

3) در مورد حقوق مخصوصه که صرفاً از نقطه‌نظر جامعه ایرانی صادر شده است.» (مفاد ماده 961 قانون مدنی)

وظایف بیگانگان:

در مقابل حمایت دولت از بیگانگان، آن‌ها نیز مؤظفند که به حقوق موضوعه کشور محل اقامت خود احترام گذاشته و هزینۀ اعمال حاکمیت را همانند تبعۀ کشور بپردازند.

مقاله

نویسنده وضع بیگانگان، اتباع بیگانگان، حقوق بیگانگان، وظائف بیگانگان
جایگاه در درختواره حقوق بین الملل خصوصی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS